Dünya emek mücadelesinden

Hazırlayan: Mutahhar Aksarı muaksari@yahoo.com

MEKSİKA: Otomotiv işçileri ikramiye ve daha iyi çalışma koşulları için grevdeydi

Zacatecas şehrinin kuzeyindeki bir sanayi parkında bulunan Nakamura Mühendislik İşleri México’da otomobil parçası üretiminde çalışan işçiler, 7 Temmuz'da iş bıraktı. 500'den fazla işçi, kâr paylaşımı ödemelerini talep etmek için eylem yaptı. Nakamura yönetimi, fabrikayı Covid-19 salgını boyunca çalıştırdı ancak ikramiyeleri ödemedi.

BELİZE: Liman işçileri maaş kesintisine karşı greve gidecek

Belize Limanı Limited'deki (PBL) işçiler, PBL yönetiminin yüzde 10 ücret kesintisini tek taraflı olarak uygulamasına karşı 8 Temmuz'da iş yavaşlatma eylemine katıldı. PBL’de çalışan Hıristiyan İşçiler Sendikası (CWU) üyesi liman işçileri, 1 Temmuz'da protesto eylemleri düzenlemeye başlamıştı. CWU, 8 Temmuz’da grev bildirisini sundu. Şimdiye kadar PBL, protestolara ve grev tehdidine yanıt vermedi. Belize Ulusal Sendikalar Kongresi (NTUCB), CWU’nun mücadelesine hiç ilgi göstermedi.

EL SALVADOR: Sağlık işçileri salgına karşı acil önlem istiyor

Sağlık sendikalarına üye işçiler, 6 Temmuz'da başkent San Salvador'daki Yasama Meclisi binasının dışında toplanarak salgına karşı önlem alınmasını istedi. Protestolar San Miguel, Santa Ana, Ahuachapán ve Sonsonate gibi diğer büyük kentlerde de gerçekleşti. İşçiler, Meclis acil durum önlemlerini almazsa grev yapacaklarını dile getirdi.

GUYANA: Karantina bölgesinde yaşayan işçiler zor durumda

Guyana'nın kuzey Moruca aşağı bölgesinin tümüyle karantinaya alınmasından bir hafta sonra, bölgede oturanlar hükümetin politikalarını protesto etmek ve yardım talep etmek için sokaklara çıktı. 29 Haziran tarihli bir raporda, Moruca'da ülkenin Covid-19 vakalarının yüzde 58'inin olduğu belirtilmiş ve bölgedeki tüm çalışma ve hizmetler askıya alınmıştı. Yerel işletmelere ve işçi sınıfının yaşadığı hane halklarına yardım sağlama vaatlerinde bulunulmuş ama bu vaatler yerine getirilememişti. Protestocular, sosyal mesafeleri koruyarak ve maske gereksinimlerini de dile getirerek yaptıkları eylemde, “Rahatlama olmadan karantinaya hayır!” ve “Moruca önemli!” sloganlarının yer aldığı pankartlar taşıdı.

KANADA: 500 bakıcı düşük ücretlere karşı 7 konutta greve çıktı

Quebec City ve Saguenay'daki 500 bakıcı, 7 konutta greve gitti. Konutlar, Kanada'daki en büyük özel emeklilik evi sağlayıcısı olan Chartwell Group'a ait. Federasyon de Travailleurs du Quebec'e (FTQ) bağlı işçiler, 18 aydır yeni bir sözleşme imzalamadı. İşçiler, şu anda saatte 13,50 ile 14 dolar arasında kazanıyor. İldeki asgari ücret 13,10 dolar. İşçiler, sözleşmenin ikinci ve üçüncü yılında saatte 1 dolar artışla saatte 15 dolara varan bir ücret artışı talep ediyor.