Dünya emek gündeminden
Fotoğraf: AA

Hazırlayan: Mutahhar AKSARI / muaksari@yahoo.com

ALMANYA
Uçuşlar iptal edildi, planlar değişti​

Havayolu devi Lufthansa ve yan kuruluşu Eurowings'teki pilotlar grevde. Lufthansa’daki bir günlük ‘uyarı’ niteliğindeki grev, yaklaşık 130 bin kişiyi etkiledi. Şirketi büyük zarara uğratan iş bırakma eylemi nedeniyle dün Frankfurt ve Münih'teki yaklaşık 800 uçuş iptal edildi. Kokpit Birliği’nin (VC) çağrısıyla gerçekleşen grevde sendikanın talepleri 2022 yılı için yüzde 5,5 maaş artışı, otomatik enflasyon tazminatı ve ücret yapısında düzenleme. Alman havayolu şirketinde geçen hafta çarşamba günü de Verdi Sendika’nın çağrısıyla yer personelinin ‘uyarı’ niteliğindeki bir günlük iş bırakma eylemi vardı. 1000'den fazla uçuş iptal edildi ve yaklaşık 134 bin yolcu uçuş planlarını değiştirmek zorunda kaldı. Üst üste yapılan ‘uyarıların’ ardından sendikalar hızlı bir anlaşma bekliyor.

PORTEKİZ

Yer hizmetleri şirketi Portway işçilerinin pazartesi günü ülke çapında devam eden grevleri sona erdi. Grev, Lizbon ve Porto havalimanlarında en az 230 uçuşun iptal edilmesine yol açtı.[YÇ1] Ulusal Sivil Havacılık İşçileri Sendikasına (SINTAC) da eylemlerin devam edeceğini belirten açıklama yaptı.

İSPANYA
İlk ders zili öğretmen greviyle çaldı

İspanya'da Ryanair ve Iberia Express'te kabin ekibi arasında grevler devam ediyor. USO ve SITCPLA sendikaları, Ryanair'i İspanyol iş yasasını ihlal etmekle suçluyor ve Iberia Express'teki işçiler, yedi yıllık ücret dondurmasını telafi etmek için ücret artışı talep ediyor. EasyJet'teki pilotlar da pandemi öncesi çalışma koşullarının eski haline getirilmesi talebiyle yürüdü.

NİJERYA

Öğretim görevlileri, hükümetin onları işe dönmeleri için korkutmaya yönelik çabalarını reddetti ve grevlerine süresiz olarak devam edeceklerini söyledi. 14 Şubat'ta daha iyi maaş ve finansman talep ederek ve maaşların yıllarca geç ödenmesine neden olan bordro yazılımı sorunlarına son verilmesini talep ederek işten ayrıldılar. Nijerya hükümeti, eylem yasal olmasına rağmen, son zamanlarda öğretim görevlilerine grevde oldukları süre için ödeme yapmayı reddetti. Üniversiteler Akademik Personel Sendikası'nın (ASUU) 29 Ağustos'taki Ulusal Yürütme Konseyi toplantısı, bölge oylarının üyelerin çoğunluğunun greve devam etmek istediğini göstermesinin ardından grevi uzatmaya karar verdi.

FRANSA

Anaokullarındaki uzman asistanlar (ATSEM), Fransa'da eğitim yılının ilk günü olan perşembe günü Ulusal Otonom Sendikalar Birliği (NUATU) ve Force Ouvrière (FO) tarafından çağrılan bir günlük ulusal grev düzenledi. ATSEM çalışanları, daha istikrarlı kariyer ilerlemesi, profesyonel eğitim ve garantili personel seviyeleri dahil olmak üzere daha iyi çalışma koşulları talep etti. Fransa'da 50 binden fazla ATSEM çalışanı var.

SIRBİSTAN

Sırbistan'daki öğretmenler, yeni öğretim yılının ilk günü 8 Eylül’de kısmi grevler düzenleyerek derslerin süresini yalnızca 30 dakikaya indirecek. Sırbistan Eğitim İşçileri Sendikası (USPRS), ülke genelindeki şehirlerde kısmi iş durdurma ve 15 miting düzenledi. Vreme'nin bildirdiğine göre, yüzde 20'lik bir ücret artışı, hükümete borçlu olunan 50 bin dinarlık ödenmemiş maaşların ödenmesini ve sınıf mevcudunun 24 ile sınırlandırılmasını talep ediyorlar.

İNGİLTERE/GALLER
Avukatlar ve yargıçlar adalet istiyor

İngiltere ve Galler'deki ceza avukatları, ödemeler ve adli yardım kesintileri nedeniyle salı günü süresiz olarak greve çıktı. 2 bin 273 Ceza Barosu (CBA) üyesi, alternatif haftalarda önceki iş durdurmaların ardından hükümet, görüşmeleri reddetti. Eylem başladığından beri en az 6 bin duruşma kesintiye uğradı. Halihazırda birikmiş 59 bin kraliyet mahkemesi davası var. Hükümetten adli yardımın yüzde 25 oranında artırılmasını talep ediyorlar.

LÜBNAN

Lübnanlı Hakimler Genel Kurulu geçen hafta grevlerini karşılaştıkları “zorlu mali, sosyal ve sağlık koşulları” nedeniyle uzatma kararı aldı. Lübnanlı yargıçların yarısından fazlası, Merkez Bankası'nın maaşlarını 8 bin LL ABD doları döviz kuru üzerinden ödeme kararından vazgeçmesini protesto etmek için çalışmayı durdurdu. Resmi döviz kuru sadece 1.507,5 LL ve Lübnan sterlini son üç yılda değerinin yüzde 95'ini kaybetti, bu nedenle kamu sektörü maaşları çöktü.