Dünya emek gündeminden

MUTAHHAR AKSARI

KOLOMBİYA

Sağlık çalışanları malzeme eksikliğini protesto etti

Sağlık çalışanları, hükümetin salgına karşı yeterli kişisel koruyucu donanım (KKD) sağlamamasını, 21 Mayıs’ta Bogotá kentinde eylem yaparak protesto etti. Eylem, Bogotá Citizen Watchdog ve Kolombiya Tıp Federasyonu tarafından desteklendi. Protestocular, teslimattaki gecikmeleri ve KKD’lerin kalitesizliğini kınadı. Sağlıkçılar, yaklaşık bin çalışanın hastalanmasına ve en az 12’sinin ölümüne neden olan bu ihmal için sağcı, ABD dostu Iván Duque hükümetini suçluyor. Buna ek olarak, birçok sağlık çalışanına aylarca ödeme yapılmadığı da belirtiliyor.

EKVADOR

İşçi ve köylüler sözde insancıl yasayı protesto etti

İşçi, köylü örgütleri, 18 Mayıs’ta kabul edilen ve çalışanların zor koşullarını hafifleteceği öne sürülen ‘İnsani Yardım Yasası’na karşı 15 Mayıs’ta protesto gösterileri düzenledi. Yapılan açıklamalarda, ABD yanlısı Cumhurbaşkanı Lenín Moreno hükümetinin IMF ve yabancı sermayenin taleplerini karşılamak için çıkarılan bu yasaya dayanarak yakıt fiyatlarına desteği kaldırdığı, çalışanların saat ve maaşlarında kesintiler yaptığı belirtildi. Göstericiler, başkent Quito’daki Sosyal Güvenlik Merkezi’nin önünde toplandı ve “İşten çıkarmalara son!”, “İşgücü istikrarı istiyoruz!”, “Yozlaşmışlar dışarı!” ve “Bizi kovuyorlar ve devlet hiçbir şey yapmıyor!” yazılı pankartları taşıdı. Benzer protestolar diğer şehirlerde de gerçekleşti. Güneybatı liman kenti Machala’da, protestocular, üzerinde “İnsancıl Hukuk Ölümdür!” yazılı kartondan bir tabut taşıdı.

ABD

Missouri’de işçiler greve gitti

MissourI, Albany’deki Johnson Controls fabrikasında işçiler, kabul edilemez olduğunu söyledikleri sözleşme önerisini reddettikten sonra greve gidiyor.

Tesiste 162 çalışan var ve bunların büyük çoğunluğu greve katılıyor. Çalışanlar aşırı fazla mesaiyi ve KKD eksikliğini protesto ediyor, tehlike ücreti talep ediyor. İşçiler, haftada 7 gün, günde 10-12 saat çalışmak zorunda kalıyor ve ayda sadece bir cumartesi günü tatil.

KANADA

Atık işçilerinin lokavt karşıtı eylemi üçüncü ayında

23 çöp depolama işçisi, Kuzey New Brunswick kasabası Allardville’de 13 Şubat’ta başlayan lokavtlara karşı mücadeleye devam ediyor. Kanada Kamu Çalışanları Birliği (CUPE) üyesi işçiler, Aralık 2017’den beri sözleşmesiz çalıştırılıyor. İşçiler ücretsiz izin ile hastalık süresi ve tatil günlerinde kısıtlama yapılması girişimlerine direniyor.

NEPAL

►Mahsur kalan göçmen işçilerden karantina protestosu

Daha önce Nepal’in Nawalparasi bölgesindeki tuğla fırınlarında çalışmış 880 civarında Hindistanlı işçi, devam eden Covid-19 karantinasını 21 Mayıs Perşembe günü protesto etti. Bazıları polis tarafından gözaltına alındı. İşçiler yerel plantasyonlarda iş bulma umuduyla Hindistan’daki evlerine dönmelerine izin verilmesini istiyordu.
Fırın sahiplerine hükümet tarafından işçilerin fırınlardan ayrılmalarına izin verilmemesi talimatı verildiği iddia edildi. Hiçbir geliri olmayan işçiler fırın sahipleri tarafından besleniyor ve barındırılıyor.