Dünya emek gündeminden

Mutahhar AKSARI

FRANSA
Nükleer işçileri eylemi sürdürdü

Çok uluslu TotalEnergies’teki petrol rafinerisi çalışanları bu hafta Fransa’da ulusal çaptaki greve devam ediyor ve devlete ait EDF tarafından işletilen nükleer santrallerdeki işçiler de Perşembe günü çalışmayı durdurdu. Genel Çalışma Konfederasyonu (CGT), TotalEnergies ile müzakerelerde, 2022 için yüzde 10’luk bir ücret artışı, Fransa’da işe alımların ve üretime yapılan yatırımın artırılması çağrısında bulunuyor. France Bleu, EDF’nin 2022 için yüzde 1,3 maaş artışı uyguladığını ve CGT’nin ücretlerin şu anda yüzde 5,6 olan enflasyonla ilişkilendirilmesini istediğini bildirdi. TotalEnergies’deki grev rafineri kapasitesini yüzde 60’tan fazla azalttı ve Reuters bu hafta hükümetin benzin istasyonlarındaki stokları tükenirken stratejik yakıt rezervlerini kullanmaya başladığını bildirdi.

HİNDİSTAN
Hocalar bir günlük grev düzenledi

Delhi Üniversitesi Öğretim Görevlileri Derneği (DUTA) üyeleri, kolejler ve bölümlerde fakülte için devam eden seçim sürecinde geçici öğretmenlerin görevden alınmasına karşı çıkmak için pazartesi günü bir günlük grev düzenledi. Öğretim görevlileri, tüm geçici öğretim görevlilerinin üniversiteye dahil edilmesini talep etti. DUTA, üniversite yönetimini taleplerinin dikkate alınmaması durumunda 18 Ekim’den itibaren üç günlük grev çağrısı yapmakla tehdit etti.

AVUSTRALYA ve YENİ ZELANDA
Bakım işçileri 1 gün iş bıraktı

Devlete ait elektrik üretim şirketi Hydro Tasmania’dan 70’ten fazla bakım işçisi, çalışma yasakları ve devam eden bir saatlik kesintileri içeren eylemin ilk adımı olarak çarşamba günü 24 saat grev yaptı. 10 yıl aradan sonra ilk kez greve gidiyorlar. İletişim Elektrik ve Tesisat Sendikası (CEPU), Hydro Tasmania ile müzakerelerin altı ay boyunca yapılan 15 toplantıdan sonra bozulduğunu söyledi. İşçiler, yeni bir işletme sözleşmesinde hükümetin alt enflasyon maaş artışı teklifini reddetti.

MACARİSTAN
Öğretmenler ulusal çapta grevde

Öğretmenler, uzun süredir devam eden maaş anlaşmazlığının bir parçası olarak Uluslararası Öğretmenler Günü’nde greve gitti. Demokratik Öğretmenler Sendikası’na (PDSZ) göre, 13.000 öğretmen çalışmayı durdurdu ve protestolara öğrenciler ve veliler katıldı. Öğretmenler, “yasadışı” iş bırakmalara yönelik kamusal tehditler ve acımasız “asgari hizmet” gereklilikleri de dahil olmak üzere hükümetin birçok saldırısıyla karşı karşıya kaldı. Telex’in bildirdiğine göre, Budapeşte’deki bir lisedeki 5 öğretmen grevlere katıldıkları için işten atıldı ve 100 öğretmen, öğrenci ve veli kararı protesto etti.