Türkiye'nin en büyük kenti İstanbul, Uluslararası Af Örgütü, İnsan Ha

NEZAHAT ALKAN / Türkiye'nin en büyük kenti İstanbul, Uluslararası Af Örgütü, İnsan Hakları İzleme Örgütü, Uluslararası PEN Yazarlar Birliği'nin ortak çalışması ile bu yıl 4. kez düzenlenen ''Düşünce Özgürlüğü için İstanbul Buluşması'' na bir kez daha ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Toplantı 19-22 Kasım tarihlerinde gerçekleştirilecek.

Bu yıl 4. kez gerçekleştirilecek ''4'üncü Buluşma''nın ev sahipliğini İstanbul Büyükşehir Belediyesi üstlendi. Beyoğlu, Beykoz, Pendik, Sarıyer ve Üsküdar İlçe Belediyeleri de tesislerini ve diğer olanaklarını bu buluşmaya katılmak isteyen sivil toplum örgütlerinin hizmetine sundu. "Düşünce Özgürlüğü için İstanbul Buluşması'' farklı ülkeler ve kıtalardan insanları, biraraya gelmeleri amacıyla düzenlendi.

‘Z’ YAZARI GELİYOR
Toplantıya ''Z'' romanının yazarı Yunanistan'lı Vassilis Vassilikos'un da aralarında bulunduğu dünyanın dört bir yanından sanatçı, yazar, sinema yönetmeni, sosyolog, gazeteci ve insan hakları savunucusu katılacak. Düşünce Suçuna Karşı Girişim sözcüleri hedeşerinin "İstanbul: Düşünce Özgürlüğü Kenti'' sözünü kuru bir dilek olmaktan çıkarıp yaşama geçirebilmek olduğunu belirtiyor. Bilim ve kültür insanları, 21 ve 22 Kasım 2005 tarihlerinde İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde düzenlenen toplantı da, FORUM'da ortaya konulan çeşitli fikirleri tartışırken, 19 ve 20 Kasım günleri İstanbul'un değişik yerlerinde sivil toplum kuruluşları, ilçe belediyelerle işbirliği içinde çeşitli etkinlikler gerçekleştirecek. 12 ülkeden 33 yabancı konuğun beklendiği buluşmada,aydınlar Bilgi Üniversitesi’ndeki forumda bir araya gelerek 11 Eylül sonrası dünyada düşünce özgürlüğ ünün sorunlarını ve geleceğini tartışacak.

ÖNCEKİ BULUŞMALAR
Bu buluşmaların ilki, 10-12 Mart 1997’de gerçekleştirildi. Uluslararası PEN "Hapisteki Yazarlar Komitesi''; Türkiye’de 1080 aydının "Düşünce Özgürlüğü'' için başlattı kları sivil itaatsizlik eylemine destek olmak için dünyanı n her köşesindeki yazarlardan imzalar toplamış ve ilk duruşmaya göndermişti.. Savcı bu kişilere dava açmayı reddettiği zaman; 11 farklı ülkeden, 19 PEN yazarı ve 2 gözlemciden oluşan bir grup İstanbul’a geldi.

İkinci buluşma 3 yıl sonra, 19-21 Kasım 2000’de 9 ülkeden 18 katılımcıyla; 3 siyasi parti liderinin düşünce suçlusu olarak tutuklu bulunduğ u ve 77.663 kişinin bu liderlerin suçuna iştirak etmek için "Düşünceye Özgürlük Herkes İçin'' kitabına yayıncı oldukları dönemde yapıldı.

Üçüncü buluşma; deprem, 2003 yılında HRW Genel Sekreteri Ken Roth, PEN Uluslararası Sekreteri Terry Carlbom, HRW’un 3 monitörü ve diğer 13 misafirin katılımıyla gerçekleşti.