Dünya emek mücadelesinden...

Hazırlayan: Mutahhar Aksarı muaksari@yahoo.com

KENYA: Hemşireler 11 haftadır grevde
Kenya Ulusal Hemşireler Sendikası üyeleri, maaşlarının aksatılmadan ödenmesi için başlattıkları grevde 11. haftayı geride bıraktı.

GÜNEY AFRİKA: Greve yasadışı müdahale
Güney Afrika Nazarene Üniversitesi (SANU) çalışanları, 22 Ağustos’ta iş bıraktı. Grev için hazırlanan kamp alanı rektörlükçe kilitlendi. Akademik Personel Sendikası, Swaziland Sağlık Enstitüsü ve Birleşik İşçiler Sendikası rektörlüğün yasadışı davrandığını, grev sona erdiğinde bu tutumu mahkemeye taşıyacaklarını açıkladı.

GÜRCİSTAN: Demiryolu işçileri açlık grevine başladı
İki demiryolu işçisinin görev yerlerinin değiştirilmesine karşı çıkan arkadaşları 16 Ağustos’ta açlık grevine başladı. Başkent Tiflis’teki eyleme 50 civarında işçi destek verdi. Cumhurbaşkanı sekreteri sorunun çözümü için arabuluculuk yapmayı önerdi.

NİJERYA: Üniversite hastanesinde grev
Imo eyaletindeki Nijerya Üniversite Hastanesi emekçileri ödenmeyen ücretleri için bu hafta greve çıktı. 300 emekçinin katıldığı eylemi Doktorlar Birliği, Nijerya Sağlık ve Diş Uzmanları, Ulusal Hemşireler ve Ebeler Birliği, Nijerya Sağlık Emekçileri Sendikası ve Ulusal Birleşik Profesyoneller Sendikası’nın oluşturduğu Birleşik Eylem Komitesi (JAC) düzenledi.

ROMANYA: Engelli işçiler eylem yaptı
İki yüz kadar engelli işçi işten çıkarılmalarına neden olacak hükümet kararına 22 Ağustos’ta başkent Bükreş’te yaptıkları eylemle karşı çıktı. Engelliler “Dilenmek değil çalışmak istiyoruz” sloganını attı.