Dünya emek gündemi

Hazırlayan: Mutahhar Aksarı - muaksari@yahoo.com

AVRUPA

NORVEÇ: On binlerin grevine müdahale

Norveç hükümeti 4 Haziran’da öğretmenler, hemşireler ve atık imha işçileri de dahil olmak üzere 22 bin 600’den fazla belediye çalışanının süresiz grevini son vermeye zorladı.

Grev, 27 Mayıs’ta Profesyonel Sendikalar Konfederasyonu’nun (UNIO) Belediye İşverenler Derneği’nin (KS) Başkent Oslo’da yüzde 2,8’lik bir ücret artışı için toplu sözleşme teklifini reddetmesiyle başladı. Bu öneri, Norveç Sendikalar Konfederasyonu (LO), Mesleki Birlikler Konfederasyonu (YS) ve Norveç Meslek Birlikleri Federasyonu (Akademikerne) tarafından kabul edilmişti.

KS sözleşmesi kapsamındaki 22 bin 600 Unio üyesi, gerçek bir ücret artışı talep etti. Enflasyon bu yılın büyük bölümünde yüzde 3’ün üzerinde gerçekleşti.

e gerçekleşti. Hükümet, Fredrikstad’daki bir geri dönüşüm tesisinin alev alma riski altında olduğu bahanesiyle 2 Haziran’da bir hafta süren grevi durdurmak için müdahale etti. Unio’nun KS’nin talep etmesi halinde tesiste minimum hizmet sunmayı kabul etmesine rağmen, yaşam tehlikesi olduğunda grevi sona erdirme yetkisini hatırlattı.

Oslo’daki grev, hükümetin Nordre Aker bölgesindeki hastaların gerekli sağlık hizmetlerinden mahrum kalma riski altında olduğunu iddia ederek belediye çalışanlarına yeniden çalışma talimatı verdiği pazartesi gününe kadar devam etti.

Ulusal Ücret Kurulu, Unio üyelerine hangi ücret uzlaşmasının uygulanacağına karar verecek ve muhtemelen LO, YS ve Akademikerne tarafından imzalanan anlaşmayı kabul etmelerini emredecek. Unio, hükümetin grevin sona ermesi talebini kabul ederek sadece KS’yi suçladı.

FRANSA: Mahkeme sermayeden yana

Fransa’nın Caudan kentindeki Fonderies de Bretagne otomobil dökümhanesindeki işçiler, Renault’nun otomotiv dökümhanesindeki bölümünü kapattığını açıklamasının ardından 27 Nisan’da başlayan grevlerine devam ediyor. Mahkeme, 3 Haziran’da Renault’nun lehine karar alarak, polise “siteye erişimi engelleyen ya da insanların ve malların serbest dolaşımını engelleyen” gözcüleri kırmak için güç kullanmasını emretti. Sendikanın avukatı, grev gözcülerinin siteye girmek isteyen hiç kimsenin bunu yapmasını engellemediğini savundu.

Fabrikanın kapatılması, Fransa ve Avrupa Birliği (AB) genelinde bir kapanma dalgasının ortasında 340 iş kaybı anlamına gelecek. Nissan’ın Barselona’daki fabrikalarının, Almanya’daki birçok Lufthansa Technik tesisinin ve diğerlerinin kapanmasıyla binlerce üretim işi daha tehdit ediliyor.

İSPANYA: Banka emekçileri sendika ihanetine uğradı

Müzakerelere katılan sendikalar, büyük İspanyol bankası BBVA’da binlerce kişiyi işten çıkarma planlarını kabul etti. İşçi Komisyonları Sendikası (CCOO) daha önce iş kayıplarını kabul edeceğini, yalnızca sayıyı biraz azaltmak ve daha uygun işten çıkarma koşullarını müzakere etmek istediğini belirtmişti.

Reuters’e göre, BBVA’nın maliyet-gelir oranı Avrupa ortalamasından daha iyiydi. Uzun vadeli kârları işgücü pahasına daha da artırmak için yapılan toplu işten çıkarmalar, finans basınında alkışlarla karşılandı. Finans dergisi Invertia , bankanın yeniden yapılandırmaya, esas olarak işten çıkarma planına 960 milyon avro harcadığını, ancak 2022’den itibaren yılda 250 milyon avro tasarruf etmeyi ve önümüzdeki 10 yılda kârını milyarlarca avro artırmayı beklediğini bildirdi. Caixabank ve HSBC’de binlerce kişiyi işten çıkarmak için benzer planlar planlanıyor.

İNGİLTERE: Üniversite patronluğa soyundu

Leicester Üniversitesi personeli, 3 Ağustos için planlanan 26 zorunlu işten çıkarmaya karşı Çarşamba günü üç günlük bir greve başladı. Etkilenen bölümler arasında matematik, sinirbilim ve İngilizce yer alıyor.

Üniversite ve Kolej Üniversitesi Sendikası (UCU) üyeleri, yüzde 70’lik bir çoğunlukla iş bırakma yönünde oy kullandı. Grev, Mayıs ayında başlayan bir işaretleme ve değerlendirme yasağını takip ediyor.

Yılın başından bu yana, 115 personele gönüllü işten çıkarmayı kabul etmeleri için baskı yapıldı ve 60 personele ek olarak alt sözleşmelere kaydırıldı. Geçen yıl, gönüllü olarak işten ayrılan 50 personele ek olarak, geçici sözleşmeli 100 personel işten çıkarıldı.