Dünya emek gündeminden

Mutahhar AKSARI

HİNDİSTAN

Elektrik dağıtımı sermayeye peşkeş

Hindistan genelinde devlet tarafından işletilen elektrik kuruluşlarından binlerce işçi Modi hükümetinin özelleştirme planlarına karşı eylem yaptı. İşçiler ve mühendisler, şirketlerin özel sektöre girmesine izin verecek 2021 Elektrik (Değişiklik) Yasası'nın geri çekilmesi çağrısında bulundu. İşçiler işlerini kaybetmekten korkuyor. Kârlı kentsel-endüstriyel kesimlerde özel, kâr odaklı şirketlerin yoğunlaşacağından endişe edilirken yoksul ve kırsal kesimdeki tüketiciler ise harap hale getirilmiş kamu sektöründen elektrik tedarik edemeyeceğinden kaygı duyuyor. Tüm elektrik şirketlerinin birleştirilmesi ve işçilerin kadroya geçirilmesi talep ediliyor.

Telekomünikasyonda hak arayışı

Devlete ait telekomünikasyon araç-gereci üreten Indian Telephone Industries (ITI) Limited'in işine son verilen işçileri, şirketin Karnataka, Bengaluru'daki tesisinin önünde iki ayı aşkın süredir protesto gösterileri düzenliyor. İşçiler 31 Ocak'ta açlık grevi eylemi başlattı. ITI, sendika kurulduktan sonra 80'den fazla işçiyi işten çıkardı. İşçilere 1 Aralık'ta işe geldiklerinde işten çıkarıldıkları bildirildi ve o zamandan beri girişleri reddedildi.

PAKİSTAN

Yollar ancak maaş zammıyla açılır

Hayber Pakhtunkhwa hükümetinin çeşitli dairelerinde çalışan işçiler, eyaletin başkenti Peşaver'de gösteri yaparak yüzde 25'lik bir ücret artışı talep etti. İl Parlamentosu dışındaki büyük protesto yürüyüşü ve gösteri, şehirdeki birçok önemli yolu trafiğe kapattı. İşçiler, hükümeti, maaş ve emekli maaşı artışı için Şubat 2021'de yapılan anlaşmaya uymamakla suçladı. Hükümet ayrıca çeşitli ödenekleri o tarihte kararlaştırılan taban ücrete eklemekte başarısız oldu.

BANGLADEŞ

Polisten işçilere silahlı saldırı

Gazipur polisi işsiz bırakılan giyim işçilerine av tüfekleri ve gaz bombalarıyla saldırdı. En az 13 işçi yaralandı. Gazipur Tongi'deki Tivoli Giyim fabrikasından işçiler fabrikalarının kapatılmasını protesto ediyorlardı. İşçiler 29 Ocak'ta, bir kadın işçiyi taciz eden bir üretim müdürünün görevden alınması da dahil olmak üzere 13'ten fazla talepte bulundu. İki gün sonra işe dönmeye çalıştılar, ancak fabrika kapısında bir kapatma bildirimi buldular. Tivoli Apparels işçileri, yakınlardaki fabrikalardaki iş arkadaşlarını kendilerine katılmaları için çağrıda bulundu.

FİLİPİNLER

Elektrik dağıtımı durdu

Elektrik dağıtım şirketi Central Negros Electric Cooperative’den (Ceneco) işçiler, işverenin geçen yıl Eylül ayında imzaladığı toplu iş sözleşmesine (CBA) uymadığını belirterek greve çıktı. Ceneco Rasyonel Çalışanlar Sendikası’na (CURE) göre, şirket üzerinde anlaşmaya varılan yüzde 5'lik maaş artışını ödemedi ve bunun yerine işçilerin verimliliği artırmasını talep etti.

AVUSTRALYA

Elektrik şirketi çalışanları grevde

Utilities Management Pty şirketinin (UMPL) yan kuruluşları olan South Australia Power Networks (SAPN) ve Enerven'de örgütlü dört sendikanın üyeleri, iyileştirilmiş bir toplu sözleşme için Güney Avustralya'da çalışmayı durdurdu. Sendika, üç yıllık bir anlaşmada yüzde 3,5'in üzerinde zam istedi.

Fotoğraf: Arşiv (AA)