Günlerdir AKP ile CHP arasında gerilimi tırmandıran süreci CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu ile AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat'ın...

Günlerdir AKP ile CHP arasında gerilimi tırmandıran süreci CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu ile AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat"ın, TBMM’de, Uğur Dündar yönetiminde kozlarını paylaşması takip etti. Kılıçdaroğlu"nun, "hayali ihracat yapmak", "siyasi kimliğini kötüye kullanmak" ve eroin kaçakçılığıyla bağlantılı olduğunu iddia ettiği Fırat ile ilgili belgelerle savlarını pekiştirmesi, iddiaların hedefindeki Fırat"ı terletti. Yolsuzluk yaptığı tescillenen Deniz Feneri Derneği ve Şaban Dişli konularıyla zor günler geçiren AKP, böylece Fırat"ın iddialara verdiği yetersiz cevaplarla bir darbe daha almış oldu.

 

TARTIŞMA BİTTİ, CEVAPLAR NEREDE?

Dengir Fırat"ın yakın tarihe kadar yüzde 30 hissedarı ve yönetiminde bulunduğu MENAS şirketinin devlete 149 bin dolarlık ihracat yaptığını belirten Kılıçdaroğlu, Ukrayna"daki şirketin 91 bin dolarlık mal teslim aldığının Gümrük Başkontrolörü olan Bayram Çolak tarafından raporlanarak savcılığa gönderdiğini belgelerle ortaya koydu.

Fırat ise, bu davanın savcılık tarafından takipsizlik kararına bağlandığını, ardından gümrüklerin karara itiraz ettiğini söyleyerek, son aşamada Tarsus Ağır Ceza Mahkemesi"nin itirazı reddederek "takipsizlik" kararını kesinleştirdiğini belgelerle ortaya döktü. Fırat, Kılıçdaroğlun"un "takipsizlik kararının zaman aşımından dolayı verildiği" iddiasını ise, "Burada böyle bir ifade yok. İlgim olmadığı için aklandım. Yargıya güveniniz yok mu?" sorusuyla cevapladı. Konu kapansa da o tarihta Fırat"ın şirketi tarafından belirtilen ihracat rakamı ile, Ukrayna"dan gelen rakamların arasındaki uçurum açığa çıkmadı.

 

FIRAT"IN ŞİRKETİNİN ŞAİBELİ İŞLERİ

MENAS şirketiyle ilgili 3 farklı "hayali ihracat" raporu olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, "MENAS 1994’teki gerçek dışı bir ihracat karşılığı aldığı haksız vergi iadesini, soruşturma açılınca iade etti. MENAS daha sonra bu teşvik ve vergi iadesini alabilmek için Mersin İdare Mahkemesi’ne dava açtı. Bu dava reddedildi. Şirket 27 Ekim 2000"de temyize gitti, Danıştay 10. Dairesi itirazı reddetti" dedi. MENAS"ın bu raporlarının sır gibi saklandığını söyleyen Kılıçdaroğlu, raporların Maliye Bakanlığı"na gittiği bilgisine sahip olduğunu ama Bakanlığın bu konuda ne yaptığını bilmediğini söyledi. Böylece MENAS ile ilgili bu raporların varlığı ve faaliyet alanı karanlıkta kaldı.

MENAS"ın "sahte fatura" düzenleyerek haksız gelir elde ettiği iddasını "Hayır. Biz çift en az iki ülke arasında çalıştığımız için iki isimli faturalar kesiyorduk." sözlerine, "Bunun anlamı çift fatura kesiyordunuz" diyen Kılıçdaroğlu, "Acaba Maliye Bakanı"nız Unakıtan bu konuda ne düşünüyor? Çift fatura doğru mudur" sözleriyle Fırat"ın savunmasındaki boşluğu yakalamış oldu. Fırat"ın bu sözü itiraf ve ihbar niteliği taşısa da, Maliye Bakanlığı"ndan durumla ilgili bir açıklama yapılmaması akılları bulandırdı.

Kılıçdaroğlu, MENAS"ın tırında eroin bulunduğunu ispatlayan haberleri masaya yatırarak, "Fırat"ın tırından eroin çıktığı sabittir" dedi. Fırat"ın "Şoför suçludur ve şu an hapis yatarak cezasını çekiyor. Şirketle de benimle de alakası yoktur. Ayrıca o tarihlerde ben hisselerimi satmıştım" savunmasına, "Zaten hep kargolar yakalanır. Ben Türkiye"de henüz bir tane bile uyuşturucu baronunun yakalandığını görmedim" diyerek MENAS"da uyuşturucu konusunun daha organize olduğunu ima etti.

 

ONURKAN AVCI