Dünya emek gündeminden

Mutahhar AKSARI

İRAN
Tutuklu madencileri serbest bırakın

Bir grevden sonra tutuklanan madencilerin koşulsuz salıverilmesi isteniyor. 7 Temmuz'da çevik kuvvet polisi grevi bölmüş ve en az yedi madenciyi tutuklamıştı. Grev, işçilerin isteklerinin karşılanacağı ve tutuklunanların serbest bırakılacağı vaadinin ardından 9 Temmuz'da sona erdi. Sonra başka tutuklamalar geldi. Yaklaşık 20 protestocu madenci güvenlik güçlerince Ahar'da gözaltına alındı. Tutuklananlar yerine taşeron işçiler getirdi.

İTALYA
İnşaatta iş cinayeti isyan ettirdi

İnşaat sendikaları, bir işçinin düşerek ölmesi üzerine bir gün grev yaptı. İşçinin 4 metre kadar yüksekten düştüğü ve onu koruyacak önlemlerin olmadığı aktarıldı. İtalya’da iş cinayetlerinde artış var.

YUNANİSTAN
Arkeologlardan ücretler için eylem

Yeni Selanik Metrosu'nun inşasında çalışan arkeologlar, ödenmeyen ücretler üzerine grev başlattılar. Acil Durum Arkeologları Derneği (AEA), daha fazla greve gidileceğini belirtip sekiz ay geciken ödemeleri talep etti.

FRANSA
Renault işçisi zam için greve gitti

Fransa'nın Le Mans kentinde yaklaşık 150-200 Renault işçisi, bu ay ikinci kez maaşlarına zam ve ücretli mola sürelerinin iadesini talep etmek için greve gitti. Genel İşçi Konfederasyonu'nun (CGT) bir temsilcisi, ücretli izinlerde 80 avroluk düşüş yapıldığını söyledi.

PORTEKİZ
Feribotlar deniz trafiğini durdurdu

Portekiz'in başkentinde Tagus nehri boyunca feribot işleten işçiler, Transtejo ve Soflusa'da bir günlük greve gitti. Sendikalar, grevin Transtejo'daki işçilerin yüzde 90'ını ve Soflusa'daki yüzde 50'sini kapsadığını bildirdi. İşçiler ücret zammı istiyor.

MEKSİKA
30 yıl sonra ilk kez

Teléfonos de México (Telmex) işçileri, toplu sözleşmeye uyulmaması nedeniyle greve gitti. Meksika Cumhuriyeti Telmex İşçileri Sendikası (STRM), 60 bini çalışan olmak üzere pek çok işçinin örgütlü olduğu sendika. Telmex, ülkenin en büyük telekomünikasyondan biri. Grev, 1991'de özelleştirilmeden bu yana bir ilk.