Dünya emek gündeminden

MUTAHHAR AKSARI

HİNDİSTAN

►Assam’da çay işçileri karantina ücretlerini istiyor

Assam eyaletinde on binlerce çay işçisi, karantina dönemindeki ücretlerinin ödenmesini talep etmek için 28 Nisan’da eylem yaptı. Merkezi ve eyalet hükümetleri sırasıyla 29 Mart ve 2 Nisan’dan bu yana süren karantina süresi boyunca ücretlerin tam olarak ödenmesi emrini verseler bile ücretler ödenmedi. Eylem çağrısı Tüm Hindistan Merkez Sendikalar Konseyi tarafından yapıldı ve Asom Sangrami Chaah Shromik Sangha tarafından desteklendi. İşçiler, Hindistan Çay Kurulu’nun ödenmemiş ücretler konusunda sessizliğini koruduğunu söyledi.

BANGLADEŞ

►Hintkeneviri işçileri ödenmemiş ücretlerinin peşinde

Mesars Arnu Hintkeneviri Değirmeni işçileri, 26 Nisan Pazar günü, Dinajpur bölgesindeki Hili’deki bir tesisin dışında toplanıp ödenmemiş ücretlerini istedi ve tesisin yeniden açılmasını talep etti. Protesto bölgedeki trafiği kısıtladı. Eylem, değirmen yönetiminin 26 Nisan’da planlanan ücret ödemesini yapamamasıyla başladı. Hili’de yaklaşık 800 işçi çalışıyor. Yetkililer geçtiğimiz ay tesisi kapatırken, işçilere ödeme yapılmamış ve bunun yerine 10 kg pirinç, 3 kg patates ve 1 lt yemeklik yağ verilmişti. Değirmen yetkilileri, tesis yeniden açıldığında işçilere ödeme yapılacağını söyledi.

PAKİSTAN

►Kamu mağazaları çalışanları ücret zammı için grevde

Devlete ait Kamu Mağazaları Kurumu (USC) çalışanları, 24 Nisan’da daha fazla ücret için ülke çapında grev yaptı. Gıda ve diğer temel ürünleri satan 4 bin 200’den fazla mağaza grev nedeniyle kapatıldı. Tüm Pakistan İşçi Sendikaları, hükümetle görüşmelerden sonra grevi en az 10 günlüğüne erteledi. USC’nin günlük ücretli çalışanların aylık ücretini temmuz ayından itibaren 15 bin rupi (92.88 dolar) seviyesine yükseltmeyi ve geçen aralık ayından bu yana aylık taksitler nedeniyle yıllık artış ödemeyi kabul ettiği bildirildi. Hükümet, USC çalışanları için 2018 yılında kabul edilen bir ücret artışı uygulayamadı.

TAYVAN

►Sağlıkçılar daha fazla tehlike tazminatı istiyor

Risk altında COVID-19 hastalarını tedavi eden sağlık çalışanları, 2003 yılında SARS salgını sırasında yapılan ödemelere paralel olarak 28 Nisan Salı günü tehlike tazminatı verilmesini istedi. Protesto, Taipei’deki Hastalık Kontrol Merkezi’nin dışında gerçekleştirildi ve eyleme Taipei Doktorlar Birliği ile Ulusal Tayvan Üniversitesi Hastane Birliği temsilcileri katıldı.

Merkezi Salgın Komuta Merkezi tarafından geçen hafta açıklanan tehlike tazminatı miktarı 2003 yılında ödenen miktardan daha düşük. O zaman doktorlar günde 10 bin Tayvan doları ve bir hemşire 6 bin Tayvan doları alabiliyordu.

KAMBOÇYA

►Binlerce inşaat işçisi salgın yüzünden şantiyelerden ayrıldı

Kamboçya İnşaat Derneği (CCA), son 2 ayda 90 binden fazla işçinin Covid-19 korkusuyla şantiyeden ayrıldığını bildirdi. CCA, şantiyelerde genellikle 300 bin işçinin istihdam edildiğini söyledi. Bu arada, tekrar çalışmaya zorlanan binlerce hazır giyim işçisi, işverenlerin virüse karşı ek koruma sağlamadığından yakınıyor. Tayland’daki Kamboçya Büyükelçiliği, Tayland’daki 2 milyon Kamboçyalı göçmen işçiye, son derece bulaşıcı virüsü yaymamaları için evlerine dönmemeleri çağrısında bulundu.