Dünya emek mücadelesinden...

Hazırlayan: Mutahhar Aksarı muaksari@yahoo.com

BREZİLYA: Metronun özelleştirilmesine karşı grev
São Paulo metrosunun 2 hattının hükümetçe 20 yıllık süreyle özelleştirilmek istenmesine karşı çıkan işçiler, 18 Ocak’ta 24 saatlik grev yaptı. Altı metro hattının beşi çalışmadı.

ABD: Bakımevi çalışanları huzursuz
New Jersey ve Pennsylvania eyaletlerindeki Delaire bakımevlerinin geçen yaz AristaCare Sağlık Hizmetleri adlı şirketçe satın alınmasından sonra çalışanların sosyal ve ekonomik haklarında kısıtlamalar başladı. Buna karşı çıkan Uluslararası Hizmet Emekçileri Sendikası (SEIU)’na üye 140 çalışan, geçen hafta 1 günlük grev yaptı. Bakımevinde kalanlar da eyleme destek verdi.

TRİNİDAD-TOBAGO: Sağlık emekçileri maaşları için eylemde
Trinidad-Tobago Bölgesi Sağlık ve Aile bakım merkezinde çalışan işçiler, 6 haftadır ödenmeyen ücretleri için 16 Ocak’ta eylem yaptı.

PANAMA: Limanda süresiz grev başladı
Panama Deniz İşletmesi (AMP) işçileri, geçen yılki ikramiyelerinin ödenmesi için 19 Ocak’ta süresiz greve başladı. AMP’den olumlu yanıt gelinceye kadar, grev sürecek.

MEKSİKA: Üniversitede iş bırakma
Oaxaca Özerk Benito Juárez Üniversitesi İşçileri Sendikası (STEUABJO)’nın iki bin üyesi, ücretlerine yüzde 50 zam yapılması ve sendikaya danışmadan işçi çıkartılmaması için 17 Ocak’ta 12 saatlik grev yaptı. Üniversitenin Oaxaca, Huajuapan de León, Santo Domingo Tehuantepec ve Puerto Escondido kampüslerinde istekler yüksek sesle dile getirildi.

Kaynak: (www.wsws.org)