Dünya emek gündeminden

Mutahhar Aksarı

BERMUDA
Liman işçileri maliyet düşürme planlarını protesto ediyor

Bermuda'nın başkenti ve büyük liman kenti Hamilton'daki Stevedoring Services Limited (SSL) için liman işçileri, şirketin maliyet düşürme planlarına yanıt olarak geçen hafta bir "fazla mesai” politikası benimsedi. SSL, Covid-19 salgını nedeniyle limanın aldığı ekonomik darbenin bu planları gerekli kıldığını iddia ediyor. SSL'nin önerdiği önlemler arasında, garaj hizmeti çalışanlarının taşeron olarak kullanımı da var. Garaj çalışanları ilk başta statülerinde bir değişiklik olmayacağına dair teminat almışken, bir Bermuda Sanayi Sendikası (BIU) yetkilisi buna uyulmadığını belirtti. Maliyet düşürme planındaki bir başka taktik, işçiler emekli olurken pozisyonları boş bırakmak ve kalan personel üzerindeki iş yükünü artırmak olacak. Şimdiden, sekiz boşalan pozisyondan üçü boş kaldı.

KOLOMBİYA
Maden işçileri daha iyi çalışma koşulları için grev istiyor

La Guajira'daki sözleşme müzakerelerine verilen yanıtla ilgili oylama 20 Ağustos'ta sona erdi. Maden İşçileri Sendikası (SINTRACARBON), şirket ile yapılan görüşmelerin ücret, sosyal haklar ve çalışma konularında durması nedeniyle 8 Ağustos'ta grev oylaması yaptı. Tahkime teslim olmak yerine grev kararı yüzde 99'un üzerinde ezici bir çoğunlukla alındı. Sözleşme görüşmeleri aralık ayından bu yana sürüyor. Öte yandan işçiler mart ayında da grev eylemi lehine yüzde 98,8 oy kullanmıştı.

ARJANTİN
Belediye işçileri ücret talepleri üzerine 48 saat grev yaptı

Santa Fe eyaletinin en büyük şehri olan Rosario'daki belediye işçileri, ücret görüşmelerinin yeniden başlaması ve enflasyona karşı koymak için ücret artışı talep etmek üzere 26 ve 27 Ağustos'ta iki günlük bir grev düzenledi. “Alkış faturaları ödemiyor” ve “Ücret şimdi görüşülüyor” yazılı pankartlar tutan işçiler, taleplerini dile getirmek için yerel bir hastane önünde gösteriler düzenledi. Belediye İşçileri Sendikası’na göre, resmi istatistiklerde yeterince hesaplanmamış olarak görülen Arjantin'in aşırı enflasyon oranı nedeniyle işçiler reel ücretlerde yüzde 30'a varan bir düşüşle karşı karşıya. Sendika, eşitlik görüşmelerine ve ücret artışına ek olarak, salgınla başa çıkmak için hastanelerle kliniklerde yeterli personel bulundurulması çağrısı yapıyor. Bazı durumlarda, hastane çalışanları 12 ila 16 saat çalışıyorlar.

ABD
California çiftlik işçileri, yangınlar nedeniyle duman soluyor

Yoğun hava kirliliğine karşın California çiftlik işçilerinin yüzde 84'üne eyalet yasalarının gerektirdiği şekilde N95 maskeleri sağlanmadı. 1 milyon dönümden fazla tahrip olan orman yangını nedeniyle eyaleti zehirli duman bulutları kapladı. Californialı çiftlik işçilerinin çoğu Meksika'dan geliyor ve asgari ücret alıyor. İşçiler hem yoğun sıcağa hem de düşük hava kalitesiyle solunum yolu hastalıklarına maruz kalıyor. İşçilerin büyük çoğunluğunun sağlık sigortası da yok ve sürekli olarak hasta olma ile geçinememe korkusu yaşıyorlar.