Dünya emek mücadelesinden

Mutahhar Aksarı

KUZEY İRLANDA

Ücretler eşitlensin!

Kuzey İrlanda sağlık çalışanları sendikaları Unison, Unite ve RCN, ücretlerin eşitlenmesi ve personel açığının giderilmesi için geçtiğimiz günlerde 9 bin hemşirenin katıldığı 5 günlük grev gerçekleştirmişti. 16 Ocak’ta yeniden eylem başlatıldı. Üç sendika, Kuzey İrlanda Kamu Hizmeti İttifakı adı altında güç birliği yapıyor.

İNGİLTERE

Hastane güvenlikçileri grevde

Londra’nın güneybatısındaki St George’s Üniversitesi Hastanesi’nde çalışan güvenlikçiler 13 Ocak’ta 15 günlük greve başladı. Güvenlikçiler, izinlerin 20’den 25-30 güne çıkartılmasını ve üç günden sonra ödenen hastalık parasının ilk günden başlatılmasını istiyor.

İTALYA

Toplu sözleşmelere uyun!

Ulaştırma İşçileri Federasyonu üyeleri, kamuya ait hava trafik kontrol sağlayıcısı ENAV ve özel havayolu taşıyıcıları Air Italy, EasyJet ve Alitalia arasındaki anlaşmazlıklar yüzünden 14 Ocak günü saat 13:00’ten başlayarak dört saatlik bir grev düzenledi. Başlangıçta 24 saatlik bir grev olarak planlanmıştı; ama İtalyan hükümetinin müdahalesinden sonra süre dört saate indirildi. Alitalia’nın 140 civarında uçuşu iptal edildi. Anlaşmazlığa şirketlerin toplu sözleşmelere uymamaları neden oldu.

SLOVAKYA

Karayolunda grev başladı

Slovakya Kara Yolcuları Birliği üyesi nakliyeciler 7 Ocak’ta greve başladı. Nakliyeciler kamyonlarını ülke genelindeki kasaba ve şehirlerin anayollarına park etti. Nakliyeciler, karayolu vergisinde ödedikleri miktarın yarıya inmesini ve mevcut ücret sisteminin askıya alınmasını talep ediyor.

LÜBNAN

‘Öfke Haftası’ eylemleri

Lübnan’daki işçiler; hükümetin yolsuzluklarını, süren ekonomik krizleri protesto etmek için 14 Ocak Salı günü sokaklarda “öfke haftası” eylemlerine çıktı. Bankalar ve devlet daireleri dışındaki yollar kesildi. Geçen ekim ayında da benzer eylemler gerçekleştirilmişti.

GÜNEY AFRİKA

Robben Adası’ndaki greve turistlerden destek

Nelson Mandela’nın 27 yıl hapis yattığı, UNESCO’nun Dünya Mirası listesindeki Robben Hapishane Adası’ndaki müzede çalışan Milli Eğitim, Sağlık ve Müttefik İşçiler Sendikası üyelerinin ücretlerine zam yapılması isteğiyle 7 Ocak’ta yaptıkları bir günlük greve, adayı gezmeye gelen turistler destek verdi.

NİJERYA

Hekimler altı aylık maaşlarını istiyor

Ondo eyaletindeki Tıp Bilimleri Üniversitesi Hastanesi’nde çalışan hekimler, altı aydır ödenmeyen maaşları için 10 Ocak’ta greve başladı. Hastane yönetimi borçlara itiraz ediyor, en fazla üç aylık maaşların ödenmediğini söylüyor.

PAKİSTAN

Üç aylık ücretlerinin peşindeler

Metro Otobüs transit işçileri, üç aylık ücret alacaklarının derhal ödenmesi için 9 Ocak’ta İslamabad ve Rawalpindi’de hizmet vermedi. Sabah 6 ile 10 arasında dört saat süren grev, 110 bin yolcuyu etkiledi.

GÜNEY KORE

Kia’da bir günlük grev

Kia işçileri 13 Ocak’ta sekiz saat süren grev düzenledi. İşçiler, Hyundai gibi daha büyük iştiraklerdeki ücret ve ücretler arasındaki adaletsizliğin giderilmesi çağrısında bulundu.

KAMBOÇYA

Grev başarıyla sonlandı

NagaWorld otel ve kumarhane kompleksinde çalışan 3 bin işçinin geçen hafta gerçekleştirdiği iki günlük grev başarıyla sonlandı.
2019 yılında 1,8 milyar dolar gelir bildiren Hong Kong merkezli firma, aynı zamanda yüzde 18 ila 30 arasında bir ücret artışını da kabul etti. İşçiler, yüzde 100 ücret artışı istiyordu.