Dünya emek mücadelesinden

Mutahhar Aksarı
muaksari@yahoo.com

FRANSA: Öğretmenlerden reform protestosu


Fransa’da ortaokul öğretmenleri, eğitim işkolunda getirilmek istenen reformları protesto etmek için greve gitti. Başkent Paris’te greve katılan öğretmenler, kent merkezinde de protesto yürüyüşü düzenledi. Öğretmenler, çalışma koşulları ile müfredatta getirilecek değişikliklere ve bazı derslerin kaldırılmasına karşı çıkıyor.

GANA: ‘Elektrik sistemi özelleştirilemez’

Ülkenin elektrik sisteminin özelleştirilmesi planına karşı Kamu Hizmetleri İşçileri Sendikası (PUWC) ile İşçi Sendikaları Kongresi (TUC) üyeleri, 24 Ağustos’ta greve başladı.

GÜNEY AFRİKA: İşçilerden grev ve boykot kararı

Robertson Şarapçılık Şirketi’nde çalışan Ticaret, Yükleme-Boşaltma, Tarım ve Birleşik İşçiler Sendikası’na üye 300 civarında işçi, yürütülen toplusözleşme görüşmelerinin 25 Ağustos’ta başarısızlıkla sonuçlanması üzerine grev ve boykot kararı aldı. İşçiler yüzde 57 zam isterken, patron yalnızca yüzde 8 zam öneriyor.

KENYA: Hemşireler 9 hastanede grevi sürdürüyor

Kamu Hizmetleri Sendikası sözcüsü, Migori bölgesindeki toplam 9 hastanede görev yapan hemşirelerin promosyonları ödeninceye kadar grevi sonlandırmayacaklarını açıkladı.

TOGO: Fosfat madenlerinde 2 günlük grev

Daha iyi çalışma koşulları sağlanması ve ücretlerine zam yapılması isteğiyle 1500 fosfat madeni işçisi, ağustos ayının son haftasında 2 günlük grev yaptı. Ülkenin temel gelir kaynağı fosfatın yüzde 40’ı ihraç ediliyor.

ZİMBABVE: Banka emekçileri kıdem tazminatı için eylemdeydi

Geçen yıl çıkarılan iş yasasına göre, işçiler kıdem tazminatı ödenmeden işten atılabiliyor. Harare kentindeki BancABC büroları önünde toplanan Banka Emekçileri Sendikası üyeleri, bu durumu 30 Ağustos’ta protesto etti.