Dünya emek gündeminden

Mutahhar AKSARI

İTALYA
Emekçiler para trafiğini durdurdu

Fransız bankacılık grubu BNP Paribas'ın İtalyan yan kuruluşu olan BNL'deki işçiler, şirketin belirli hizmetleri dışarıdan temin etmesi nedeniyle iş kayıplarına karşı bir günlük grev düzenledi. Şirketteki 11 bin 500 kişiden 900'ü işten çıkarılmakla tehdit ediliyor. Şirket, işçilerin yaklaşık yüzde 30'unun greve katıldığını söyledi, ancak sendikalar, şubelerin yüzde 80'i kapandığı için muhtemelen çok daha fazla olduğuna dikkat çekti.

FİNLANDİYA
İşçilerden 60 milyon avroluk grev

Fin ormancılık ve biyokütle tesisleri şirketi UPM'de yaklaşık 3 bin işçi, şirketin toplu iş sözleşmesinden çekilmesinin ardından 3 haftalık grev ilan etti ve bunun şirkete en az 60 milyon avroya mal olabileceğini söyledi. Finlandiya Yayın Şirketi (FBC), grev yapılacak olan UPM biyokütle tesislerinin, birçok şehre ısıtmanın büyük kısmını sağladığını bildirdi.

POLONYA
Madenciler sevkiyatı engelledi

Polonya'daki Halemba kömür madenindeki madenciler, devlete ait elektrik santrallarına kömür sevkiyatını engelledi, maaşlarında artış talep etti. Polonya Madencilik Grubu (PGG) geçen yıl Avrupa Komisyonu madencilik sektörüne yönelik devlet yardımını onaylayana kadar maaşları artırmayacağını duyurdu. Polonya için en son enflasyon rakamı yüzde 7,8.

İSPANYA
Temizlik işçileri sözleşme istiyor

Córdoba kentinde 22 Aralık'tan bu yana süresiz grevde olan temizlik sektöründeki işçiler, Genel İşçi Sendikası'nın (UGT) çağrısıyla büyük bir protestoya katıldı. UGT, işverenler birliğini yeni bir toplu sözleşme görüşmesini reddettiği için kınadı ve asgari ücretin altında ödeme yapmakla suçladı. Córdoba'daki otobüs şoförleri de bu hafta üç kısmi grev yaparak, hükümetin koyduğu yüzde 25'lik asgari hizmet gereksinimini karşılamak için gerekli olanlar dışında Pazartesi, Salı ve Çarşamba günleri 11:00 ile 20:00 saatleri arasında çalışmayı durdurdu.

BELÇİKA
Cezaevinde işçiler de mahkum

Noel arifesinde cezaevlerindeki grevin ardından, Belçika'nın geri kalanındaki hapishane personeli, 9 bin 500 kapasiteli bir sistemde 10 bin 700 mahkumun bulunduğu gerçeğini ve bunun çalışma koşulları üzerindeki etkisini kınamak için 24 saatliğine iş bıraktı. Flamanca konuşulan Flanders bölgesinde ve Fransızca konuşan Wallonia'daki hapishanelerdeki işçiler 24 saatliğine iş bıraktı. Kamu Hizmetleri Genel Sendikası ACOD/CGSP cezaevi sistemine 280 yeni yatağın eklenmesinin cezaevi personelinin iş yükünü iyileştirieceğine inanmadıklarını söyledi.

İRAN
İşçi ve emeklilerden protesto

İran'ın Rasht kentindeki emekliler, yetersiz emeklilik ödemelerini protesto etmek için Refah Örgütü ofislerinin önünde miting düzenledi. Bu, emekliler ve işçiler tarafından bu hafta düzenlenen birkaç protestodan sadece biriydi. Emekli çelik işçileri İsfahan, Huzistan ve Tahran'da protesto gösterileri düzenledi. Semnan'daki Rangin Nakh tekstil fabrikasında çalışan işçiler, sekiz yıl öncesine dayanan gecikmiş ödemeleri nedeniyle valilik binasının önünde protesto gösterisi düzenledi. İranlı işçiler ve emekliler, yüzde 40'ın üzerindeki enflasyondan çok etkileniyor.