DIŞ basın dünkü yayınlarında Seul'deki G20 zirvesine geniş yer ayırdı. Gazetelerin ortak görüşü zirvenin kur savaşlarını dizginlemeyi engelleyemediği ve başarısızlıkla sonuçlandığı. "Eğer ABD'nin 21. yüzyıl dünyasını yönlendirmeyi durdurduğu ve yerini Asya yüzyılına bıraktığı bir an arıyorsanız Seul'deki zirve bu an olabilir" yorumları yapıldı.
ECONOMİST: FOTOMONTAJ ZİRVE
Economist dergisi, G-20 zirvesinin uzlaşmaya doğru ilerlediğini fakat bu kararın Washington'da verildiğine dikkat çekerek ABD'nin Seul'de kendini dayatmasına vurgu yaptı.
Dergi "Bir liderin söylediği gibi G20 liderlerinin 'gece geç saatlere kadar, sıkı görüşmelerden sonra' imzaladığı anlaşma, biraz fotomontajdı. Tüm üyeler bazı ülkelerdeki büyük ticaret fazlaları, bazılarında büyük bütçe açıklarıyla, dengesiz krizden çıkış konusunda korkuyorlar. Ama hala krizden çıkıştaki dengesizliğin en önemli sebep veya sonucu konusunda uzlaşamıyorlar. G20 deklarasyonunda aunı çerçeve üzerinde çabalıyor görünüyorlar." ifadelerine yer verdi.
GUARDIAN: ASYA YÜZYILI MI?
Guardian gazetesi ise başyazısında Yuan'ı düşük tutarak kur savaşlarını kızıştıran Çin'in geri adım atmadığına dikkat çekti "Zirve bildirgesi iyi niyetlerle doluydu ama Çin geri adım atmadı" dedi. Guardian şunları kaydetti: "G20 zirvesine 'Peki ne olacak?' zirvesi demek yerinde olacaktır. Seul'de çok lider ve çok konuşma vardı. Ama sonunda çok az uygulanabilir anlaşmaya vardılar. Peki ne olacak? Seul'deki büyük hikaye şu ki aslında hiç büyük hikaye çıkmadı ordan. Eğer olsaydı hikaye şöyle olurdu: ABD başarılı bir şekilde Çinlileri ve Almanları iç ekonomiye teşvike zorlardı ve Çin'in ABD ihracatçılarına yardımcı olmak için Yuan'ı yukarı çekmeye zorlardı." Eğer ABD'nin 21. yüzyıl dünyasını yönlendirmeyi durdurduğu ve yerini Asya yüzyılına bıraktığı bir an arıyorsanız Seul'deki zirve bu an olabilir."
WP: ÇIKARLAR FARKLILAŞIYOR
ABD'nin etkili gazetelerinden Washington Post ise zirveye daha ılımlı yaklaştı, zirvede sonuç alınmasada şimdilik muğlak bir prensip anlaşması imzalandığını belirtti. Gazetede şu yorumlara yer verildi:
"ABD tarafından desteklenen ve G 20 tarafından kabul edilen anlaşma Obama'nın aradığı şeyin ayrıntılı bir dökümünü vermedi. Bunun yerine bir prensip açıklaması oldu. Etkisi ekonomi bakanları ve IMF'nin aylarca sürecek görüşmelerinden sonra çıkacak ayrıntılarda görülecek. Eğer G20 zirvesi birşeyi doğruladıysa o da giderek artan bir şekilde farklı ekonomik çıkarlara sahip devletler arasında anlamlı fikirbirliğine ulaşımasının zor olduğudur.”
FT: SONUÇ DEĞİL TARTIŞMA TOPLANTISI
Financial Times ise "Dünya liderleri Seul'de sadece ticaret fazlası ve bütçelerdeki huzursuzlukları dizginleyecek "yönlendirici talimatlar" üzerinde gevşek bir zaman çizelgesinde birleştiler" dedi. Gazete IMF direktörü Dominique Strauss-Kahn'ın "Bu G20 sonuç G20'sinden ziyade tartışma G20'si oldu" ifadelerine yer verdi. Ülkeler arasındaki rekabetçi dürtünün anlaşmayı zorlaştırdığına vurgu yaptı.
INDEPENDENT: ÖRTBAS ETME ZİRVESİ
Independent gazetesi de "Dünyanın en büyük ekonomilerinin liderleri G20'de kur savaşlarını engellemek için yeni bir yol haritası geliştirmede farklılıklarını örtbas ettiler. Anlaşma ABD Başkanı Barack Obama'nın önerdiği ticaret bütçelerinin ve ticaret fazlasının yüzde 4'e indirilmesi konusunda yetersiz kaldı" yorumlarına yer verdi.
TEMEL MESELELERDE ANLAŞMAZLIK
Daily Telegraph ise G20 deklarasyonunun "sulandırıldığını" yazdı. The Wall Street Journal ise "dünya liderlerinin daha dengeli büyüme arayışında" olduğunu yazdı. Gazete "Anahtar roldeki devletler arasında ticaret gibi meseleler üzerine temel anlaşmazlıklar var" dedi. ETHA