Dünya emek gündeminden

Mutahhar AKSARI

YUNANİSTANN
Geciken ücretler ödensin

Yeni Selanik Metrosu’nun inşasında çalışan arkeologlar, pazartesi günü ücretlerinin ödenmesi talebiyle greve çıktı. Acil Durum Arkeologları Derneği (AEA), grevlerin devam edeceğini belirtip 8 ay geciken ücretlerin ödenmesini talep etti.

FRANSA
Renault işçisinden zam talebi

Fransa'nın Le Mans kentinde yaklaşık 150-200 Renault işçisi, ikinci kez maaşlarına zam ve ücretli mola sürelerinin iadesini talebilye greve çıktı. Genel İşçi Konfederasyonu'ndan (CGT) bir temsilci, yeni işçilere verilen eğitimden dolayı ücratlerde 80 avroluk düşüş yapıldığını belirtti.

LÜBNAN
Emekçiler açlık grevi başlatıyor

Lübnan Ulusal Haber Ajansı, düşük ücret ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi talebiyle açlık grevine çıkacaklarını açıkladı. Uyarı grevleri sonucunda talepleri karşılanmayan emekçiler, taleplerinin karşılanması için greve çıkma kararı aldı. NNA emekçilerinin maaşları 1 milyon LL ile 2 milyon 700 bin LL arasında. 3 yıl önce, maaşları 600 ila 1800 dolara eşdeğerken bugün bu rakamlar 40 ila 100 dolara denk geliyor.

HİNDİSTAN
Bakım işçilerini işe iade edin

Delhi'deki Anganwadi (çocuk bakımı) işçileri ve yardımcıları, 39 günlük greve katılan yaklaşık 1000 işçinin işten çıkarılmasını protesto etmeye devam ediyor. Delhi Eyaleti Anganwadi İşçi ve Yardımcıları Sendikası (DSAWHU) Delhi Kadın ve Çocuk Gelişimi Departmanı Genel Merkezi önünde protesto ve grev düzenledi. Binlerce anganwadi işçisi, maaş ve sabit çalışma saatlerinde artış talep etti. Hükümet, grev karşıtı Temel Hizmetler Bakım Yasası’nı yürürlüğe koyduktan sonra grev yapan işçilere karşı fesih bildirimleri vermeye başladı. Delhi'de 10 binden fazla anganwadi ve 20 bin anganwadi yardımcısı var. Anganwadi işçileri, 25 bin rupi (330 dolar) aylık ücret ve yardımcılar için 20 bin rupi talep ediyor.

TASMANYA
Düşük ücret grev getirdi

Avusturyalya’nın Tasmanya eyaletinde 300 hemşire, ebe ve hemşire yardımcısı, düşük ücret ve personel yetersizliği nedeniyle Royal Hobart Hastanesi'nde 15 dakikalık yürüyüş düzenledi. Avustralya Hemşirelik ve Ebelik Federasyonu (ANMF) üyeleri, personel yetersizliğini, düşük ücretleri ve sürdürülemez iş yüklerini protesto ediyor. Hobart Geri Dönüş Hastanesi'ndeki ANMF üyeleriyse aynı sorunlar nedeniyle iş bıraktı. Sağlık çalışanları, hastane sisteminin krizde olduğunu, dayanılmaz çalışma koşullarına neden olduğunu ve hasta güvenliğini tehdit ettiğini söyleyerek Liberal eyalet hükümetine şikâyette bulundu. Grevden bir gün önce ANMF ile ücret ve koşulları görüşmek üzere görüşmeyi teklif eden hükümet, görüşmeyi grevden vazgeçilmesi şartına bağladı.

YENİ ZELANDA
Kereste işçileri zam istiyor

Yeni Zelanda'nın Güney Adası'nda bulunan Nelson’da faaliyet gösteren kereste işleme tesisindeki işçiler, zam talebiyle grev yaptı. Sendikalı işçiler, önümüzdeki 12 ay için “insanca yaşama uygun” bir ücret artışı talep ediyor. İşveren South Pine, 12 ayda yüzde 6,25'lik bir artış teklif etmesine karşı işçiler yüzde 7,3 oranındaki enflasyona karşı artışın yükselmesi gerektiğini belirtiyor. FIRST Sendika sözcüsü ise işverenin teklifini eleştirerek, olağanüstü yüksek yaşam maliyetleri karşısında teklifin kabul edilemez olduğunu söyledi. Bir işçi ise şunları kaydetti: “Şirketin, çalışanlarına bağlılıklarını yansıtan bir ücret ödemesi gerekiyor. Mevcut teklif, özellikle uzun süredir hizmet veren işçilere saygısızlık.”