‘BALYOZ darbe planı' gözaltıları ve tutuklamalar dün de dünya medyasında yer buldu. Gazeteler, "Gözaltılar Türkiye'deki fay hattını

‘BALYOZ darbe planı' gözaltıları ve tutuklamalar dün de dünya medyasında yer buldu. Gazeteler, "Gözaltılar Türkiye'deki fay hattını ortaya çıkardı", "Türkiye'de siviller askerlere saldırıyor" başlıklarını attı. Yorumlarda, laik kesimle iktidar arasındaki görüş ayrılığının derinleştiği yorumu yapılıyor, krizden çıkış olarak ise Avrupa Birliği adres gösteriliyor. Alman Süddeutsche Zeitung gazetesi dün "Tabular yıkılıyor" manşetini attı. Gazete, "Türkiye'de tarihi bir gelişme yaşanıyor. İlk kez darbe hazırlıkları ulusal bir görev olarak değil, suç olarak görülüyor. Son gelişmelere Türkiye'de şimdiye kadar kimse ihtimal vermiyordu" diye yazdı.
‘İSTİKRAR İÇİN ADRES AB’
Rus Kommersant gazetesi ise "Türkiye'de siviller askerlere saldırıyor" başlığını kullandı. Gazetenin haberinde "Yıllardan beri İslami değerlerin güçlenmesi için çalışan Erdoğan hükümetinin laikliğin en büyük teminatı olan orduya karşı atağının yeni dalgasıyla karşı karşıyayız" ifadesi yer aldı.
İngiliz Daily Telegraph gazetesi de, istikrar için Avrupa Birliği'ni adres gösterdi. Dailyi Telegraph şu yorumu yaptı: "Mücadele hattı belli. Laiklere bakarsanız AKP tek parti yönetimine yöneliyor, AKP'ye bakarsanız ordunun aşırılıklarını törpüleyerek devleti modernleştirmeye çalışıyor. Darbe iddialarının ardındaki gerçek ne olursa olsun, Batı, dost ve müttefik Türkiye'nin istikrarlı, demokratik ve müreffeh bir ülke olarak kalması için elinden geleni yapmalı."