Dünya emek gündeminden

Mutahhar Aksarı

KANADA

30 bin hemşire hakkına sahip çıkıyor

Batı Kanada bölgesi eyaleti Alberta’daki Alberta Sağlık Hizmeti (AHS), 30 bin eyalet hemşiresinin ücretlerde yüzde 3'lük bir kesintiyi, planlanmış toplu ödemelerin ortadan kaldırılmasını ve halihazırda devam etmekte olan sözleşme müzakerelerinde vardiya ve hafta sonu primlerinin düşürülmesini kabul etmesini istedi. Kesintiler, Alberta Hemşireler Sendikası (ANU) üyeleri için tazminatta yüzde 5'ten fazla bir kayba neden olacak. AHS’nin bu tutumu, hemşirelere karşı ek bir provokasyon. Daha geçen Mart ayında, Başbakan Jason Kenney'nin sağcı Birleşik Muhafazakar Parti (UCP) hükümetinin bir kolu olan AHS, dört yıllık ücret dondurma talebinde bulunmuştu.

Hemşirelere yönelik saldırı, tüm kamu sektörü çalışanlarına yönelik saldırının bir parçası. UCP hükümeti, eyaletin yıllık kamu sektörü ücret faturasını 2024 yılına kadar 700 milyon dolar ya da yüzde 3,5 oranında düşürmeyi planlıyor. Enflasyon hesaba katıldığında, toplam kesinti yüzde 10 civarında olacak.

Hükümetin kemer sıkma önlemleri olan halk sağlığı hizmetlerinin yok edilmesi, kâr amaçlı özel tıbbi bakımın geniş bir şekilde genişletilmesi için bir bahane olarak kullanılacak. Geçen yılki UCP yıllık genel toplantısında, delegeler özel olarak finanse edilen ve yönetilen bir sağlık sistemi oluşturulması lehinde oy kullanmıştı. Kenney hükümetinin 11 bin sağlık hizmeti işini özelleştirme planları, süper zenginlere büyük vergi indirimleri ve sübvansiyonlar sunmak için gerekli fonları yaratmayı amaçlayan çok daha geniş bir kemer sıkma gündeminin parçası.

Bu planlara karşılık olarak, sağlık çalışanları geçen Ekim ayında hızla yasa dışı sayılan bir grevi başlatmış, Alberta Kamu Çalışanları Sendikası (AUPE)'nın işçilerin eylemini desteklemeyi reddetmesi üzerine işçiler işe geri dönmek zorunda kalmışlardı.

MEKSİKA

Maden işçileri greve devam ediyor

Ulusal Maden İşçileri Sendikası’nın (SNTMMSSRM) 500'den fazla üyesi, Meksika'nın Guerrero eyaletindeki Los Filos-El Bermejal açık ocak altın madenlerinde 18 Haziran'da başlattıkları greve devam ediyor. Latin Amerika'nın en önemlilerinden biri olan kompleks, Kanadalı firma Equinox Gold'a ait. İşçilere göre, sadece 20 kadar sendikasız işçi gündüz ve 12 gece vardiyasında madenlerde çalışıyor.

Maden işçileri tarafından belirtilen yönetim ihlalleri arasında, mayıs ve haziran ayları için verimlilik ikramiyesinin ödenmemesi, yönetimin salgın nedeniyle yürürlükte olmadığını iddia ettiği bir yıllık ikramiye ve hiç ödenmeyen diğer tazminatlar yer alıyor.

İşçiler, aynı zamanda bir senatör olan SNTMMSSRM lideri Napoleón Gómez Urrutia'nın greve müdahalesini istedi: “Grev çağrısını zaten gönderdik ve bizi desteklemenizi istiyoruz, müzakere komitemiz de atandı” dedi.

EKVATOR

Öğretmenler zam talebiyle yürüyüşe geçti

Ulusal Eğitimciler Sendikası’nın (UNE) yaklaşık 150 üyesi 8 Temmuz'da Ekvador'un Guayaquil şehir merkezinde yürüyüş yaptı. Maaş zammı 10 Nisan'da yürürlüğe girdi. Ancak Anayasa Mahkemesi tarafından anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle 21 Mayıs'ta askıya alındı.

UNE yetkilileri, 2 Haziran'da kendileriyle 8 Temmuz'da askıya alma konusunda görüşeceklerine söz veren Başkan Guillermo Lasso ile görüşme talebinde bulunmuştu.

BOLİVYA

Sağlık Fonu başkanının görevden alınması isteniyor

Bolivya Ulusal Sosyal Güvenlik İşçileri Federasyonu (FENESEGURAL) 8-12 Temmuz tarihleri arasında süresiz ulusal greve başlayacağını duyurdu. Grev, Ulusal Sağlık Fonu (NHF) Başkanı Silvia Gallegos'un görevden alınması için yapılacak.

İşçiler Gallegos'u kötü yönetim ve fon bütçesini yanlış kullanmakla suçluyor. İlaç ve malzeme sıkıntısı da suçlamalardan biri.

FENSEGURAL, yetkililere baskı yapmak için Haziran ayında 48 saatlik bir grev de dahil olmak üzere başka yollar denemişti. O zamandan beri hükümet talebe herhangi bir yanıt vermemişti.

ABD

Grev kazanım getirdi

Elizabeth Kenti Belediye Meclisi, belediye çalışanlarının 29 Haziran'dan itibaren 2 günlük bir grev gerçekleştirmesinin ardından yüzde 4 zam verdi. Grev, emlâk vergisindeki artışa bağlı bir zammı reddeden belediye meclisi tarafından daha önce yapılan bir oylamayla gündeme gelmişti.

İşçilerin grevi, Nisan ayında Elizabeth Kenti polisi tarafından başının arkasından vurulan Andrew Brown'ın öldürülmesinin hemen ardından gelmişti.

Covid-19 testi üreticisi 2 bin 400 işçiyi işten çıkardı

Covid-19 test kitleri üreticisi Abbott Labs, geçtiğimiz hafta Maine’deki 2 tesisinden 400 işçiyi işten çıkaracağını duyurdu. Duyuru, şirketin 1 Haziran'da Illinois'deki Gurnee fabrikasını kapatma kararının ardından 2 bin işçinin iş kaybıyla sonuçlanmıştı.

Şirket, işten çıkarmaları, Covid-19 enfeksiyonunu belirlemek için hızlı test sonuçları sağlayan kitlerinin satışından elde edilen kârı etkileyen testlerdeki keskin düşüşle suçluyor.