Dünya emek mücadelesinden

Mutahhar Aksarı

FİNLANDİYA

Grevler dalga dalga

Kâğıt fabrikalarındaki yaklaşık 9 bin işçi 27 Ocak Pazartesi günü greve gitti. Kontrplak ve kereste fabrikalarından yaklaşık 6 bin işçi greve katıldı. Orman işçilerinin grevleri iki ile üç hafta sürebilir. İşçiler, ücretlerine zam yapılmasını istiyor. Finlandiya ormancılık endüstrisi yılda 13 milyar avro ihracatla ekonomide önemli bir rol oynamakta. Daha düşük üretim maliyetleri ile çalışan İsveç ve Alman ormancılık endüstrilerinin rekabetiyle karşı karşıya. Diğer iki grev de aynı gün başlayacaktı, ancak Sosyal Demokrat İstihdam Bakanı tarafından iki hafta ertelendi.

İNGİLTERE

Güvenlikçiler 3 gün grevdeydi

Londra'nın güneybatısında kurulu St George Üniversitesi Vakıf Hastanesi’ndeki yaklaşık 25 güvenlikçi 27-29 Ocak tarihleri arasında üç günlük grev yaptı. Bu grev, 15 günlük grev programının ikinci dilimiydi.

Yarım gün vergi toplanmadı

Batı Londra'nın Ealing semtindeki HMRC (vergi) ofisinin International House şubesinde çalışan Kamu ve Ticari Hizmetler Sendikası üyeleri, öne alınan yarım günlük grevi, 29 Ocak Çarşamba günü gerçekleştirdi.

İki gün yemek çıkmayacak!

Londra'daki Paddington Tren istasyonunda bulunan Rail Gourmet'de çalışan işçiler, yarın ve 5 Şubat’ta iki gün yemek pişirmeyecek. RMT sendikası üyeleri trenlerde sunulan yemekleri hazırlıyor. Anlaşmazlık yaşanan konular arasında çalışma saatleri, ödenek ve ikramiyelerin yetersiz ödenmesi ile hatalı ekipman kullanılması bulunuyor.

İRAN

Petrol işçileri eylem yaptı

Bandar Abbas İmam Humeyni petrokimya kompleksindeki yüzlerce işçi, ücretlerin ödenmemesi, ikramiyelerde kesintiler ve fazla mesai ödemelerinin iptali gibi sorunlarını dile getirmek için 21 Ocak’tan itibaren birkaç gün eylem yaptı.

ZİMBABVE

Başkent belediye çalışanları zam istiyor

Başkent Harare Belediyesi çalışanları, şehir yöneticilerinin kendilerine yüzde 300 oranında bir zam yapmasına misilleme olarak yüzde 500 zam talep etti. Belediye, Demokratik Değişim Hareketi (MDC) tarafından yönetiliyor.

MDC 1999 yılında Zimbabve Sendikalar Kongresi'nin (ZCTU) finansmanıyla, görünüşte Mugabe hükümetine karşı çıkmak için kuruldu. ABD dolarına bağlı enflasyon, dayanılır gibi değil.

GÜNEY AFRİKA

Güney Afrika Üniversitesi'nde gösteriler

420 bin öğrencisi ile Afrika'nın en büyük üniversitesi olan Güney Afrika Üniversitesi (UNISA) akademik personeli ve öğrenciler, 27 Ocak Pazartesi günü gösteri yaptı. Milli Eğitim Sağlık ve Müttefik İşçiler Sendikası ve Akademik Profesyonel Personel Derneği üyeleri yüzde 9'luk bir ücret artışı ve geçici işlerde sürekli istihdam istiyor, promosyonlar ile UNISA binalarının güvenlik sorunundan yakınıyor.

İşçiler arkadaşlarına sahip çıkıyor

Ugu ilçe belediyesi işçileri, görevden alınan 11 sendika görevlisini desteklemek için greve gitti. Sigorta poliçesi ödemeleriyle ilgili bir protesto düzenledikleri için Güney Afrika Belediye İşçileri Sendikası (SAMWU) görevlileri, 11 Eylül’de işten atılmıştı.

Grevdeki işçileri toplum destekliyor

Cape Town'daki 300 NUMSA üyesi işçi, ücretlerinde yüzde 15'lik artış yapılması ve ikramiyelerinin ödenmesi için grevdeler. Hisense Atlantis'teki 13 günlük grev 27 Ocak Pazartesi günü başladı. Toplum, 2017'den bu yana zam alamayan işçilerin yanında.

Güvenlikçiler aralık ayı ücretlerini istiyor

Mpumalanga eyaletindeki yaklaşık 3 bin güvenlikçi 22 Ocak'ta ödenmeyen aralık ayı ücretleri için yürüdü. Güney Afrika Ulaştırma ve Müttefik İşçiler Sendikası, konuyla ilgilenmesi için Uzlaşma, Arabuluculuk ve Tahkim Komisyonu'nu göreve çağırdı.

LİBERYA

Kauçuk fabrikasında iş yavaşlatma eylemi

Liberya'nın en büyük ikinci kauçuk şirketi olan Liberya Tarım'daki (LAC) işçiler, günlük 5,50 dolar olan ücretlerinin 10 dolara yükseltilmesi için geçen hafta iş yavaşlatma eylemi yaptı.

MALİ

Belediye işçileri ücretlerine zam istiyor

Lilongwe belediyesi işçileri, ücretlerine yüzde 20 zam için grev yaptı.

İşçiler Merkez Bankası ile Parlamento binası arasındaki ana caddeyi, taş ve ağaç kütükleri, ateşe verdikleri lastiklerle trafiğe kapattı. Bir hafta süren grev, etkili oldu.

HİNDİSTAN

İşçiler sendika hakkı istiyor

Kolar kentinde kurulu Narasapura Sanayi Bölgesi'ndeki Exedy Clutch India'da çalışan montaj hattı işçileri, sendika hakkı için 25 Ocak’ta gösteri yaptı. İşçiler, yönetimi genç işçilerin meşru sendika haklarını tanımadıkları için suçluyor. İşçilerin yüzde 50'den fazlası taşeron işçisi ve sendikaları yok.

Mumbai belediyesi işçileri özelleştirmeye karşı çıkıyor

Brihanmumbai (Mumbai) Belediye Şirketi (BMC) tarafından yönetilen Brihanmumbai Elektrik ve Ulaşım’daki (BEST) yüzlerce işçi 27 Ocak Pazartesi günü Dadar kentinde düzenledikleri gösteriyle özelleştirmeye karşı çıktı.

PAKİSTAN

Medya çalışanlarına aylardır maaş ödenmiyor

İslamabad ve Rawalpindi'deki medya çalışanları, maaş ödemelerinde aylardır yaşadıkları gecikmeleri, Bilgi Bakanlığı önünde 23 Ocak'ta yaptıkları eylemle protesto etti.

Emekli sağlık çalışanları ödenmemiş maaşlarını istiyor

Pakistan Tıbbi Araştırma Konseyi’nden emekli 250'den fazla çalışan, 28 Ocak Salı günü 12 aydır ödenmeyen emekli maaşları için İslamabad Ulusal Basın Kulübü önünde gösteri yaptı. Ayrıca İslamabad Yüksek Mahkemesi'ne dilekçe verildi.

AVUSTRALYA

Yeni Güney Galler'de beton boru üretimi durdu

Sidney'in batısındaki Emu Plains'deki beton boru üretim şirketi Rocla'daki yaklaşık 50 işçi, ücretlerine zam yapılması için 30 Ocak Perşembe günü üretimi durdurdu. Avustralya İşçi Sendikası (AWU) üyeleri kasım ayında da iki kez iş bırakmıştı. Sendika yüzde 3 zam talep ediyor. Rocla yüzde 1,5 öneriyor.

Kaynak: www.wsws.org