Dündar, İstanbul’a gelmesi için kendisini ikna etmek üzere Erdoğan’la bir telefon görüşmesi yapmadıklarını belirtirken, “Beni Bahçeli’ye sorun” diye bir ifadesinin de olmadığını söyledi

Dündar’dan 3 ay gecikmeli yalanlama

SEBAHAT KARAKOYUN / sebahatkarakoyun@birgun.net
@ssenyaprak

Darbe girişimi gecesinin en çok konuşulan isimlerinden, Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Ümit Dündar, o geceye ilişkin medyada günlerce yazılanları, konuşulanları yaklaşık üç aylık bir gecikmenin ardından dün TBMM Darbe Araştırma Komisyonu’nda yalanladı. Dündar, Erdoğan’ı İstanbul’a gelmesi için kendisinin ikna etmediğini, ertesi sabah havalanında yüzyüze görüşme dışında bir telefon görüşmesi yapmadıklarını söyledi.

TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonu, dün sürecin üzerinde en çok konuşulan isimlerinden dönemin 1. Ordu Komutanı, Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Ümit Dündar ile bir süre önce görevden alınan eski İçişleri Bakanı Efkan Ala’yı dinledi.

1. Ordu Komutanı iken vekaleten Genelkurmay Başkanı olarak görevlendirilen ve daha sonra YAŞ kararıyla Genelkurmay 2. Başkanlığı’na atanan Orgeneral Ümit Dündar önce 15 Temmuz gecesi yaşananları anlattı ardından da üyelerin sorularını yanıtladı. Komisyon Başkanı AKP’li Reşat Petek, konuşmasının ardından Dündar’a art arda sorular yöneltti.

Darbe girişimin ardından Marmaris’ten ayrılmadan önce Erdoğan’la telefonla görüşerek, “İstanbul’a gelin sizi korurum” dediği ve “Size niye güveneyim” sorusu üzerine “Beni Bahçeli’ye sorun” karşılığını verdiği günlerce medyada haber ve köşe yazılarına konu olduğu halde aksi yönde bir açıklama yapmayan Orgeneral Dündar, iddiaları komisyonda yalanladı. Dündar, önce Erdoğan’la telefon görüşmesi yapmadığını, sabah saatlerinde havaalanında yüzyüze görüştüklerini söyledi. Ardından da bir başka soruyu yanıtlarken, havalimanına giderken Cumhurbaşkanı ile bir telefon görüşmesi yaptığını Genelkurmay Başkanlığı’na vekaletle ilgili emrin tebliğ edildiğini belirtti.

Konutundayken İstanbul Emniyet Müdürü’nden gelen telefonla ilk bilgiyi aldığını kaydeden Dündar, Genelkurmay Başkanı, 2. Başkan, Kara Kuvvetleri Komutanı’nı telefonla aradığını ancak ulaşamadığını kaydetti.

Necdet Özel devrede

Dündar, “Ankara’da da bazı gelişmeler olduğunu duyunca zihnimizde olayın TSK içinde belli bir grup tarafıdan planlanan bir girişim olduğu kanatati oluştu” dedi. Dündar, bu arada eski Genelkurmay Başkanı Necdet Özel ile de iki-üç kez telefonla durum değerlendirmesi yaptıklarını söyledi.

Darbe kanaati oluşmamıştı

Dündar, soruları yanıtlarken darbe ihtimalinin düşünülmediğini ancak TSK içinde Fethullahçı Terör Örgütü’ne mensup olanlarla ilgili istihbarat birimlerinden zaman zaman gelen “duyumlar” olduğunu söyledi. Dündar, “Ama bu oluşumun darbeye dönüşeceği konusunda kimsede bir kanaat hasıl olmamıştı” dedi.

Örgütle bağlantısı olduğu gerekçesiyle ihraç edilen kişilerin hiçbirisinin TSK’de aldığı eğitim sonucunda bu örgüte katılmadığını belirten Dündar, tamamının “Ortaokul dönemlerinde aldıkları eğitim sonucu, mantık değerlendirmesi yapmadan sorgusuz sualsiz itaat noktasına geldikleri” yönünde ifadeleri bulunduğunu kaydetti. Dündar’ın “TSK’nin kendi bünyesinde bir istiharat birimi bulunmadığını, diğer kaynaklardan gelen bilgilere dayanarak personel alımı yaptığı” yönündeki açıklaması da dikkati çekti. Dündar bunu başka bir kurumu suçlamak için değil gerçeği ifade etmek içini söylediğini de vurguladı.

2000’li yıllardan itibaren hem askeri liselere hem de harp okullarına alımların ÖSYM aracılığıyla yapıldığını, TSK’nin sadece mülakatları gerçekleştirdiğini kaydeden Dündar’ın dikkat çeken bir başka ifadesi de “Cemaatin şekil değiştirdiği” yönünde oldu. Dündar bunu şöyle aktardı:

Cemaatin şekil değiştirmesini dİkkate alırsak, belli bir yerden itibaren cematin legal görünümü illegal yapıya dönüşüyor, bir noktadan sonra da terör örgütüne dönüşüyor. "

Dündar, bir başka soru üzerine Gülen yapılanmasının TSK’ye “sızma oranının” yıllar içinde arttığına yönelik şahsi görüşünü dile getirdi.

Erdoğan’la telefonla görüşmedim

Dündar’ın en ilgi çekici açıklaması da sorular üzerine darbe gecesi Erdoğan’la telefonla görüştüğü iddialarını yalanlaması oldu.

Erdoğan’la görüşmediğini, İstanbul’a gelmesi için kendisinin ikna etmesinin ve “Beni Bahçeli’ye sorun” diye bir ifadesinin söz konusu olmadığını belirten Dündar, Erdoğan’la 16 Temmuz’da 06.30 sıralarında havaalanında yüzyüze görüştüklerini söyledi. Ancak bir başka soruyu yanıtlarken de Erdoğan’ın havaalanına giderken Genelkurmay Başkanlığı’na vekaletiyle ilgili emri ilettiğini belirtti.