Tüm enerjisini giderek derinleşen adaylık tartışmalarına odaklayan muhalefet, elindeki pek çok avantaja rağmen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın estirdiği yapay rüzgârlarda yalpalıyor. Ancak yüzünü on binlerin Saraçhane’deki iradesine, halkın tarikatlara karşı öfkesine ve en önemlisi ‘geçinemiyoruz’ talebine dönen bir muhalefet, savrulan rotayı yeniden oluşturabilir.

Dümeni rotaya tutun
İmamoğlu’nun çağrısıyla on binler Saraçhane’ye akın etmişti. (Fotoğraf: Depo Photos)

Mehmet Emin KURNAZ

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na verilen hapis cezası ve siyasi yasak kararı muhalefet kanadındaki adaylık tartışmasını farklı bir boyuta taşıdı. Partilerin genel başkanlarından en alt kademelerine kadar hemen herkes “başkan adayı kim” sorusuna kilitlenmiş durumda. Saraçhane’de verilen birlik görüntüsü ise yaşanan günlük tartışmalar içinde boğulup giderek soluyor. Saraçhane’de iradesine sahip çıkan on binler iktidarın gözünü korkuturken adaylık tartışmalarına hapsedilen siyaset ise oyunu tekrar Cumhur İttifakı’nın minderine taşıyor. İç sürecini süt liman bir havada sürdürme şansına sahip olan muhalefet bir türlü doğru rotayı belirleyemeyince sürekli Erdoğan’ın estirdiği yapay rüzgârlar tesirinde yalpalayarak yoluna devam etmek zorunda kalıyor.

KIŞKIRTMALAR DEVAM EDECEK

AKP, MHP ve BBP, muhalefetin adayını seçecek bir tartışmanın tarafı olmakla kalmadılar adeta bu tartışmayı kışkırttılar. Yandaş kalemler ve gazeteler de her gün ‘muhalefette adaylık krizi’ başlıklı manşetler attılar. Muhalefet partileri de iktidar blokunun bu oyunun gönüllü katılımcısı olmayı tercih etmiş durumda. Dün televizyonların Ankara temsilcilerinin sorularını yanıtlayan CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu cumhurbaşkanlığı adaylığı sürecine ilişkin, "Altı lider bir araya gelip, ‘bizim adayımız sizsiniz’ derse, elbette aday oluruz" diyerek tartışmanın devamına katkı sundu.

Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Lideri Akşener’in, İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın adaylığına dair “İki arkadaşımızdan biri aday gösterilse hayır demeyeceğiz” sözleri için, “Bir parti başka bir partinin içişlerine karışmamalı. Her partinin kendi kuralları vardır” ifadelerini kullandı. Kılıçdaroğlu ayrıca İmamoğlu’nun, mahkûmiyet kararının ardından liderlere yaptığı Saraçhane çağrısını sosyal medyadan öğrendiğini de söyledi.

ROTA YENİDEN OLUŞTURULMALI

Adaylık tartışmalarını bir yana bırakırsak yakın döneme kadar paylaşılan neredeyse tüm kamuoyu yoklamalarından çıkan sonuçlar, halkın açık ara en büyük sıkıntısının derinleşen yoksulluk olduğunu ortaya koydu. Ekonomik kriz, geçim sıkıntısı, artan enflasyonun halkın iktidara karşı tepkisini de artırdığı görüldü. AKP ve MHP’nin oylarında ciddi erime yaşanırken Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın görev onayının da düştüğü gözler önüne serildi.

Rüzgar muhalefetten yana eserken halkın gerçek taleplerinin taşıyıcısı olmak yerine adaylık bilmecesine ve Saray’ın yeni Anayasa değişikliği odaklanan tartışmalar ise muhalefet kanadını çıkmaza sokuyor. On binlerin Saraçhane’de gösterdiği iradeye, tarikat ve cemaatlere yönelik sokaktan yükselen tepkilere ve milyonların ‘geçinemiyoruz’ çığlığına yoğunlaşan bir muhalefet iktidarın hamleleri karşısında savrulan rotayı yeniden oluşturabilir.

***

ASIL KUMPAS İSTANBUL’UN İRADESİNE

CHP Lideri Kılıçdaroğlu, gazetecilerin diğer sorularına şu yanıtları verdi:

Altılı Masa’nın Cumhurbaşkanı adayının ne zaman açıklanacağını da yanıtlayan Kemal Kılıçdaroğlu, "Hükümet programı ve güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçiş takvimi belli olduktan sonra aday açıklanır" yanıtını verdi.

İmamoğlu’na hapis cezasının açıklandığı gün Almanya’ya ziyaret gerçekleştirerek eleştirilerine "Olumsuz bir karar çıkacağını asla düşünmüyordum. Çünkü bu konuda yüzlerce içtihat vardı. Olayı sürekli takip ettim, karar çıkınca da özel uçakla döndüm. İmamoğlu’nun Saraçhane çağrısını Almanya’da öğrendim" açıklamasında bulundu.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin Saraçhane mitingi sonrası yaptığı "kumpas" çıkışını da değerlendiren Kılıçdaroğlu, "Herkes kendi penceresine göre yorumluyor. 16 milyon İstanbullunun iradesine kumpas kuruldu. Asıl kumpas İstanbul’un iradesine" dedi. Kılıçdaroğlu, Soylu’nun canlı yayında hapis cezası alan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında "Kararın onanmasından sonra İmamoğlu’nu görevden düşürebileceği" sözlerine "Kim oluyorsun da alıyorsun?" sözleriyle tepki gösterdi.

Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem çalışmalarının bu ay sonunda büyük ölçüde tamamlanacağını söyleyen Kılıçdaroğlu, Saraçhane’ye yaptığı çağrıya ilişkin ise "Saraçhane çağrısını sosyal medyadan öğrendim. İmamoğlu’nun çağrısından bilgim yoktu" diye konuştu.