Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın AKP'nin  3. Olağan Kongresi'nde yaptığı konuşmasında en büyük bölümü demokratik açılım...

 Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın AKP'nin  3. Olağan Kongresi'nde yaptığı konuşmasında en büyük bölümü demokratik açılım aldı.
CHP'den randevu talebine daha önce olumsuz yanıt alan Erdoğan, ''Yazılı davet isteyeceğim, verirlerse gideceğim'' diyerek Baykal'a mesaj gönderdi. Erdoğan'ın konuşma metninde yer almasına rağmen DTP'yi eleştirdiği bölümü okumaması ise dikkati çekti.


MUHALEFETE AÇIKÇA SÖYLEYİN ÇAĞRISI
Partisinin kongresinde konuşan Başbakan Erdoğan, 'demokratik açılım' için muhalefe çağrıda bulundu.
''Ey muhalefet gelin, ne diyorsanız acıkça söyleyin. Daha ne kadar gecikelim. İktidara gelmenizi bekliyorsanız, sizi iktidara getirmeyecektir. Gelin bu sorunu çözelim. Gelin üzümü beraber yiyelim. Ama bağcıyı dövmekse niyetiniz, milletim size dövdürmez'' dedi.


‘TÜRKİYE'Yİ BÖLEN SİZSİNİZ’
Türkiye’de 30 yıldır süren savaşa işaret eden Erdoğan, ''Herkes çözümü devletten bekliyorsa buna seyirci kalmak akıl karı değildir. Annelerin gözyaşını, babaların yürek sızısını dindirmekten başka bir amacımız yoktur. Türkiye’yi asıl bölen sizsiniz. Yıllarca etnik ifadelerle böldünüz. Ayırmak yok, bu ülkedeki herkesi seviyorum. Etnik kimlikler alt kimliktir. Üst kimliğimiz Türkiye Cumhuriyeti’dir bunda birleşeceğiz.Önce milletimizin veklilleriyle konuşacağız. Sonra Türkiye’yi dolaşacağız. MHP reddetti, CHP’den yazılı randevu isteyeceğiz'' dedi.


TATYOZ EFENDİ’DEN DE BAHSETTİ
Erdoğan açılımdan bahsederken bunun sadece Kürtlere ilişkin olmadığını ifade etmeye özellikle dikkat etti. Alevilerden, Rumlardan, Ermenilerden Türkiye'de öne çıkmış sanatçı ve aydınların adını teker teker andı.
Erdoğan yaptığı açıklamada, Ahmet Yesevi'den Hacı Bektaş'tan, Pir Sultan ve Hacı Bayram Veli'den, Yunus Emre ve Mevlana'dan bahsederken diğer yandan da ünlü türkücü Sabahat Akkiraz'ın gayri müslüm besteci Tatyoz Efendi'den hatta Ermeni kökenli olarak bilinen Cem Karaca'dan bahsetti. Erdoğan açıklamasında Kürtleri de unutmadı. Ahmet Kaya'nın da adını andı.  ''Hoşçakal ikigözüm” diyen Ahmet Kaya’ya vefa göstermeyen Türkiye’nin şarkıları eksik kalır'' dedi.