DTP, Murat Karayılan’ın ‘İskoç modeli olarak adlandırılan’ yerel Kürt Parlamentosu kurulması önerisine soğuk bakıyor. Her...

DTP, Murat Karayılan’ın ‘İskoç modeli olarak adlandırılan’ yerel Kürt Parlamentosu kurulması önerisine soğuk bakıyor. Her ülkenin kendine özgü koşulları olduğunun altını çizen DTP’liler, “önemli olan ‘modeller’ değil, çözüm iradesi göstermek” diyor
DTP milletvekilleri, PKK’nin üst düzey yöneticilerinden Murat Karayılan’ın “İskoç halkı gibi biz de parlamento istiyoruz” diyerek önerdiği İskoçya Modeli’ne temkinli yaklaştı. Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, DTP olarak anayasa taslağı çalışması yaptıklarını söyledi. Kaplan, “Genel olarak bir anayasa taslağı çalışmamız var. Parti olarak nasıl bir çözüm istediğimizi, bütün konuları içeren bir çözüm projesiyle yakın zamanda kamuoyunun önüne çıkacağız" dedi.

‘UYGUN MODEL BULUNUR’
DTP Siirt Milletvekili Osman Özçelik, “Kürt Sorunu”nun çözümünde çeşitli modellerin düşünülebileceğini belirterek “Ancak önemli olan devletin resmi ideolojisinin sorgulanması ve bugüne kadar izlediği yolun Türkiye’nin sorunlarına çözüm olmadığının kabulüdür. Bizim DTP olarak sunduğumuz demokratik özerklik formülümüz son derece birleştirici, yapıcı bir çözüm yoludur. Kuşkusuz başka yollar da bulunabilir. Ancak önemli olan niyettir. Bu bir pazarlık konusu da olmaz. Evrensel hukuk ve insan hakları normları zaten bir halkın asgari hakları nelerdir, bunları belirlemiştir. İskoç Modeli, uzun yıllar süren gerginlikten sonra bulunan demokratik bir çözümdür ancak toplumsal yapılar farklı, coğrafyalar farklı.Önemli olan devletin böyle bir niyetinin olup olmadığıdır, Kürt vatandaşlarının demokratik haklarının tanınıp tanınmayacağıdır. Böyle bir kararlılık olursa uygun bir model zaten bulunur” diye konuştu.

‘BAŞBAKAN, HASAN CEMAL İLE GÖRÜŞMELİ’
DTP Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal ise “Kürt sorunu”nun çözümüne ilişkin her şeyin konuşulabileceğini, var olan modellerden yararlanılabileceğini söyledi. Birdal, “Ancak önemli olan sorunun çözümündeki niyet ve kararlılıktır. Barış içinde yaşama projesini gerçekleştirmektir. İskoçya Modeli’nde eyalet sistemidir, Almanya’da, ABD’de örnekleri olan bir sistem. Çok dilli, çok kültürlü. Modeller elbette tartışılmalı. Geçtiğimiz haftalarda Hasan Cemal aracılığıyla gündeme getirilen yol haritası üzerinde durulabilir. Başbakan ve Cumhurbaşkanı Hasan Cemal’le görüşerek bu süreci kesintiye uğratmadan bu sorunu çözüme bağlamalı” dedi.
Eşbaşkan Ahmet Türk de "Çözümü Türkiye şartlarına göre tartışmamız gerekiyor, 'Bu örnekler birebir uygulanır mantığına sahip değiliz" demişti. ANKA
***
Çatı Partisi Girişimi yol haritası çizdi
KÜRT sorununun onurlu, adil ve  barışçıl çözümü için Taksim Square Otel'de bir araya gelen Çatı Parti Girişimi Geçici Koordinasyonu, PKK'nin ilan ettiği ateşkes sürecinin bitmesine kısa bir süre kala diyalog için silahların karşılıklı susturulmasını istedi. Girişim, çatışmasızlık ortamına geçiş ve Kürt sorununun çözümü için yol haritası da çizdi. Girişim adına konuşan Kiraz Biçici, barışın karşılıklı jestlere dayandığına dikkat çekerek çözüm şu önerilerini sundu:
»Kürt hareketinin tüm kadrolarının, önderlerinin ve siyasi tutukluların demokratik siyasete ve toplumsal yaşama katılımları güvence altına alınmalıdır.
»Yerel seçimlerde demokratik özerklik formülüne açık desteğin ortaya çıktığı kanıtlanmıştır.
»Kirli savaş sürecinde işlenen suçları açığa çıkartacak bir komisyon kurulmalıdır.
»Kürtlerin yoğun yaşadığı her yerde Kürtçe ikinci resmi dil olarak tanınmalıdır.
»1982 Anayasası toplumsal mutabakla değiştirilmelidir.  Zeynep Kuray