Dünya emek mücadelesinden

muaksari@yahoo.com

MEKSİKA

Medya emekçileri grevde

Baja California’daki Meksika Devleti Haber Ajansı (NOTIMEX) çalışanları, 21 Şubat’ta gece yarısı greve gitti. Notimex İşçi Sendikası (SUTNOTIMEX), yönetimin toplu sözleşmeyi çiğnediğini açıkladı. Notimex’te 223 gazeteci çalışıyordu. Bugün sadece 60 kişi kaldı. Polis birimleri NOTIMEX’e yerleştirildi. SUTNOTIMEX, haber ajansını grevcileri korkutmak ve onlara saldırmak için haydut tutmakla suçladı.

BELİZE

Binler yolsuzluğa karşı ayakta

Geçen hafta iki kez -20 ve 22 Şubat tarihlerinde- binlerce kişi yolsuzluklara karşı başkent Belmopan’da yürüyüşler gerçekleştirdi. Eylemleri, on sendikanın oluşturduğu Ulusal İşçi Sendikası Kongresi (NTCU) düzenledi. Yürüyüşe öğretmenler, yükleme işçileri, su, elektrik ve diğer kamu çalışanları ile öğrenciler de katıldı. Mitingde konuşan Güney İşçi Birliği başkanı Glen Lewis, “Bugün Belize siyasetinde hijyeni tanıtmamız gereken bir gün. Bunun için yaşam kalitesi artmalı, sefalet indeksi aşağı inmeli, yoksulluk azalmalı, sağlık hizmeti yükseltilmelidir. Biz bunun için varız. Artık oyun oynamıyoruz” dedi.

ANTİGUA-BARBUDA

Sağlık emekçileri sağlıklı çalışma koşulları istiyor

Antigua’daki St John Sağlık Merkezi çalışanları; merkezdeki fare istilaları, çatıdaki sızıntılar, su birikintileri ve diğer sorunlar hakkında yönetime sayısız şikâyette bulunduklarını belirterek yarım gün iş bıraktı. Çalışanlar ödenmemiş maaşlarını ve fazla mesai ücretlerini de istedi. Çalışanlara daha önce sorunların çözüleceği ya da farklı bir binaya taşınacakları sözü verilmiş; ancak bu söz tutulmamıştı.

URUGUAY

Enerji santralinde 24 saatlik grev

AUTE Sendikası’ndan yapılan açıklamaya göre; Ulusal Enerji Santralleri ve Elektrik İletim İdaresi (UTE) işçileri, 19 Şubat’ta yönetimin “işçilerle toplu müzakere mekanizmalarını değiştirme” konusundaki tek taraflı kararını protesto etti. Değişikliklerin 700’den fazla UTE çalışanını etkileyeceği öngörülüyor.

KANADA

Montreal liman işçileri yine ‘grev’ dedi

Kanada Kamu Çalışanları Birliği (CUPE) tarafından St. Lawrence Denizyolu’ndaki Montreal Limanı’nda yapılacak grev oylamasına yükleme işçisi, ağır ekipman operatörü, mekanik ve gemi yardımcısı olmak üzere yaklaşık bin 100 işçi katıldı. Bu ayın başlarında yapılan oylama, son 14 aydaki üçüncü grev oylamasıydı. İşçiler rıhtım üzerindeki baskıcı çalışma koşullarını değiştirecek yeni bir sözleşme talep ediyor.