Dünya emek gündeminden

Hazırlayan: Mutahhar Aksarı - muaksari@yahoo.com

YUNANİSTAN: Doktorlardan grev ve miting

Yunan hekimler, 24 Eylül Perşembe günü 24 saatlik bir grev düzenledi. Yunanistan Hastane Doktorları Dernekleri Federasyonu (OENGE) üyeleri, öğlen saatlerinde Atina'da Sağlık Bakanlığı önünde bir miting yaptı. Hekimler personel eksikliğini ve sağlık sistemindeki altyapı eksikliğini protesto etti. Yoğun bakım yataklarının yüzde 67'sinin Covid-19 hastaları tarafından kullanıldığını belirten hekimler, bu oranın artacağına işaret ediyor. Hekimler, personel ve kaynak eksikliği ile birlikte Covid-19 salgınının ezici etkisinin, Yunan sağlık sistemini "tek hastalık sistemi" haline getirdiğini, diğer sağlık sorunlarının ise ihmal edildiğini söylüyor.

GÜNEY AFRİKA: Sağlık emekçileri, Covid-19 tehlikesi nedeniyle protesto eylemi yaptı

Sağlık emekçileri 21 Eylül Pazartesi günü Union Buildings, Pretoria, Güney Afrika hükümeti ve ANC Başkanı Cyril Ramaphosa ofisinin önünde gösteri yaptı. Polis, tazyikli su ve sersemletici el bombalarıyla emekçileri dağıtmaya çalıştı. Emekçiler, ay başında meclise sundukları dilekçeye yanıt bekliyor. Ulusal Eğitim, Sağlık ve Müttefik İşçiler Sendikası (NEHAWU) üyeleri, daha fazla Covid-19 güvenliği ve tehlike ödenekleri de dahil maaş artışı talepleri karşılanmazsa, diğer kamu sektörü çalışanlarıyla birlikte ulusal düzeyde grev yapmayı planlıyor.

İNGİLTERE: Wigan ve Leigh’de rehabilitasyon personeli grevde

İngiltere’nin kuzeybatısında uyuşturucu ve alkol rehabilitasyon merkezi emekçileri, 21 Eylül Pazartesi günü 10 günlük bir greve başladı. Wigan ve Leigh merkezli “Sizinle Birlikteyiz/We Are With You” adlı hayır kurumunda çalışan yaklaşık 30 UNİSON Sendikası üyesi, ücretlerini ve çalışma koşullarını Ulusal Sağlık Hizmetleri personeliyle aynı düzeye getirmek için mücadele ediyor. Rehabilitasyon çalışanları daha önce NHS için çalışıyordu ve yardım kuruluşuna transfer olduklarında kendilerine önceki çalışma sürelerinin aynı kalacağı söz verilmişti.

UKRAYNA: Madencilerin yeraltı protestosu sürüyor

Ukrayna’daki Oktyabrskaya madeninde çalışan 29 demir cevheri madencisinin yeraltında başlattığı eylem devam ediyor. Protestolar 3 Eylül’de başladı ve birkaç gün sonra aynı gruptaki diğer madenlerde 350’den fazla madenci de eyleme katıldı. Madencilerin talepleri arasında ücret artışı, iyileştirilmiş emekli maaşı ve güvenlik önlemleri var. Ayrıca yönetim değişikliği de talep ediyorlar. Madencilerin destekçileri Kiev’de devlet dairesi binalarının önünde protesto eylemleri düzenliyor.

İSKOÇYA: Başkentte bisküvi işçileri 3’üncü kez grevdeydi

Burton’ın Edinburgh’daki bisküvi fabrikasında çalışan işçiler, 23 Eylül Çarşamba günü 24 saatlik üçüncü grevlerini yaptı. GMB Sendikası üyelerinin yüzde 91’i, şirketin yalnızca yüzde 1,6’lık bir maaş zammı önermesinden sonra yapılan oylamada greve evet demişti.

Brighton ve Hove Şehir Meclisi’ndeki (BHCC) Konut Onarımları ekibinde çalışan işçiler ise bugün (28 Eylül) 10 günlük bir greve başlayacak. İşçiler, Yeşiller Partisi önderliğindeki BHCC’nin maaş zammı uygulama sözünden vazgeçmesini protesto ediyor.