Dünya emek mücadelesinden

HAZIRLAYAN: Mutahhar Aksarı

ARJANTİN

Çelik işçilerinden iş yavaşlatma

Kuzeybatı Arjantin'deki Palpalá kentinde 1999’da özelleştirilmiş Zapla çelik fabrikasının işçileri, 24 Ocak'ta içilecek temiz su sağlanması ve ücretlerinin ödenmesi isteğiyle iş yavaşlattı. O yıllardan bu yana işçiler çalışma koşullarından rahatsızdı. Önce işçi sayısı bin 250’den 200'e düştü. 1991'de ise fabrikada 8 bin işçi çalışıyordu. Birleşik Metal İşçileri Sendikası (UOMRA) bu saldırılarda hep işverenin yanında yer aldı.

İşçiler un değirmenini işgal etti

Córdoba'daki Molinos Minetti un değirmenini işgal eden işçiler, iflas nedeniyle kapanan değirmenin açılmasını ve altı aydır ödenmeyen ücretlerini talep etti. Vali ve kendi sendikaları, işçilerden sabırlı olmalarını istiyor. Değirmende, işçilerin alacaklarını ödeyecek miktarda stok mal bulunuyor.

MEKSİKA

Üniversite okutmanları greve çıktı

Monterrey kentindeki Monterrey Teknik Üniversitesi okutmanları, 24 Ocak'ta ücretlerine zam yapılması, daha iyi çalışma koşulları sağlanması ve yönetimden bağımsız kendi kurdukları sendikalarının tanınması istekleriyle greve başladı. Okutmanlar, rektörün çağırdığı polisin kampüse girmesini öğrencilerin desteğiyle engelledi.

ABD

New Jersey IKEA'da iş bırakma

IKEA'nın ilk dağıtım merkezi olan New Jersey eyaletindeki Westampton dağıtım merkezinde çalışan Uluslararası Makinistler Derneği'nin 187 üyesi, ücretlerine zam yapılması için 20 Ocak’ta greve başladı.

KANADA

Otobüs grevi ikinci haftasına girdi

Kitchener ve Waterloo kentleri arasındaki transit yolcu taşımacılığında çalışan yaklaşık 700 otobüs sürücüsü, tamirci ve destek personelinin ücretlerine zam yapılması isteğiyle başlattıkları grev ikinci haftasına girdi.