Dünya emek gündeminden

Mutahhar Aksarı

GÜNEY AFRİKA
Hemşireler koruyucu malzeme istiyor

Port Elizabeth Zwide kasabasındaki Dora Nginza Hastanesi’nde çalışan sağlık emekçileri, kişisel koruyucu donanım (KKD) eksikliğini protesto etmek için hastane dışında eylem yaptı ve koronavirüs nedeniyle kendilerine tazminat ödenmesini talep etti. Doğu Burnu’ndaki Glen Gray hastanesinde de hemşireler, KKD eksikliği nedeniyle Covid-19 bulaşmış 16 hastayı tedavi etmeyi reddetti. Güney Afrika Demokratik Hemşirelik Örgütü (DENOSA) üyeleri, hastane yöneticisi tarafından disiplin cezasıyla tehdit edildi. Hastalar yatılı bir eve taşındı ve 14 gün karantinaya alındı.


MALAVİ
Sağlık çalışanları KKD için greve gitti

Lilongwe’deki Kamuzu Merkez Hastanesi’nde sağlık çalışanları KKD için greve gitti. Sağlık bakanı personelin gerçekçi olmayan taleplerde bulunduğunu iddia etti. Hemşireler de hazırladıkları pankartlarda “Taleplerimiz gerçekçi değilse, [hastanede] gelin ve çalışın” şeklinde ifadeler kullandı ve oturma eylemi yaptı. Hemşireler 24 Nisan’da Chikwawa ilçe hastanesine ve ertesi gün Bölge Komiserleri ofisine “Bizi silahsız savaşa göndermeyin” diyerek yürüdü. 20 Nisan Pazartesi gününe kadar Malavi’de 17 kişi virüs nedeniyle hastalandı ve 2 kişi öldü.


KENYA
Gazeteciler salgın yüzünden ücret ve iş kaybı yaşıyor

Koronavirus salgını nedeniyle evden çalışan gazeteciler, masraflarının artmasına karşın ücretlerinin yaklaşık yüzde 30 oranında kesildiğinden şikâyet ediyor. Kenya Gazeteciler Sendikası (KUJ) üyeleri, bilgisayar hızlarını ve ayrıca elektrik kullanım maliyetlerini artırmak zorunda kaldı. KUJ, ücret kesintisi uygulayan işverenlere karşı dava açıyor.


İNGİLTERE
Covid-19 korkusu yaşayan postacılar grevde

Suffolk’taki Bury St. Edmunds dağıtım bürosunda çalışan postacılar, 17 Nisan’da 90 dakikalık gayriresmi bir grev düzenledi. Yönetimin, çevrimiçi alışverişlerden artan paket hacmiyle başa çıkmak için ek bir iş istasyonu açmasını protesto ediyorlar. İletişim İşçileri Sendikası (CWU) üyeleri, CWU ile yönetim arasında yapılan toplantıdan sonra işe geri döndü.


HOLLANDA
Öğretmenler okulların yeniden açılması konusunda endişeli

Hollanda’da ilkokullar mayıs, ortaokullar haziran ayında açılacak. Öğretmenler Eylem Grubu ve Sendikası (LIA), kararla ilgili endişelerini dile getirdi. Öğretmenler kararın erken olduğunu ve bilimsel kanıtlara dayanmadığını düşünüyor. Okula dönmenin güvenli olup olmadığına kendilerinin karar vermesi gerektiğini söylüyorlar.