Dünya emek gündemi

Hazırlayan: Mutahhar Aksarı - muaksari@yahoo.com

PORTEKİZ: Sınır müfettişleri iş bıraktı
Portekiz Yabancılar ve Sınırlar Teşkilatı (SEF-IPFBS) müfettişleri, 14 Ağustos’ta, 30 Ağustos’a kadar sürmesi plânlanan kısmi bir greve başladı. Soruşturma, Gözetleme ve Sınır Müfettişleri Sendikası (SIIFF-UISBI)), hükümetin SEF müfettişlerinin maaşları ve koşulları konusunda toplu pazarlık başlatmasını talep etmek için grev çağrısında bulundu. SIIFF, kısmi grevin ardından hükümetin taleplerini görmezden gelmesi durumunda “daha ​​sert mücadele biçimleri” tehdidinde bulundu.

DANİMARKA: Hükümetten grev kırıcı yasa tasarısı
Binlerce hemşire 19 Haziran'da başlayan iş bırakmalarına devam ederken, Danimarka hükümeti geçen çarşamba grevi kırmak için bir yasa tasarısı açıkladı. Danimarkalı Hemşirelerin Örgütü (DSR) üyeleri tasarıyı reddetti.

Yaklaşık 5 bin 700 hemşire, 3 yıl boyunca yüzde 5’lik bir maaş teklifini reddettikten sonra, önümüzdeki birkaç hafta için grev planladı. Hükümet, grevin durdurulması için medyadan sürekli çağrılar yaptı. Hem işverenlerin müzakerecisi hem de DSR, dışarıdan müdahalenin gerekli olduğunu söyledi. İktidardaki Sosyal Demokratlar ve müttefikleri, anlaşmazlığı cinsiyet açısından sundular. Sendikalar, işçi sınıfı içinde daha geniş bir mücadele çağrısı yapmayı reddetti. Sosyalist Halk Partisi (SF-SPP) önümüzdeki 10 yıl içinde sözde “kadın meslekleri” için yıllık iki milyar kron, Birlik Listesi (EL) ise yıllık 5 milyar kron önerdi. Bu önerilerin uygulanma şansı yok denecek kadar az.

SF-SPP, yasaya karşı olduğunu iddia ederken, yüzde 75 çoğunluk gerektiren yasa tasarısının hızlı bir şekilde takip edilmesi için oy kullanacak. Bu, Sosyal Demokrat azınlık hükümetinin sağ muhalefetle birlikte parlamentoda yeterince büyük bir çoğunluğa sahip olması nedeniyle tasarının geçirileceği anlamına geliyor. SF alaycı bir şekilde, operasyonların yığılmasını azaltmak için faturanın hızlı bir şekilde takip edilmesini istediklerini söylüyor.

ALMANYA: Deutsche Bahn sürücüleri ulusal grevde

Alman devlet demiryolu şirketi Deutsche Bahn'daki (DB) tren sürücüleri, 11 ve 12 Ağustos'taki 2 günlük grevin ardından bu hafta ikinci bir ulusal grev düzenledi. Alman Tren Sürücüleri Sendikası (GDL), yolcu treni sürücülerine Pazartesi’den itibaren 2 gün grev ve Cumartesi gününden itibaren 4 gün yük treni şoförleri grev çağrısında bulundu.

GDL, 40 ay boyunca enflasyon oranının çok altında, yüzde 3,2'lik bir ödeme teklifini reddetti. Ancak 28 ayda yalnızca enflasyonun altında yüzde 3,2'lik bir artış ve bir kereye mahsus 600 avroluk bir ikramiye talep etti. Daha büyük Demiryolu İşçileri ve Taşımacılık Sendikası (RWTU), 2021 için maaş dondurmayı kabul etti.

SIemens çalışanları işten çıkarmaları protesto etti

Pazartesi günü, 1000 işçi, Siemens Energy'nin Berlin Moabit'teki gaz türbini tesisinde 750 kişiyi işten çıkarma planlarına karşı Berlin'de yürüdü.
Geçen yıl Siemens'ten ayrılan Siemens Energy, Berlin'de 4 bin 800 kişiye istihdam sağlıyor. Berliner Morgenpost'a göre, dünya çapında toplam 7 bin 800 kişiyi işten çıkarmayı planlıyor. IG Metall'den bir temsilci, sendikanın "aynı tasarrufları küçülmeden nasıl elde edebilecekleri konusunda yönetim kuruluna birçok yapıcı öneride bulunduğunu" belirterek, ücret kesintilerini ve koşulları kabul edeceklerini belirtti.