Dünya emek gündeminden

Mutahhar AKSARI

ABD: Hemşirelerden eylem

California eyaletine bağlı Los Angeles’ta PIH Health Good Samaritan Hastanesi’ndeki hemşireler, hastanedeki personel yetersizliğini protesto etti. California Hemşireler Derneği üyeleri, hem hemşirelerin hem de hastaların sağlık ve güvenliğini baltalayan personel yetersizliğine dikkat çekti. Ortopedi ünitesinde kayıtlı hemşire Jennifer Delisle, “İşe geldiğimiz her gün ahlaki bir ikilem içine giriyoruz. Ya hasatalara yeterince sağlık hizmeti vermeliyiz ya da diğer hastalara da bakabilmek için hızlı olmak zorundayız. Biz hastalar için yeterince hizmet verebilmeliyiz” dedi.

Yunanistan: Pire limanında toplu sözleşme grevi

Atina Pire limanındaki rıhtım işçileri, 24 saatlik grev düzenledi. Bu, ENEDEP sendikası ile toplu iş sözleşmesi imzalanmasını talep etmek için uzun süredir devam eden bir kampanyanın parçasıydı. İlk grev kasım ayında bir işçinin iş cinayetinde yaşamını yitirmesiyle gerçekleştirildi. Grevler büyüdü ve çalışma koşullarıyla ücretlerin düzeltilmesi gibi taleplerle devam etti.

Peru: Hava trafik kontrolleri greve gitti

Arequipa, Ayacucho, Tacna, Trujillo ve Cusco olmak üzere beş farklı havaalanındaki hava trafik kontrolörleri 14 Nisan’da greve gitti. Birleşik Hava Trafik Kontrolörleri Sendikası (SUCTA) üyesi olan kontrolörler, ana şikayetlerinin personel sıkıntısı ve uzatılmış fazla mesai olduğunu açıkladılar. İşçiler bazen fazla mesai bazen 24 saate ulaşabildiğini belirtiyor. SUCTA Başkanı Victor Zavaleta, grevden Peru Havaalanları ve Ticari Havacılık Kurumu’nu (CORPAC) suçlayarak, “CORPAC görevlileri tarafından ertelenen çeşitli işçi haklarımız vardı. Bu tarihlerde grev eylemi yapmak zorundayız çünkü tüm pandemi boyunca sessiz işçiler olduk. Kara trafiği kısıtlanırken hava trafiğini sürdürdük” dedi.

Kanada: Roll-Royce’dan 530 işçiye lokav

Quebec’te Roll-Royce’un uçak motoru üreten fabrikası Côte-de-Liesse’de toplu sözleşme anlaşmazlığının ardından 530 işçinin iş sözleşmesi askıya alınarak lokavt edildi. Şirket, tanımlanmış sosyal yardım planını sona erdirmek istiyor.

İspanya: 1000 işçi işleri durdurdu

Alman çokuluslu Douglas şirketi 1000 kişiyi işten çıkarmayı, 136 şubeyi kapatmayı, gece ve hafta sonları için ikramiye ödemelerinin kaldırılması da dahil olmak üzere yeni çalışma koşulları getirmeyi planlıyor. Parfüm perakendecisi Douglas’ta çalışan 1000 işçi dördüncü kez 24 saatlik greve katıldı. Grev çağrısı, İşçi Komisyonları (WC) ve Genel İşçi Sendikası (GWU) tarafından yapıldı.

Fotoğraf: Arşiv (AA)