Dünya emek gündemi

Hazırlayan: Mutahhar Aksarı - muaksari@yahoo.com

HİNDİSTAN: Banliyö taşımacılığı işçileri grevde

Punjab Roadways/PUNBUS sözleşmeli işçileri, 28 Haziran'da kalıcı iş talep etmek için eyalet çapında 3 günlük bir greve başladı. Grevde her gün 4 saat boyunca hiçbir devlet otobüsü çalışmadı.

Pencap Karayolları/PUNBUS Sözleşmeli İşçi Sendikası üyeleri, 10 yıldan fazla süredir sözleşmeli olduklarını söyledi. Yönetimin daha önce onları 3 yıl içinde kalıcı hale getireceğine söz verdiğini belirtiyorlar.


Temizlik işçileri iş bıraktı

Pencap eyaletindeki Patiala Municipal Corporation'dan yaklaşık 450 temizlik işçisi, 24 Haziran'da kadrolu işler için süresiz greve başladı. İşçiler, onları kiralayan müteahhitlerin ayda 7 bin 633 rupi (103 ABD Doları) yoksulluk maaşıyla 4 yıl boyunca onları sömürdüğünü söyledi.

Grev, talepleri karşılanana kadar greve devam etmekle tehdit eden Pencap Sağlık İşçileri Federasyonu (PSWF) tarafından düzenlendi.

Çelik işçileri 6 aydır direniyor

Andhra Pradesh'teki Vishakhapatnam Çelik Fabrikası (VSP)’nın özelleştirme karşıtı protestoları 6 aydır devam ediyor. VSP'nin 11 bin 500 icracı olmayan çalışanının ve 16 bin sözleşmeli çalışanının en az yüzde 85'i, salı günü fabrikanın özelleştirilmesine karşı ve yüzde 15'lik bir ücret artışı, yüzde 35'lik bir temel ücret ve yüzde 9'luk emekli maaşı talep etmek için 1 günlük grev yaptı.

Hindistan Başbakanı Modi'nin Hindu-köktenci hükümeti, VSP'nin kurumsal kuruluşu Rashtriya Ispat Nigam Limited'in ve çelik fabrikasının özel yönetiminin yüzde 100 oranında yatırımdan çekilmesini onayladı. Özelleştirmeye karşı geniş çapta desteklenen gösteriler 1 Şubat'tan beri devam ediyor.

PAKİSTAN: Özelleştirmelere karşı meydanlara

Pakistan Demiryolu işçileri geçen pazartesi günü Peşaver Basın Kulübü'nün önünde hükümetin önerdiği rasyonalizasyon planına karşı gösteri yaptı. Pakistan Demiryolu Çalışanları Sendikası (PREU), planın yüzlerce işçiyi işten çıkaracağını ya da emekli olmaya zorlayacağını iddia etti.

Pakistan Demiryolları, hükümetin Uluslararası Para Fonu ile yaptığı anlaşma uyarınca özelleştirme için ayrılmış birçok devlet işletmesi arasında yer alıyor.

Devlet sektörü çalışanlarının ezici bir çoğunluğunu etkileyen özelleştirme programına rağmen, sendikalar ortak bir eylem başlatmayı reddetti.

BANGLADEŞ: Giyim işçileri ulaşım talep ediyor

Dakka bölgesindeki Savar ve Ulail'deki çeşitli fabrikalarda çalışan konfeksiyon işçileri, geçen pazartesi günü işyerlerine toplu taşıma ya da fabrika tarafından düzenlenmiş ulaşım talep etmek için gösteri yaptı.

Covid-19 salgını sırasında hükümet tarafından uygulanan kısıtlamalar nedeniyle ulaşım azaltılmıştı. Başkalarının da katıldığı protesto eyleminde konfeksiyon işçileri, Dakka-Aricha karayolunun Radyo kolonisini ve Savar Bazar otobüs durağı alanlarını kapattı.

İşçiler, yüksek maliyetle çekçek ve diğer araçları kullanmaya zorlandıklarını söyleyerek, fabrika yetkililerini ulaşım sağlamamakla suçladı. Birçok işçi fabrikalarına yürümek zorunda kaldıklarını söyledi.

Hazır giyim işçileri, perşembe gününden itibaren yürürlüğe giren karantina sırasında fabrikalarının kapanmasını talep etti.

SRİ LANKA: Demiryolu işçileri eylem yaptı

Sri Lanka Demiryolunda çalışan makinistler ve kontrolörleri de dahil olmak üzere 34 sendika üyesi, Colombo banliyö proje direktörünün görevden alınması da dahil olmak üzere çeşitli talepler üzerine çarşamba günü yürüdü. Sendika üyeleri aynı zamanda grev de gerçekleştirdi. Sendikalar yetkililerle görüştükten sonra günün ilerleyen saatlerinde grevi iptal etti.

Demiryolu Motoru Şoförleri Derneği (REDA) sekreteri, usulsüzlükler hakkında herhangi bir işlem yapılmadığını ve Elektronik Biletleme Projesi'ni yabancı bir şirkete yaptırmaya yönelik girişimlerde bulunulmadığını iddia etti. Ayrıca, demiryolu işçilerinin Sri Lanka Telekom ve Limanlar ve Posta Petrol Şirketi’nden (SLTPPPC) işçilerin desteğini aldığını ifade etti.