Dünya emek gündeminden

Mutahhar AKSARI

MEKSİKA: Belediye borcunu ödeyene kadar grev

Meksika’nın Sinaloa eyaletinde Escuinapa Belediye İçme Suyu ve Kanalizasyon Kurulu (JUMAPAE) çalışanları 28 Eylül’de iş bıraktı. Maaşları, yıl sonu ikramiyeleri ve belediyenin diğer yardımları geri ödenene kadar işbaşı yapmamaya karar verdiler.

Belediye yıl sonu ikramiyesini ödemek için yeterli kaynağa sahip olmadığını iddia etti. Ancak işçiler sadece Federal İş Kanunu’na göre alacakları olanı istiyor. Sendika bir anlaşmaya varmaya çalıştı. Ancak yönetici para olmadığı iddiasını tekrarlayarak bir teklif yapmayı reddetti.

GUYANA: Şeker işçileri ayrımcı politikayı protesto etti

"Bazıları için değil, herkes için adalet", "GuySuCo ayrımcılığı hemen sonlandırın", "Hükümetin ödeme yapmasını talep ediyoruz", "Tüm çalışanlar için eşit haklar”… Bunlar, Guyana’daki Skeldon şeker kamışı plantasyonunda 27 Eylül’deki bir grev gözcülüğünde işçiler tarafından tutulan pankartlardaki sloganlardan bazılarıydı. Şeker kamışı kesen, hasat eden ve işleyen işçiler, son zamanlarda verilen ücretlerin miktarına tepkili.

GuySuCo olarak bilinen Guyana Sugar Corporation, Skeldon Şeker Kamışı Plantasyonu’nu ve diğerlerini yönetiyor. GuySuCo, 23 Eylül’de Guyana Tarım İşçileri Sendikası’na (GAWU) yazdığı mektupta tarla ve fabrika işçilerine sağlanan yardımın reddedilmesine ilişkin herhangi bir açıklama yapmadı.

Protesto, önceki hafta Albion Malikanesi’ndeki biçerdöverler tarafından kötü çalışma koşulları şikayetleri nedeniyle büyük bir karayolunun tıkanması da dahil olmak üzere bir grev ve mitingi de izledi. Polis yolu açmak için ablukaya geldi. Ancak durum çatışmaya dönüşmedi.

PARAGUAY: Binlerce öğretmen düşük maaşa tepkili

10 eğitimci sendikasına üye binlerce öğretmen, 1 Ekim’de Paraguay’ın Asunción kentindeki Plaza Uruguaya’da maaş artışı taleplerini dile getirmek için toplandı. Öğretmenler daha sonra sendika bürokratlarının kalabalığa hitap ettiği Maliye Bakanlığı’na yürüdü.

Okul idari personelinin yanı sıra öğretmenler de yüzde 16 zam talep ederken, Maliye ve Eğitim Bakanlıkları 30 Eylül’de zammın 1 Ekim’de tek taraflı olarak yüzde 8 olacağını söyledi.

Gösteriye katılan konuşmacılar, bakanlıklardan yeterli yanıt alamazlarsa süresiz grev yapacaklarını söyledi.

URUGUAY: Çimento işçileri özelleştirmeye karşı

Uruguay Ulusal Yanıcı Yönetim Sendikası Federasyonu (FANCAP), hükümetin portland çimento endüstrisini özel işletmelerle ilişkilendirme planına karşı 28 Eylül’de bir günlük grev çağrısı yaptı. Grev, Montevideo metropolünde ve iç bölgelerdeki çimento fabrikalarını etkiledi. Ancak FANCAP yakıt tedarikinin kesintiye uğramayacağını söyledi.
FANCAP bir açıklamasında, çimento endüstrisini özel aktörlerle ilişkilendirmenin “fabrikaların, doğal kaynakların ve yönetimin çoğunluk yüzdesinin ortaklara devredilmesi anlamına geldiğini, bunun da özelleştirme anlamına geldiğini” belirtti.

ABD: Uluslararası Havalimanı’nda grev

Denver Uluslararası Havalimanı’ndaki kapıcılar, önceki gün bir günlük grevden sonra 2 Ekim’de işe döndüler. 350 havalimanı kapıcısını temsil eden Uluslararası Hizmet Çalışanları Sendikası (SEIU), grevin sona ermesinin ardından Flagship Facility Services ile görüşmelere yeniden başladı.

SEIU, hiçbir sözleşmenin güvence altına alınmamasına rağmen grevi başarılı ilân etti.