Dünya emek gündemi

Hazırlayan: Mutahhar Aksarı - muaksari@yahoo.com

GÜNEY AFRİKA: Öğretmenler okulların yeniden açılmasına karşı

Güney Afrika’daki öğretmenler, ülke yeni Covid-19 türüyle karşı karşıya kalırken okulları kapalı tutmak için mücadele ediyor. Vaka sayılarının arttığını ama Temel Eğitim Bakanlığı’nın (DBE) öğretmenleri ve öğrencileri korumak için yeterince çaba göstermediğini söylüyorlar. Güney Afrika Demokratik Öğretmenler Birliği ve Güney Afrika Ulusal Profesyonel Öğretmenler Birliği üyeleri, “bir ülkede okullar yeniden açılmadan önce Covid-19 vakalarında 14 gün art arda düşüş olması gerektiğini” öneren Dünya Sağlık Örgütü’nden alıntı yapıyor. Güney Afrika’da durum böyle değil, ancak DBE 15 Şubat’ta okul açmayı planlıyor.

FRANSA: Binlerce öğretmenden bir günlük grev

Binlerce ortaokul ve lise öğretmeni 26 Ocak Salı günü iş bıraktı. Okul hemşireleri ve öğrencilerin katılımıyla Paris’te ve diğer büyük şehirlerde yürüyüşler düzenlendi. FSU Sendikası üyeleri, hükümetin önerdiği yetersiz ücret artışını protesto ediyor. Öğretmenler salgına karşı korunmadıklarına da dikkat çekiyor. Fransa’da çalışması zorunlu olmayan işyerlerinin yanı sıra okullar da salgın sürecinde açık kaldı. Macron hükümeti, okullarda enfeksiyonun yayılmasını örtbas etmeye çalıştı.

HOLLANDA: Metal ve elektronik işçileri iş bıraktı

Metal ve elektronik işçileri 21 Ocak’ta iş bırakma eylemine başladı. FNV ve CNV sendikası üyeleri, işveren kuruluşun iki yıl içinde yüzde 2,25’lik zam teklifini reddetti. İşçilerin talepleri arasında 60 avro artı yüzde 1 ücret artışı, daha iyi bir iş-yaşam dengesi ve eşit işe eşit ücret bulunuyor. Grevden etkilenen şirketler arasında bilgisayar çipi tedarikçisi ASM, kamyon üreticisi DAF ve çelik üreticisi ThyssenKrupp yer alıyor. Sözleşme kapsamında yaklaşık 160 bin işçi bulunmakta.

İRLANDA: Gıda kuryeleri iki saat iş durdurdu

Dublin’deki Deliveroo yemek dağıtım firmasının işçileri, 22 Ocak’ta saat 18.00’den itibaren hizmetlerini iki saat süreyle durdurdu. Serbest meslek sahibi olarak sınıflandırılan ve hastalık ücreti ile ücretli izin hakkı olmayan işçiler, kötü çalışma koşullarını protesto ediyor. Deliveroo’nun geçen ay ücretleri düşürdüğünü söyleyen kuryeler, ayrıca çalışırken saldırıya uğradıklarını ve bisikletlerinin çalındığını belirterek, iş güvenliğinin eksikliğine dikkat çekiyor.

BELÇİKA: Havaalanında paketler teslim edilmedi

Liège Havaalanı’ndaki FedEx paket teslimat personeli, 19-20 Ocak tarihlerinde 48 saatlik bir grev yaptı. Personel, ABD devi FedEx’in havaalanındaki bin 700 işçiden 671’ini işten çıkarma ve kalan işçilerin çalışma saatlerini gözden geçirme planlarını protesto ediyor. FedEx, Avrupa çapındaki operasyonlarını, 6 bin işçinin işten çıkarılmasına yol açacak şekilde yeniden yapılandırmayı planlıyor.