Dünya emek mücadelesinden

Mutahhar Aksarı

CEZAYİR

Avukatlar grev yaptı

Bütçedeki zamlı vergilere karşı çıkan avukatlar, 15 Ocak’ta bir günlük grev düzenledi. Grevi, ülkedeki 50 binden fazla avukatı temsil eden Cezayir Ulusal Barolar Birliği düzenledi. Grevciler ülke çapında mahkemeleri protesto etti.

BANGLADEŞ

Tekstil işçileri cinsel saldırıları protesto etti

Bangladeş Konfeksiyon Sramik Samhati üyesi hazır giyim işçileri 17 Ocak’ta Dakka’daki Ulusal Basın Kulübü önünde toplanıp fabrikalardaki cinsel saldırılara karşı gösteri yaptı. 31 Aralık ve 15 Ocak tarihlerinde Dakka’nın Savar bölgesinde iki hazır giyim işçisine tecavüz edilmişti.

Dakka’daki Dinamik Moda fabrikasından, çoğu kadın yaklaşık 200 işçi de ücretlerine zam yapılması için 16 Ocak’ta Shyamoli’de Kalyanpur karayolunda bir gösteri gerçekleştirdi. 450 çalışanı bulunan fabrika Hollanda, Belçika, İngiltere ve ABD’ye gömlek ihraç ediyor. İşçiler, polis müdahalesine kadar iki saat boyunca trafiği durdurdu.

İş güvenliği eylemi

İnşaat işçileri; iş güvenliğinin sağlanması ve iş kazalarında mağdur işçilere tazminat ödenmesi için 18 Ocak’ta Dakka’daki Ulusal Basın Kulübü önünde eylemdeydi. Ülkede inşaat sektöründe 3,5 milyondan fazla işçi kötü koşullarda çalışıyor.

KAMBOÇYA

Otel çalışanları kıdem tazminatı istiyor

Yakın zamanda kapatılan Great Duke Phnom Penh Oteli’nin işsiz kalan işçileri, 20 Ocak’ta kıdem tazminatı için eylem yaptı. Otel 23 yıllık bir operasyondan sonra yılsonunda aniden kapılarını kapatmıştı. İlk raporlar şirketin iflas etmediğini gösteriyor.

YENİ ZELANDA

Ultrason çeken sağlık emekçileri greve çıktı

Auckland’daki hastanelerde ultrason çeken yaklaşık 100 sağlık emekçisi, ücret ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi talebiyle 18 Ocak’tan bu yana 12 hafta boyunca kısmi grev eylemi gerçekleştiriyor. Grev, 11 Nisan’a kadar sürecek.

SRİ LANKA

Sözleşmeli öğretmenler kadro istiyor

Sri Lanka’nın Kuzey Eyaleti’nde savaşın tahrip ettiği Jaffna, Kilinochchi, Mulaitivu ve Mannar kentlerinde görev yapan bir grup sözleşmeli öğretmen, 20 Ocak’ta valiliğin önünde kadro isteğiyle gösteri yaptı. Öğretmenler taleplerinin uzun zamandır göz ardı edildiğinden yakındı.

FRANSA

Elektrik ve enerji işçileri şalter indirdi

Grand’Maison hidroelektrik alanında çalışan enerji işçileri, santralın şalterini indirdi. CGT Sendikası üyeleri, Macron hükümetinin emekli maaşlarına yönelik saldırılarına karşı yüz binlerce insanın sürdürdüğü protestolara katıldı. Paris bölgesindeki elektrik şebekesi çalışanları da aynı konuda 21 Ocak Salı günü greve gitti. Grev, Paris’teki Rungis toptan gıda pazarı, birkaç Paris banliyösü ve Orly Havalimanı‘nda etkili oldu.

İNGİLTERE

Halı işçilerinin grevi 3’üncü ayında

Batı Yorkshire, Dewsbury ve Cleckheaton’daki Wessex Halıları‘nda çalışan yaklaşık 70 işçi, iki ay önce süresiz greve çıkmıştı. Unite Sendikası üyeleri, şirketin yüzde 2,25’lik ödeme teklifine karşı çıkıyor. Şirket daha önce işçi ücretlerine her yıl yüzde 3 zam yapmıştı. Bu yılki kâr, 5 milyon sterlin tutarında.

AVUSTRALYA

Victoria demiryolu işçileri grevde

Victoria eyaletinde devlete ait bölgesel banliyö demiryolu ağı V/Line’da çalışan yaklaşık 600 makinist, istasyon personeli ve kontrolör, bugün ve 7 Şubat’ta 24 saatliğine iş bırakacak. Demiryolu Tramvay ve Otobüs Birliği (RTBU) üyeleri, 12 ay süren başarısız görüşmeler ve aralık ayında gerçekleştirilen bir dizi iş durdurma eyleminin ardından yeniden eyleme geçiyor. RTBU, yıllık yüzde 6 ücret artışı talep ediyor. Hükümet ise yüzde 2 zam öneriyor.