Dünya emek gündeminden

Mutahhar AKSARI

BOLİVYA: ÖĞRETMENLER BÜTÇE İSTEDİ

Devlet okullarında görevli öğretmenler, eğitim bütçesinin artırılması için 18 Mart'ta ülke çapında grev yaptı. Ulusal Kentli Öğretmenler Konfederasyonu (NCUT) protestolar düzenlendi ve başkent La Paz'daki öğretmenler Eğitim Bakanlığı'na yürüdü. Protestolarda çatışmalar da meydana geldi. La Paz'da polis öğretmenlere biber gazıyla saldırdı. Grev, kırsaldaki öğretmenlerin üye olduğu sendikalarla bir anlaşma imzalanmasıyla biraz körelmiş olsa da güçlü bir gövde gösterisiydi. Kentteki öğretmen sendikaları, Eğitim Bakanı Edgar Pary ile görüşmeyi değerlendirmeye karar verdi. Ancak yine de eylemlere devam etti. 19 Mart'ta Konfederasyon bir anlaşmaya varıldığını duyurdu.

HAİTİ: EMEKÇİLERDEN ŞİDDET KARŞITI EYLEM

Haiti'deki şiddete karşı yaygın grevler, ülkenin devam eden krizleri sırasında da devam etti. 16 Mart'ta Haitili Araç Sahipleri ve Sürücüleri Derneği (HODA), adam kaçırmaları ve güvensizliği protesto etmek için ülkenin güneyinde grev ilan etti. Grev; haraç, araç hırsızlığı, sürücülere yönelik saldırılar ve adam kaçırmaların durdurulması için devletten harekete geçilmesini talep etmek için 17-20 Mart tarihleri ​​arasında yapıldı. 16 Mart'ta iki gün içinde sekiz otobüsün silahlı çeteler tarafından soyulduğunu bildirdi. Sendika sekreteri, hiçbir şey yapılmazsa grevin ulusal çapta yapılacağını söyledi. Doktorlar, kadınlar ve diğer sağlık çalışanları, çetelerin saldırılarına karşı 17-20 Mart arasında ülke çapında üç günlük bir grev yaptı. Hastaneler ve klinikler kapatıldı, grevciler şikayetlerini dile getirmek için yolları trafiğe kapattı ve lastik yaktı.

ABD: BİRA İŞÇİLERİ UZUN ÇALIŞMAYA KARŞI

Pensilvanya, Latrobe'deki City Brewing fabrikasındaki iki sendikaya üye işçiler, 15 Mart'ta haksız bir işçi uygulamasına karşı grev başlattı. Bira fabrikası operasyonlarında çalışan IUE-CWA Local 20'nin yaklaşık 40 üyesi ve IUE-CWA Local'in paketleme bölümündeki 144 üyesi daha greve katıldı. İşçiler haftanın yedi günü 12 saatlik vardiyalara tabi tutuldu. Şirket işçileri vardiyalarının dışında ek saatlerde çalışmaya zorladı. Sendika ayrıca, şirketin önceki sözleşme tekliflerinde yer alan kıdem haklarından kaçınma girişimlerinden de şikayet etti. La Crosse, Wisconsin'de bir depo ve dağıtım merkezine sahip olan City Brewery, East Huntingdon, Pennsylvania'da başka bir depo ve dağıtım sitesi açmaya hazırlanıyor.

HİNDİSTAN: HAVAYOLLARI TEKNİSYENLERİ GREVDE

Hindistan Havayolları’ndaki (Air India-AI) yaklaşık 1.700 uçak bakım teknisyeni, 15 Mart'ta Mumbai'de süresiz greve başladı. Teknisyenler, devlete ait bir şirket olan Air India Engineering Services Limited (AIESL) ile belirli süreli sözleşmelerle istihdam ediliyor. İşçiler maaş artışı, iş sözleşmesinin yenilenmesi ve kıdem tazminatı istiyor. Düşük maaşları ve tıbbi tesislerin eksikliğini protesto ediyorlar. Ulusal havayolu şirketinin Ekim 2021'de Tata'ya satılmasından bu yana AI çalışanlarının ilk ulusal grevi.

SRİ LANKA: DENİZCİLERDEN SÜRESİZ GREVE HAZIRLIK

Kolombo'nun eteklerinde bulunan Lunuwila ve Wennappuwa'daki devlete ait Kuzey Denizi Şirketi'nden yüzlerce çalışan pazartesi günü greve gitti. Kuzey Denizi Şirketi en büyük devlet fabrikası ve Balıkçılık Bakanlığı’na (MF) bağlı. 300 kişilik bir iş gücüne sahip. İşçiler, yönetimi maaşlarını zamanında ödememekle, 20 ay boyunca işçi ihtiyat fonuna kaynak ödememekle, ağ yapmak için hammaddenin sadece yüzde 50'sini sağlamakla suçladı. İşçiler, şikayetleri görmezden gelinmeye devam ederse süresiz greve gideceklerini belirtti.