Dünya emek gündeminden

MUTAHHAR AKSARI

Pencap eyaletinin çeşitli bakanlıklarında çalışan işçiler, Altıncı Ücret Komisyonu'nun tavsiyelerini protesto etmek için 8 Temmuz'da iki gün boyunca çalışmadı. Eylem, kamu sektörü işçileri ve doktorlarının 23 Haziran'daki gösterilerini ve Pencap Eyaleti Bakanlar Hizmetleri Birliği'nin 22 Haziran'da komisyonun tavsiyeleri üzerine bir hafta süren grevini izledi. Sağlık Bakanlığı'nın kitle iletişim kanadından Kitle İletişim Çalışanları ve Memurları Derneği (MMEOA) üyeleri 8 Temmuz'da iş durdurdu ve gösteri yaptı. Dernek, aynı eğitim niteliğine sahip işlerde çalışan işçilere Halkla İlişkiler Departmanı (PRD)'ndaki işçilerle aynı maaşın ödenmesini talep etmelerinden şikâyetçi oldu.

AVUSTRALYA:

DENİZ İŞÇİLERİ DÖRT HAFTADIR GREVDE

Woodside LNG'nin Burrup ve kuzey Batı Avustralya'daki açık deniz tesislerinde bakım yüklenicisi Applus ile çalışan Avustralya İşçi Sendikası (AWU) üyeleri, 18 Haziran'da başlayan haddeleme kesintilerinin son haftasındalar. 48 işçiyi içeren anlaşmazlık, şirketin önerilen işletme anlaşmasıyla ilgili. Grev, işçilerin çalışma yasaklarını ve iş bırakmaları Şubat ayında uygulamaya başlamasından bu yana beşinci grev oldu. Sendika üyesi olmayanlar da dahil olmak üzere Applus çalışanları, şirketten önerilen dört standart altı EA'yı ezici bir çoğunlukla reddetti. Offshore Alliance (AWU ve Avustralya Denizcilik Sendikası'nın bir ittifakı), Applus'un müfettişlerin ücret oranlarını yüzde 30 oranında azalttığını ve işçileri dört yıl boyunca standart altı ücret oranlarına bağladığını iddia etti. AWU, Applus üyelerinin anlaşmanın güvenli kadroları ve şirketin iki yıl önce dayattığı sendika dışı iş sözleşmelerindeki kesintilerin iptalini içermesini istediğini söyledi. Şirket esnek kadrolar talep ediyor ve sendikaların ödeme oranları ve koşullarıyla ilgili taleplerini reddediyor. Applus, Covid-19 bahanesiyle son pazarlık toplantılarını iptal etti. Yaklaşık 100 işçi, işletme anlaşması müzakerelerinden etkileniyor, ancak Avustralya'nın gerici, sendika tarafından onaylanan endüstriyel ilişkiler yasaları nedeniyle, yalnızca sendika üyeleri yasal olarak grev yapabiliyor.

SRİ LANKA:

ÖZELLEŞTİRMEYE KARŞI ULUSAL GREV

Eğitim alanındaki 14 sendika, eğitimin özelleştirilmesine karşı gösterilerin hükümet tarafından bastırılması üzerine dün ada çapında grev yaptı. Sendika üyeleri, Kuzey ve Doğu da dahil olmak üzere ülkenin her yerinde çevrimiçi öğretimi kapatan grevi desteklemek için Colombo ve Kalutara'da gösteriler düzenledi. Öğretmenler, öğretmen-müdür maaş anormalliklerinin çözülmesini ve üniversiteyi özelleştirecek ve yönetmesi için orduya devredecek olan Kotalawala Savunma Üniversitesi (KDU) Yasası’nın geri çekilmesini talep etti. KDU Yasası, askeri denetimdeki Kotalawala Savunma Üniversitesi’ne Üniversite Ödenekler Komisyonu altındaki üniversitelerle aynı yetkileri verecek. KDU'nun ayrıca bir üniversiteler ağı kurmasına ve askeri olmayan öğrencilere çok çeşitli konularda kurslar sunmasına izin verilecek. KDU diğer üniversiteler gibi işlev görürken, üniversite tarafından yönetilecek, kültürüne ve etiğine tabi olacak. Ancak diğer devlet üniversitelerinden farklı olarak tam ücret ödeyen bir kurum haline gelecek.

YENİ ZELANDA:

KIDEMLİ DOKTORLAR İŞ BIRAKMAYA HAZIRLANIYOR

Maaşlı Tıp Uzmanları Derneği (ASMS) üyesi olan kıdemli hastane doktorları ve diş hekimleri, 2 Ağustos'tan itibaren durdurulan sözleşme müzakerelerini tartışmak için bir dizi iş bırakma toplantısı düzenleyecek. ASMS, yeni bir toplu sözleşme için DHB'lerle görüşmelerde bulunuyor, ancak DHB'ler yüzde sıfır ücret artışı teklif etti ve koşullarda herhangi bir iyileştirme yapılmadı. Bir ASMS sözcüsü, sendikanın “Yaşam maliyeti artışlarını ve enflasyonu basitçe yansıtmak için çok mütevazı bir ücret artışı” istediğini vurguladı. Hemşireler ve ebeler gibi doktorlar da yorgun ve yerleşik personel sıkıntısı, hastanelerin taşması ve hasta taleplerini karşılayamayan aşırı gerilmiş hizmetler nedeniyle yüksek düzeyde tükenmişlik yaşıyor. Ayrıca Covid birikimi nedeniyle ek baskılara da katlandılar. ASMS, işverenden “gerçek” bir teklif olduğunda müzakerelere devam edeceğini söyledi.

BANGLADEŞ:

GİYİM İŞÇİLERİ ÖDENMEYEN ÜCRETLER İÇİN SAVAŞIYOR

Dakka'nın eteklerindeki Narayanganj ve Gazipur kentlerinde yüzlerce hazır giyim işçisi, 8 Temmuz'da birkaç aydır ödenmeyen ücretlerini talep ederek gösteri yaptı. Opex ve Sinha Group Kanchpur fabrikasından işçiler, Dakka-Chattogram Otoyolu ve Dakka-Sylhet Otoyolu üzerinde dört aylık ödenmeyen ücret talep etmek için oturma eylemi düzenledi. Gazipur'da, Lakkhipura'daki Style Craft işçileri, sekiz aylık ücret talep ederek bir günlüğüne işbaşı yaptı. Dakka-Gazipur Otoyolu'nu yaklaşık iki saat trafiğe kapattı. İşçiler, fabrika yetkililerini daha önceki ödeme vaatlerini yerine getirmemekle suçladı. Polis, her iki fabrikadaki yetkililerle anlaştıklarını ve 15 Temmuz'a kadar üç aylık ücretlerin ödeneceğini söyleyerek eylemlere müdahale etti. Hazır giyim işçileri bu iddiaları reddederek protestolarını sürdürdü.