Dünya emek gündemi

Hazırlayan: Mutahhar Aksarı - muaksari@yahoo.com

HİNDİSTAN: Çiftçi ve işçilerden ülke çapında grev

Hindistan’ın dört bir yanındaki emekçiler, 26 Mart’ta Modi hükümetinin çiftçi ve işgücü karşıtı serbest piyasa yasalarına karşı ülke çapında 24 saatlik bir greve katıldı. Yeni yasa, işverenlerin işçileri işten çıkarmalarını kolaylaştırıyor, çalışma şartını 12 saate çıkarıyor ve grev ve diğer eylemleri yasaklıyor. Tüm Hindistan’ın kapatılması (Bharat bandh) eylemine, ülkede süren protestoları koordine eden çiftçi örgütlerinin şemsiye örgütü Birleşik Köylüler Cephesi (SKM) çağrıda bulundu. Göstericiler, sabah 6 ile akşam 6 arasında ülke çapında yolları, demiryollarını ve kapalı pazarları kapattı. Çiftçiler, hükümetin büyük iş politikalarına karşı son dört aydır protestolar, yürüyüşler ve gösteriler düzenliyor.


İşsiz öğretmenlere polis saldırısı

Punjab Başbakanının 28 Mart’ta Patiala’daki evine yürüyen işsiz öğretmenlere polis, baston adı verilen tahta coplarla saldırdı. Birkaç kişi yaralandı ve yüzlerce kişi gözaltına alındı. Öğretmenler, hükümetin üç yıldan daha eski olan taleplerini dikkate almadığını iddia edip konut yakınlarında oturma eylemi düzenledi. Eğitimde İlköğretim Öğretmeni ve Öğretmen Yeterlilik Sınavını geçen işsiz öğretmenler, ilkokullara Eğitim Lisansı giriş hükmünün kaldırılmasını ve hemen 10 bin yeni kadronun ilan edilmesini talep ediyor. İlköğretim Öğretmenliği, okul öncesi müfredatını öğretmek için diploma düzeyinde bir kurs olup öğretmenleri gerekli becerilerle donatıyor.

PAKİSTAN: Belucistan hükümeti çalışanları zam istiyor

Binlerce kamu çalışanı 30 Mart Salı günü oturma eylemleri düzenledi ve Quetta’daki birden fazla devlet tesisinden çıkan ya da giren araçları engelledi. Federal hükümetin zorunlu kıldığı şekilde derhal yüzde 25 maaş zammı talep ediyorlardı. Protesto Belucistan vilayetindeki 34 ilçenin tamamında kamu hizmetlerinin işleyişini engelledi. Gösterilere öğretmenler de katıldığı için çok sayıda okul kapalı kaldı. Hükümet, pazar gecesinden itibaren tüm halka açık toplantıları yasaklasa da protestoları durdurma girişimleri başarısız oldu. Daha sonra barışçıl göstericilere gözdağı vermek için çok sayıda silahlı güvenlik personeli görevlendirdi. Eylem, birçok kamu sektörü sendikasını kapsayan çatı örgütü Belucistan Çalışanları ve İşçileri Büyük İttifakı tarafından düzenlendi.

İşçiler ücretlerini talep ediyor

Devlet tarafından işletilen Pakistan Demiryolları işçileri, 25 Mart’ta Khyber Pakhtunkhwa eyaletinin Peşaver kentindeki Basın Kulübü’nün önünde protesto gösterisi yaptı ve hükümetin özelleştirme planlarını protesto etti. Pakistan Demiryolu Çalışanları Derneği üyeleri, hükümeti son iki buçuk yıldır sosyal yardım ödememekle suçladı. Pakistan Demiryolları, İmran Han hükümeti tarafından özelleştirme için Uluslararası Para Fonu’nun emirlerine uygun olarak tahsis edilen birçok hükümet kuruluşundan sadece biri.

SRİ LANKA: Yüzlerce postacı grevde

Yüzlerce postacı, çok sayıda talep üzerine 30 Mart Salı günü öğle yemeği saatinde Merkezi Posta Borsası önünde gösteri yaptı. Protestoyu öğlen saatlerinde başlayan ve ülkenin dört bir yanındaki 653 ana postanenin ertesi gün öğlene kadar kapatılmasına neden olan 24 saatlik bir hastalık izni kampanyası izledi. Postacılar, tüm kademelerde işe alım uygulanamalarında keyfiliğe son verilmesini ve keyfi atamalara derhal son verilmesini talep ediyorlardı.