Dünya emek gündemi

Hazırlayan: Mutahhar Aksarı - muaksari@yahoo.com

FRANSA: Fransız jeneratör işçilerinden 24 saatlik grev

Fransız devletine ait EDF tarafından istihdam edilen nükleer enerji işçileri, 9 Aralık Çarşamba günü 24 saatlik bir grev yaptı. İşçiler, EDF'nin yeniden yapılanma planlarına karşı çıkıyor. Bu planlarda nükleer enerjiyle çalışan üretim sektörünün yenilenebilir enerji sektöründen ayrılması öngörülüyor. İşçiler, bunun EDF'nin dağılmasına ve özelleştirilmesine yol açacağından korkuyor.

YUNANİSTAN: Medya emekçileri işten atmalara ve esnekliğe karşı çıkıyor

Yunan gazeteci, yapımcı ve teknik personelin 24 saatlik grevi 24 saat daha uzatıldı. Grev nedeniyle ülkede, Covid-19 ile ilgili olanlar dışındaki tüm haber akışı durdu. İşçiler, sağcı Yeni Demokrasi hükümeti tarafından kabul edilen, basın yasasında planlanan değişiklikleri protesto etti. Yasa, TV kanallarındaki çalışan sayısını 400'den 280'e düşürecek ve gazetecilerin sözleşmelerinde esnekliğin artırılmasına neden olacak.

İRLANDA: Halk sağlığı doktorları grev tarihlerini belirledi

Halk sağlığı doktorları 14 Ocak'ta bir günlük grev, ardından 21 Ocak'tan itibaren iki günlük grev yapacak. İrlanda Tıp Örgütü (IMO) üyeleri, eyleme yüzde 90'ın üzerinde ‘evet’ oyuyla karar verdi. Öte yandan Reading'deki Royal Berkshire Hastanesi’nde Kingdom Services Group Ltd için çalışan 20 güvenlik personeli, 14 Aralık Pazartesi gününden itibaren beş günlük bir grev yapacak. UNITE Sendikası üyeleri maaş zammı istiyor.

KUZEY IRAK: Ödenmemiş ücretlere karşı protestolarda 4 kişi öldü

Süleymaniye şehri çevresindeki Kürt kontrolündeki bölgede kamu çalışanları protestolar düzenledi. Çalışanlar, kötüleşen çalışma koşullarını ve ücretlerin ödenmemesini protesto etti. İktidardaki Kürdistan Demokrat Partisi ve Kürdistan Yurtseverler Birliği aleyhine yapılan gösteriler sırasında göstericiler parti genel merkezini ateşe verdi. En az dört protestocu öldürüldü ve çok sayıda kişi yaralandı.

NİJERYA: Maaş kesintilerine karşı süresiz grev

Nijer eyaletindeki yerel yönetim çalışanları, işten çıkarmalar nedeniyle bir haftadan daha uzun bir süre önce süresiz greve başladı. Nijerya İşçi Kongresi ve Sendika Kongresi üyeleri, ekim ayı maaşlarının ödenmesini, işten çıkarılmış 80 memurun işe iade edilmesini ve yılın başlarında yapılan yüzde 30’luk maaş kesintilerine son verilmesini istiyor. Eyalet hükümeti sendikalardan "sabırlı olmalarını” istedi ve alıkonulan miktarların "ekonomi düzeldiğinde" ödeneceğini bildirdi.

GÜNEY AFRİKA: Madenciler gasp edilen hakları için direniyor

Kuzey Batı eyaleti Matlosana'daki Village Main Reef madencilik şirketinde maden işçileri, şirketin emeklilik primlerini durdurmasının ardından 1 Aralık'ta ocaklarda başlattıkları oturma eylemine devam ediyor. Grev, yüzeydeki işçiler arasında da yayıldı ve tüm üretim durdu. Ulusal Maden İşçileri Sendikası üyeleri, şirketin maden işçilerinin emeklilik fonunda kesintiye gitmesini, işten çıkarma ödemelerini yapmamasını ve ölen işçiler için cenaze masraflarını karşılamamasını protesto ediyor.