Dünya emek gündeminden
İtalya'nın Milano kentinde buluşan işçi sendikaları, elektrik ve doğalgaz faturalarına gelen zamları protesto etti. (Foto: AA)

Mutahhar AKSARI

ARJANTİN​
Kamu emekçileri telafi zammı talebiyle 24 saatlik grevdeydi​

Arjantin genelinde kamu emekçileri 27 Eylül'de 24 saatlik greve gitti. Ana talep, enflasyon nedeniyle büyük ölçüde aşınmış olan ücretler. Eylemciler, acil bir telafi zammı ve enflasyon seviyesinin üzerinde bir ücret talep ediyor. Grev sözcüsü, il ve ilçelerde kamu emekçilerine yoksulluk sınırının altında maaş verildiğine dikkat çekti. Diğer bir talep ise 30 bin şartlı kamu emekçisinin tam zamanlı ve kadrolu hale getirilmesi. Mevcut sözleşme, Haziran 2022 ile Haziran 2023 arasında yüzde 60'a varan bir artış sağlayacak bir adım artış sağlıyor. Hızlanan enflasyon göz önüne alındığında, bu artık fiyat artışlarına ayak uydurmak için yeterli değil. Grevciler Buenos Aires şehir merkezinde yürüdü.

BREZİLYA
Sağlık emekçileri 36 kamu hastanesinde iş bıraktı​

Brezilya Sağlık Hizmetleri Şirketi (EBSERH) tarafından işletilen 36 kamu hastanesindeki sağlık emekçileri 20 Eylül'de greve gitti. Söz konusu olan ücret talepleri ve Başkan Bolsonaro yönetiminin neokapitalist serbest piyasa sağlık politikaları. Grevciler, ücret taleplerine (yüzde 22'lik bir zam, ödenmemiş ücretlerin ödenmesi ve diğerleri) ek olarak, hükümetin sağlık hizmetlerinde kesintiye son vermesini talep ediyor. EBSERH, grevcilerle pazarlık yapmayı reddediyor.

HAİTİ
Port-au-Prince'te artan benzin fiyatları toplu taşımayı durdurdu​

Port-au-Prince toplu taşıma işçileri, artan benzin fiyatlarını protesto etmek için geçen hafta üç günlük bir grev yaptı. Şimdiye kadar benzin, motorin ve gazyağı fiyatı yüzde 228 arttı. Aynı zamanda, Haiti bir gıda krizinin ortasında. Çarşamba günü, Haiti'nin başkentinde toplu taşıma yoktu. Haiti'yi saran toplumsal krizi yansıtan grevin ilk gününde bir işçi polis ve sözde çete üyeleri tarafından öldürüldü. Grev, Haiti genelinde altı hafta süren protesto yürüyüşleri, mitingler ve otoyol ablukalarının ortasında gerçekleşti. Başbakan Ariel Henry'nin istifasını talep etmek için daha fazla protesto planlanıyor.

MEKSİKA
Telmex çalışanları sermayenin sözleşme teklifini kabul etmedi

27 Eylül'de, ülkenin en varlıklı ailelerinden Carlos Slim ailesi tarafından kontrol edilen Telmex şirketinde istihdam edilen telekomünikasyon işçileri, şirketin sözleşme teklifini reddetmek için oy kullandı. İşçiler, Telefon İşçileri Sendikası (STRM) üyesi. Temmuz ayında işçiler, işleri taşeronlaştırma, baskıcı çalışma koşulları ve yetersiz fonlanan emeklilik fonları nedeniyle Telmex'e karşı greve gitti. STRM, emekli işçiler için ikramiyelere dayalı emekliler için emeklilik planları konusunda yetersiz bir teklifin ardından şirketin son teklifini reddetti. Şirket, işçilerin taleplerini karşılayacak para olmadığını iddia ediyor. STRM lideri Francisco Hernandez, STRM'nin grevi yeniden başlatma ya da müzakereleri önümüzdeki nisan ayına kadar askıya alma konusunda kararsız olduğunu açıkladı.

ABD
Asfalt kamyon sürücüleri haklarını alana kadar vazgeçmeyecek

Illinois, Morris'teki Tri-State Asfalt işçileri, 26 Eylül'de ücretler, sağlık hizmetleri ve emeklilik sorunları nedeniyle greve gitti. Sekiz grevci işçi, Teamsters Local 179'un üyesi ve ABD'nin yukarı kesimlerinde faaliyet gösteren şirkete ulaşım sağlıyor. Tri-State başlangıçta işçilere yüzde 1 zam teklif etti. Grevden günler önce, dört yıllık bir sözleşme boyunca tekliflerini yüzde 21'e yükseltti. Şirket ayrıca sağlık sigortasının bakımı için gereken saat sayısını da artırıyor. Bazı durumlarda, bir indirilebilir tutar 8 bin ABD Doları’na kadar çıkabilir. Müzakerelerin devam etmesi planlanıyor.