Dünya emek gündeminden

Mutahhar AKSARI

ARJANTİN

Aşı talebine biber gazlı yanıt

Buenos Aires’de bir grup protestocu 11 Haziran'da “uygun ücret, iş, gıda yardımı ve aşı” talep etmek için bir yürüyüş ve gösteri düzenledi. Bir köprüyü geçmeye çalışırken göz yaşartıcı gaza maruz kaldılar.

Protestocular, çeşitli sosyal örgütlerin ve sol partilerin üyelerinin yanı sıra işsiz ve taşeron işçilerden oluşuyordu. Basın açıklamasına göre, işçilerden bazıları elektrik sistemlerini onarmak için gerekli işleri yaptı ve “salgın boyunca çalışmak zorunda kaldı ve kalıcı kadro talep ettiklerinde yasadışı olarak işten çıkarıldı.”

Protestocular sabah Çalışma ve Sosyal Kalkınma Bakanlıklarının genel merkezleri önünde toplandı ve Matanzas Nehri'ni kapsayan Pueyrredón Köprüsü'ne yürüdü. Geçişlerini engellemek için göz yaşartıcı gaz kullanan Arjantin Donanma (PNA) güçleri tarafından karşılandı.

ŞİLİ

Hastane çalışanları izin günü istiyor

Santiago kenti San Miguel Belediyesi’ndeki Barros Luco Hastanesi işçileri, çalışma koşulları ve daha iyi ücret konusundaki taleplerini iletmek için geçen hafta 27 yatağa erişimi engelledi. Ulusal Sağlık Çalışanları Federasyonu (NHWF) üyesi işçilerin, salgının başlamasından bu yana tatil, idari gün ve ücretli izin kullanmalarını yasaklanmıştı.

İşçiler yoğun hasta sayısı ve uzun saatler baskı altında çalışıyor. Hasta sayısı için yeterli personel yok, her 48 yatak için üç işçi (eskiden altı kişiydi) var. 4 Haziran'da işçiler, resmi tatil, tatil günleri ve idari izinlerin kullanılmasını ve yeterli personel bulunana kadar yatak açılmamasını talep etmek için yönetimle bir araya geldi. Bunlar ana isteklerdi, ancak başkaları da vardı.

Yönetim, taleplerin değerlendirileceğini belirten dahili bir not gönderdi. Yönetim daha sonra bazı taleplerini kabul etti, ancak diğerlerini cevapsız bıraktı ya da açıklığa kavuşturmadı. Bunlar arasında işin tehlikeli doğası ve hastalar için sık sık sıcak su olmaması vardı.

AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ

Çelik işçileri grevde

New York, Buffalo yakınlarındaki Tonawanda'daki otomotiv yüksek sıcaklık seramik elyaf yalıtım üreticisi Unifrax'ta çalışan, Birleşik Çelik İşçileri Sendikası (United Steelworkers-USW Local 4-2058) üyesi 180 işçi, Mayıs ayında başlattıkları greve devam ediyor. USW, grevci işçileri desteklemek için daha geniş bir seferberlik çağrısı yapmak yerine, şirketin grev kırıcı manevralarına yardım ediyor. Anlaşmazlığın ana noktaları ücretler, sosyal haklar ve iki kademeli ücret sistemi.