Dünya bizimle yeşerecek!

BirGün KADIN

BUGÜN ezilen, sömürülen, yok sayılan, ayrımcılığa, şiddete, tacize, tecavüze, yoksulluğa, açlığa, gericiliğe ve eşitsizliğe maruz bırakılan kadınların günü. Bugün 8 Mart Dünya Kadınlar Günü, bugün kadınlar ülkenin ve dünyanın dört bir yanında sokaklarda… Bugün kadınlar, “Değiştirecek gücümüz var” diyor.

Şule, Gamze, Başak, Ceren, Ayşe, Gülistan, Emine ve binlerce kadının “Yaşamak istiyoruz” çığlığı hâlâ akıllarda… Kadınlar hiçbir yasak tanımadan erkek şiddetine karşı mücadeleyi kararlılıkla sürdürüyor.

Kadınların isyan ve direniş seslerinin sokaklarda yankılandığı 8 Mart’ın tarihi 1800’lü yıllara dayanıyor. ABD’nin New York eyaletinde daha iyi çalışma koşulları için 1857 yılında başlayan isyan, katliama dönüştü. 120 kadın kilitli kaldıkları fabrikada çıkan yangında hayatını kaybetti. Bu katliamın ardından 1910’da Danimarka’da 2’nci Enternasyonal’e bağlı Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı’nda Almanya Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin ve Rosa Luxemburg, 50 yıl önce katledilen kız kardeşleri için bir öneri sundu. Öldürülen kadınların anısına 8 Mart’ın Dünya Kadınlar Günü ilan edilmesi önerisi oybirliğiyle kabul edildi. Türkiye’de ise 1921’de ‘kutlanmaya’ başlayan 8 Mart, yıllar içinde isyan gününe dönüştü.

Bugün tüm dünyada kadınlar hakları ve hayatları için bir kez daha isyan edecek. BirGün olarak da kadınların isyanı, direnişi ve mücadelesinin yanında olurken 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dosyasını siz okurlarımıza sunuyoruz. Kadınları yine kadınlardan okuyacağınız dosyada, erklerin savaşına, ayrımcılığa, yoksulluğa, şiddete karşı direnenler yer alıyor.

***

Bir yıl direnişle geçti

8 Mart 2021: Kadınlar, ülkenin dört bir yanında sokağa çıktı ve “Yaşamak için yıkacağız” diye haykırdı.

20 Mart 2021: AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararı, saat 02.30’da Resmi Gazete’de yayımlandı. Kararın ardından kadınların itirazları da başladı. Kadınlar, her kentte karara karşı sokağa çıktı.

22 Mart 2021: Adana, Ankara, Antalya, Bursa, İstanbul, İzmir, Mersin de aralarında olmak üzere 35 baro, dernekler, avukatlar ve siyasi partiler Cumhurbaşkanı Kararı’nın fonksiyon gaspı nedeniyle yok hükmünde olduğunu belirterek yürütmenin durdurulması talebiyle Danıştay’da dava açmaya başladı.

28 Mart 2021: Sağlık Bilimleri Üniversitesi yönetimi 'Toplumsal Cinsiyet Eşitliği' dersine dini ve milli değerleri tartışmaya açtığı bahanesiyle soruşturma açtı.

30 Mart 2021: Mersin'de İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararını protesto eden Mersin Kadın Platformu’nun 6 üyesine toplam 21 bin 598 TL ceza kesildi.

22 Haziran 2021: İstanbul Beşiktaş’ta yol kesme eylemi yapan kadınlar, “Geceleri de gündüzleri de sokakları da terk etmiyoruz. Sözleşmeden vazgeçmiyoruz” dedi.

29 Haziran 2021: Danıştay 10’uncu Dairesi İstanbul Sözleşmesi’nin Cumhurbaşkanı kararıyla feshedilmesine ilişkin açılan davada “çekilme kararının iptali ve yürütmesinin durdurulması” taleplerini oyçokluğuyla reddetti.

1 Temmuz 2021: Türkiye, İstanbul Sözleşmesi’nden resmi olarak çekildi. Kararı kabul etmeyen kadınlar sokağa çıktı.

25 Kasım 2021: 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Dayanışma ve Mücadele Günü’nde ülkenin dört bir yanında erkek şiddetine karşı sokaklara çıkan kadınlar, meydanları “Hükümet istifa” sloganıyla inletti.

21 Ocak 2022: Danıştay Savcısı Elmas Mucukgil, İstanbul Sözleşmesi’nden Cumhurbaşkanı Kararı ile çıkılmasının hukuka aykırı olduğunu vurgulayarak, kararın iptal edilmesi yönünde görüş bildirdi.