Dünya emek mücadelesinden

FİNLANDİYA

Kâğıt ve orman işçilerinin grevi sürüyor

Yaklaşık 15 bin kağıt ve orman işçisinin 27 Ocak’ta başlayan grevi uzuyor. Grevin 24 Şubat’a kadar sürmesi planlanıyor. İşçiler, ücretlerine zam yapılmasını istiyor. Finlandiya ormancılık endüstrisi, yılda 13 milyar avro ihracatla ekonomide önemli bir rol oynuyor.

PORTEKİZ

Kamuda bir günlük grev

Kamu sektöründe 31 Ocak'ta bir günlük grev gerçekleştirildi. Grev, yaklaşık bin okulun kapanmasına ve ülke genelinde hizmetlerin kesintiye uğramasına yol açtı. 10 yıldır dondurulmuş ücretlerin ardından hükümetin önerdiği binde 3'lük zam protesto edildi. Yüzlerce emekçi başkent Lizbon'da isteklerini dile getirmek için miting düzenledi. Hükümet, 2011’de Avrupa Merkez Bankası ve IMF tarafından sağlanan 86 milyar dolarlık kredi koşullarına uyarak ciddi tasarruf tedbirleri uyguluyordu.

İNGİLTERE

Üniversitelerde grevin ayak sesleri

Yaklaşık 74 üniversitenin emekçileri 20 Şubat'ta bir dizi greve hazırlanıyor. Eylemler iki günlük grevle başlayacak, ardından 24 Şubat Pazartesi gününden itibaren üç günlük yürüyüşler yapılacak. Sonra da dört günlük grev. Son olarak, tam bir hafta sürecek grev 5 Mart Pazartesi günü başlayacak. Üniversite ve Kolej Sendikası (UCU) üyeleri; aşırı iş yüküne karşı, ücretlerine ve emekli maaşlarına zam yapılmasını istiyor. UCU üyelerinin geçen yıl kasım ve aralık aylarında yaptığı benzer eylemden yaklaşık bir milyon öğrenci etkilenmişti.

Yüksekokul öğretim kadrosu bugün grevde

34 yükseköğretim okulundaki Ulusal Eğitim Sendikası (NEU) üyesi öğretmenler; düşen maaşlar, artan işyükleri ve kalabalıklaşan sınıflar nedeniyle bugün greve gidecek. NEU, 27 Şubat ve 10 Mart’ta da grev planladı.

İRLANDA

Öğretmenler eşit ücret istiyor

Ortaokullarda görev yapan İrlanda Öğretmenler Sendikası (TUI) üyeleri ücret eşitsizliğini 4 Şubat’ta protesto etti. Ocak 2011'den beri işe alınan ortaokul öğretmenlerine daha düşük ücret ödeniyor. Grev, 700 ortaokulunun yarısının kapanmasına neden oldu.

HOLLANDA

Öğretmenlerden iki günlük grev

İlk ve ortaokul öğretmenleri 30 ve 31 Ocak'taki iki günlük bir grevle, maaşlarına zam ve daha az iş yükü istedi. Yaklaşık 4 bin ilk ve 200 ortaokulda eğitim durdu. Rotterdam ve Lahey gibi büyük şehirlerde yürüyüşler yapıldı.

UKRAYNA

Madenciler ocaklardan çıkmadı

3 Şubat Pazartesi günkü vardiyanın ardından, devlete ait Kapitaina madenindeki 33 kömür işçisi, ocaktan çıkmadı. Madenciler üç aydan fazla bir süredir ödenmeyen ücretlerini istiyor. Ukrayna Bağımsız Madenciler Sendikası, konuyu görüşmek için bakanlık yetkilileriyle bir araya geldi.

İSPANYA

Çiftçiler miting yaptı

Yüzlerce çiftçi 5 Şubat Çarşamba günü Madrid'in merkezinde bir miting düzenledi. Çiftçiler, Ortak Tarım Politikası destekleme primlerindeki düşük oranları protesto etti. Çiftçilerin geliri geçen yıl yüzde 8,6 azaldı. Madrid Çiftçi ve Tarım Örgütü’nün genel sekreteri El Pais gazetesine verdiği demeçte “Ana talebimiz adil bir fiyat ...” dedi. İspanya'nın kuzeyindeki Navarre bölgesinde 19 Şubat'ta bir eylem yapılacak.