Dünya emek mücadelesinden

MUTAHHAR AKSARI

MEKSİKA

  • Öğretmenler eylemde

Nadadores, Coahuila'daki Ángel Martínez Villareal Técnica 31 Ortaokulu öğretmenleri 15 Ocak'tan beri eylemde. Milli Eğitim Emekçileri Sendikası (SNTE) üyeleri eylül ayından bu yana hiçbir maaş alamadıklarını söylüyor.

SALVADOR

  • Kamu ve özel sektör çalışanları emeklilik sistemini protesto ediyor

Kamu ve özel sektör sendikalarına üye yüzlerce işçi, 31 Ocak'ta Emeklilik Tasarruf Sistemi (SAP) Yasası'ndaki değişiklikleri ve Emekli Sandığı (AFP) yöneticilerini yönetime katmayan yeni sistemi protesto etmek için başkent San Salvador’da Yasama Meclisi'ne doğru bir yürüyüş yaptı. Eylemi düzenleyen “AFP’ye Hayır” oluşumu, tüm emekli işçiler için en az yüzde 80'lik bir ödeme yapılmasını talep ediyor. “AFP’ye Hayır” ayrıca “işçi fonlarının yönetiminden sorumlu olacak işçilerin, özel teşebbüsün ve hükümetin çoğunluğunun katılımıyla kurulacak üçlü bir kuruluş” olarak tanımlanan bir Ulusal Özerk Sosyal Güvenlik Enstitüsü (INAP) kurulmasını, aynı zamanda konut fonları, sosyal güvenlik ve emekli maaşlarının INAP'a entegrasyonunun sağlanmasını ve işçilere kredi vermek için bir banka oluşturulmasını önermekte.

HONDURAS

  • Hemşirelerden grev çağrısı

5.800 üyesi olan Honduras Yardımcı Hemşireler Sendikası (ANEEAH), Sağlık Sekreterliği (SESAL) tarafından 2020 ve 2021 yılları için önerilen maaşların "yeniden düzenlemesine"ne karşı 27 Ocak’ta grev çağrısı yaptı. ANEEAH’ın önerdiği aylık maaş zammı 2020'de bin 100 lempira (44 ABD doları) ve 2021'de 900 lempira (36 ABD doları) olacaktı. Sendika ayrıca SESAL'ı yardımcı hemşirelerin uğradığı tacizlerden dolayı kınadı.

BREZİLYA

  • Petrol işçileri greve çıktı

Devlet tarafından işletilen Petrobras petrol şirketindeki işçiler, yaklaşık 400 işçinin işten çıkarılmasını neden olan bir gübre tesisinin kapatılmasını protesto etmek için 1 Şubat'ta greve çıktı. Petrol İşçileri Federasyonu (FUP) dokuz eyalette grev çağrısında bulundu.

ŞİLİ

  • Protestolar sürüyor

Piñera hükümetinin politikalarına karşı protestolar sürüyor ve kayıpların sayısı gün geçtikçe artıyor. 28 Ocak'ta, bir futbol fanatiği (“hincha” olarak bilinir), bir Carabineros ulusal polisinin sürdüğü kamyon tarafından yaralanmış ve sonunda ölmüştü. Bir grup hincha 31 Ocak'ta Santiago'da büyük bir gösteriyle ölümü protesto etti. “Piñera, Pinochet ile aynı” diyerek slogan attı. Temel gıda maddeleri satan süpermarketler yağmalandı. Şimdiye kadar, en az 20 kişi öldü, 2 bin 500'den fazla kişi de yaralandı. Şubat ve Mart aylarında daha fazla protesto eylemi planlanıyor.

ABD

  • Kansas’ta liseliler öğretmenlerini savunuyor

Kansas City'nin Shawnee Mission okul bölgesinde yüzlerce lise öğrencisi, 31 Ocak’ta derslere girmedi, okulun futbol sahasında yürüyüş yaptı ve müdür Mike Fulton’un istifasını istedi. Öğrenciler, öğretmenlerin daha küçük sınıf isteğini destekliyor. Kansas Yasası, öğretmenlerin grev yapmasını engelliyor. 2008-2009 bankacılık krizinin ardından, okul bölgesi yetkilileri öğretmenlerden günlük ders yüklerini beş saatten altıya çıkarmayı kabul etmelerini istedi. Bunun geçici bir önlem olacağını düşünen öğretmenler, öneriyi kabul etti. Ancak on yıldan fazla bir süre sonra, okul yönetimi herhangi bir değişiklik yapmadı.