Ergenekon zanlısı Kuddisi Okkır’ın yaşamını yitirmesiyle gündeme gelen tutukluların sağlık durumuna ilişkin toplantı yapan DTP Milletvekili Şerafettin Halis bütün hasta tutukluların…

Cezaevlerinde yaşanan sağlık sorunlarına dikkat çeken DTP Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis, eski Başbakan Necmettin Erbakan"ın cezasını çekmesi için özel koşullar yaratıldığını ancak Erbakan"dan daha kötü durumda olan onlarca tutuklunun ölüme terk edildiğine dikkat çekerek, Cumhurbaşkanının af yetkisini kullanması çağrısında bulundu.

Tutuklu sayısının 100 bine yaklaştığı bir dönemde cezaevlerinde başta sağlık sorunları olmak üzere insan hakları ihlalleri de her geçen gün artıyor. Siyasi davalardan tutuklu bulunan ve çoğu zaman tedavileri yapılmayan tutukluların durumları her geçen gün ağırlaşırken, tutukluların durumlarını iyileştirmeye yönelik yapılan çağrılar ise sonuçsuz kalıyor. Yapılan çağrılara bir yenisi de Meclis"ten geldi. Cezaevleri sorunları ve tutukluların sağlık sorunlarını her fırsatta dile getiren DTP milletvekilleri bu kez hasta tutuklarının durumuna dikkat çekti. Konuya ilişkin Meclis"te basın açıklaması yapan DTP Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis, Türkiye"de yargı bağımsızlığının tartışmalı olduğunu belirterek, “Bir ülkede yargı adil değilse, insan ve kamu vicdanını sızlatan sonuçlar ortaya çıkar” dedi.

 

ERBAKAN’I HATIRLATTI

Yargılanan insanlara verilen cezanın adil olması gerektiğini, cezanın çekildiği koşulların insani, tutuklunun yaşamının güvence altında olması gerektiğini belirten Halis, Türkiye’deki cezaevlerinde "trajedi ve dram" yaşandığını belirtti. “Paraları iç etmekten ceza alan Necmettin Erbakan için cezasını evinde çekmesi yönünde özel yasa çıkartılırken, yaşları ve sağlık koşulları gereği Erbakan"dan daha kötü durumda olan yüzlerce siyasi tutuklu ilgisizlik ve çaresizlik içinde cezaevlerinde ölümü bekliyor” diyen Halis, 2001 yıllında müebbet cezaya mahkum edilen ve mesane kanseri olan Erol Zavar"ın tedavisinin yapılmadığını, Siirt E Tipi Cezaevi"nde tutulan ve yatalak olan 77 yaşındaki Ali Çekin"in de aynı durumda olduğunu belirtti. Malatya Cezaevi’nde bulunan 85 yaşında olan ve vücudunun yüzde 79"unu kullanamayan Yusuf Kaplan"ın durumuna dikkat çeken Halis, Kaplan"ın "örgüte yiyecek temin etmek" suçlaması ile tutuklu bulunduğunu ve vücudunun yüzde 79"nu kullanamadığına dair verilen rapora rağmen, "cezanın infaz edilmesine gerek olacak bir sağlık sorunu bulunmadığı" yönünde karar verildiğini hatırlattı.

Kuddisi Okkır"ın hayatını kaybetmesi ile cezaevlerinde bulunan sağlık sorunlarının gündeme gelmeye başladığını dile getiren Halis, CHP"nin de sadece Okkır"a sahip çıktığı eleştirisini yaparak, Cumhurbaşkanına CMK 399 Sayılı Yasa ile verilen af yetkisini hatırlatarak, Cumhurbaşkanının söz konusu kişiler için bu yetkisini kullanmasını istedi.