Halkın iradesini hiçe sayıp seçimlere iptal kararı verilmesi hem dünya basınında hem de Avrupa Konseyinde eleştirilere neden oldu. Gazeteler manşetlerinde kararın Erdoğan tarafından alındığını vurgularken, Türkiye’de seçimin meşruiyetinin kalmadığını yazdı. The New York Times: Erdoğan derin yara aldı Gazete hukuksuz kararı geniş bir analizle sayfalarına taşıdı. Carlotta Gall imzalı haberde, “Ülkenin en büyük şehri ve […]

Dünya basını ‘kararı Erdoğan aldı’ diyor: Demokrasiye veda

Halkın iradesini hiçe sayıp seçimlere iptal kararı verilmesi hem dünya basınında hem de Avrupa Konseyinde eleştirilere neden oldu. Gazeteler manşetlerinde kararın Erdoğan tarafından alındığını vurgularken, Türkiye’de seçimin meşruiyetinin kalmadığını yazdı.

The New York Times: Erdoğan derin yara aldı

Gazete hukuksuz kararı geniş bir analizle sayfalarına taşıdı. Carlotta Gall imzalı haberde, “Ülkenin en büyük şehri ve ticari merkezi İstanbul için eşi benzeri görülmemiş mücadele, Erdoğan ve partisi için kaybın ne kadar derin bir yara açtığının altını çiziyor” denildi. AKP’nin başkent Ankara’nın yanı sıra Türkiye’nin güneyindeki önemli bazı endüstri kentlerini de kaybettiği hatırlatılan haberde şu ifadeler yer aldı: “Ancak siyasi üssü ve arka bahçesi olmasının yanı sıra ailesi ve yakın çevresi için zenginlik ve prestij kaynağı olan İstanbul’un kaybı, özellikle acı vericiydi. YSK’nin kararı, kurulun üyelerinin görevlerini Erdoğan’ın partisine borçlu oldukları ve baskıya karşı savunmasız oldukları şüphesini pekiştirdi” denildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın zaman zaman yenilgiyi kabul etmeye hazır göründüğü belirtilen yazıda, seçim gecesi ve takip eden günlerde kapalı kapılar ardında “İstanbul’u bırakmamaya kararlı hırslı, şahin bir yakın çevreyle, daha eski isimlerden oluşan ve şehrin kaybedildiğinin kabul edilmesi tavsiyesini veren geniş bir çevre arasında bir güç mücadelesi yaşandığı” da kaydedildi.

Der Tagesspiegel: Seçimlerin anlamı kalmadı

Berlin’de yayımlanan gazete ise Türkiye’de seçimlerin anlamını yitirdiğini ve sadece AKP’nin kaybetmesi nedeniyle seçimlerin yenileneceğini belirtiyor. Gazete şu ifadeleri kullanıyor: “Seçimlerin yenilenmesiyle Türkiye özgür seçim ve seçmenin tercihini kabul etmek gibi demokrasinin önemli prensiplerine veda ediyor. Bu Türkiye’nin iç politikası açısından bir felaket olmasının yanı sıra ekonomik krizi de kötüleştirecek. Çünkü bu keyfilik yatırımcıları korkutuyor. Dış politikada da bir dönem yıkılıyor. Türkiye artık bir demokrasi olarak kabul edilemez. Batı Ankara ile ilişkilerini gözden geçirmeli”

Frankfurter Allgemeine: Meşruiyeti daha da sorgulanacak

Erdoğan’ın Türkiye ekonomisi ile ilgili haberleri nedeniyle sık sık hedef aldığı gazetede, Ayla Jean Yackley ve Robin Wigglesworth imzalı haberde, YSK’nın kararının Türk lirasının değerini düşürdüğü ifade edildi. Gazete, bu kararın yatırımcıları rahatsız ettiğini yazdı. Seçim sonuçlarını iptal etmesi ve seçimlerin tekrarlanması kararının ülkede “siyasi kargaşa olasılığını” artırdığını yazdı. Haberde, kararın “Türk demokrasisinin durumu konusunda Erdoğan’a yönelik eleştirileri artıracağı” yorumu da yapıldı.

The Washington Post: Rüşvet kaynağından vazgeçemiyor

AKP’nin seçimleri yineleyerek kazanma yöntemini daha önce de uyguladığını hatırlatan gazete Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın isteğine karşı gelinmesinin mümkün olunmadığına işaret ediyor. Haberde şu ifadelere yer veriliyor: “Bu Türk usulü demokrasi: İstenilen sonuç alınana kadar seçim yapmak. 31 Mart seçimleri öncesinde AKP’ye yakın çevreler AKP’nin kaybedemeyeceğini ve muhalif CHP’nin kazanamayacağını dile getiriyordu. Bu Yüksek Seçim Kurulu üzerinde baskı yapmış olmalı ki bu acı cümle gerçeğe dönüştü. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın isteğini yerine getirmemeye kim cüret edebilir ki? Yandaşları açısından önemli bir rüşvet kaynağı olan İstanbul’un geri alınması, inandırıcılığından daha önemli”

The Wall Street Journal: Erdoğan’ın referandumu

ABD’nin çok okunan gazetelerinden Washington Post da YSK’nin kararına geniş yer ayırdı. Kareem Fahim imzalı haberde bazı analistlerin görüşlerine yer verildi. Gazeteye konuşan bazı analistler, Erdoğan’ın yeni seçimi kendisinin liderliği için bir referanduma dönüştürdüğünü dile getirdi.

Ekonomiye olan odağı azaltacak

Wall Street Journal da David Gauthier Villars imzalı haberde ekonomistler yaşanan süreci değerlendirdi. Gazeteye konuşan bazı ekonomistler seçimin tekrarlanma kararının hükümetin ekonomiyi düzeltme sürecine zarar vereceğini söyledi.

***

“Düpedüz diktatörlüktür” başlıklara taşındı

Daily Express, Reuters, Financial Times gibi pek çok gazetenin ise kararın ardından yaptıkları haberlerde CHP’nin Bilgi ve İletişim Teknolojilerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel’in “Bu düpedüz diktatörlüktür!” açıklaması da öne çıktı. Daily Express yazarı Bill McLoughlin Türkiye’de muhalefetin seçim iptaline verdiği tepkilerle ilgili olarak hazırladığı haberin başlığına Adıgüzel’in “düpedüz diktatörlük” söylemini taşıdı. Reuters; ise ayrıca YSK’nin Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan’a “acı veren” sonuçları iptal etme kararı aldığını yazdı.

***

Rus basını: Halk sandığa gitmekten yoruldu

Rus basını da seçimlerini yenileme kararına geniş yer ayırdı. Komsomolskaya Pravda gazetesi seçim sonuçlarının iptali kararı karşısında “Nasıl yani, mümkün müydü ki böyle bir şey?” diye sorarken, RBK gazetesinde Türkiye’de halkın sandığa gitmekten yorulduğu yorumuna yer verildi. Yorumlarına yer verilen Rus siyaset bilimci Timur Ahmetov, “Yüksek Seçim Kurulu’nun kararı, iktidarın baskıları neticesinde alındı. İtirazları değerlendirme süreci bile bir ay sürüncemede kaldı. Bu da seçim sonuçlarının sabote edilmesi için (yasalarda) boşluk arandığının göstergelerinden biriydi” ifadelerini kullandı.