Dünya emek gündeminden

Mutahhar Aksarı

GÜNEY AFRİKA
Toplum sağlığı çalışanları grevdeydi

Toplum Sağlığı Çalışanları (CHW) 11 Kasım Çarşamba günü bir günlük grev yaptı. Ülkedeki 55 bin toplum sağlığı çalışanının çoğu, resmi olarak istihdam edilen sağlık çalışanlarına verilen maaş, sosyal yardım, destek veya korumaya sahip değil. Ulusal Eğitim, Sağlık ve Müttefik İşçiler Sendikası üyeleri Covid-19 salgınında ön saflarda çalışıyor. Özellikle kırsal alanlarda ve ilçelerde sağlığın teşviki ve hastalıkların önlenmesinde hayati bir rol oynuyorlar. Güney Afrika, bugüne kadar 19 bin 951 ölümlü 740 bin 254 koronavirüs vakası kaydetti.

SUDAN
Liman işçileri özelleştirmelere karşı çıkmak için üç günlük grev yaptı

Port Sudan'daki liman işçileri, Kızıldeniz devlet limanlarının özelleştirilmesine karşı çıkmak için 9 Kasım'dan itibaren üç günlük bir grev yaptı. Liman İşçileri Sendikası, üyelerinin zor kazanılan haklarını müzakere etmek için işçilerin tek temsilcisi olarak tanınmayı talep ediyor.

GAMBİYA
Hemşireler ödenmemiş maaşları için bir günlüğüne iş bıraktı

3 Kasım'da, Covid-19 ön saflarında görev yapan yaklaşık 50 hemşire, Ağustos ayından bu yana maaşlarının ödenmemesine kızarak iş bıraktı ve Sağlık Bakanlığı'na yürüdü. Hemşireler salgında ailelerinden uzakta kalmış ve başkalarına yardım etmek için başka fedakârlıklarda bulunmuştu.

IRAK
Memurlar maaşlarının ödenmemesini protesto etti

8 Kasım Pazar günü, Irak'ın Kerbela, Babil, Muthanna ve Maysan valiliklerinde çalışan yüzlerce memur, maaşlarının ödenmemesi nedeniyle protesto eylemleri düzenledi. Irak hükümeti, yıllarca süren işgal ve iç savaşın ardından devam eden mali kriz nedeniyle zamanında ödeme yapamıyor.

NİJERYA
Ondo eyaletinde doktorlar süresiz grevde

Ondo eyaletindeki Tıp Bilimleri Üniversitesi Eğitim Hastanesinden asistan doktorlar, maaşları ve ödenekleri ödenmediği için süresiz grevde. Grev 9 Kasım'da 50'den fazla doktorun konuyla ilgili istifasının ardından başladı. Doktorlar, kendilerine dört buçuk aylık maaş borçlarının yanı sıra Covid-19 ödenekleri ve diğer haklarının ödenmediğinden şikayet etti. Nijerya'da 64 bin 336 bildirilen Covid-19 vakası ve bin 160 ölüm var.

KUZEY KIBRIS
İnşaat işçileri grevdeydi

Limasol'daki inşaat işçileri 11 Kasım Çarşamba günü bir günlük grev yaptı. SEK Sendikası üyeleri, Limasol'da "Hayaller Şehri" kumarhanesini inşa eden inşaat firması J&P Avax için çalışıyor. İşçiler ücretlerin geç ödenmesini protesto ediyor.

İSRAİL
Sendika federasyonu karantina ödemeleri için greve gidecek

8 Kasım Pazar günü, İsrail Sendika Federasyonu (HİSTADRUT), karantinaya alınan işçilere söz verildiği gibi ödeme yapılmasını talep etmek için genel grev başlatacağını açıkladı. Eylül ayı sonlarında, Maliye Bakanlığı, Histadrut ve işveren örgütleri, Covid-19 salgını nedeniyle karantinaya alınan işçilere ödeme yapmayı kabul etmişti. İsrail yasalarına göre Histadrut, bildirimde bulunduktan 14 gün sonra greve başlayabilir.