Dünya emek mücadelesinden

MUTAHHAR AKSARI

FRANSA / ALMANYA

Airbus işçilerinden eşgüdümlü protestolar

Fransa ve Almanya'daki Airbus işçileri, şirketin 15 bin işçiyi işten çıkarma planına karşı 8 Temmuz'da eşgüdüm halinde protesto gösterileri düzenledi.

Yaklaşık 8 bin Fransız Airbus işçisi 90 dakikalık bir grev düzenledi. Hamburg’daki Alman Airbus işçileri ise 2 bin işçinin işten çıkarılacak olmasını simgeleyen 2 bin boş sandalyeyle eylem yaptı.

PORTEKİZ

Cezaevi personelinden iki günlük grev

Portekiz'deki gardiyanlar 15 Temmuz Çarşamba günü hapishanelerde iki günlük bir grev başlattı. Ulusal Cezaevi Muhafız Birlikleri Kolordu üyeleri kötü çalışma koşullarını protesto etti.

İRAN

Şeker işçilerinin grevi bu hafta ikinci ayına giriyor

İran'ın güneybatısındaki Şuş'ta bulunan Haft Tappeh şeker fabrikasındaki işçilerin grevi bu hafta ikinci ayına giriyor. İşçiler 2-3 aydır ödenmeyen maaşları için 14 Haziran'da yürüyüş düzenlemişti. Protestolarda şirketin kamu mülkiyetine geri alınmasını, o dönemdeki işçilerin de işbaşı yapmasını talep ediyorlardı. 50 yıldan fazla bir süre önce inşa edilen kompleks, 2015 yılında özelleştirildi. Fabrika sahiplerinden biri olan Omid Assadbeigi, döviz ihlalleri nedeniyle soruşturuluyor.

İSRAİL

Sosyal hizmet uzmanlarının grevi ikinci haftasında

Sosyal hizmet uzmanlarının grevi ikinci haftasına girdi. Grevciler ülke çapındaki yol kavşaklarında “Ölmekte Olan Refah, Ezilmiş Toplum” ve “Risk Altındaki Çocuklar” başlıklı pankartlar eşliğinde gösteriler düzenledi. Grevciler geçen hafta Maliye Bakanı Yisrael Katz'ın evinin önünde protesto gösterisi düzenlemişti. Grev, İsrail Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası ile İsrail Maliye Bakanlığı arasındaki görüşmelerin 5 Temmuz'da sona ermesi üzerine başladı. İşçiler, düşük ücretle ağır iş yüklerini ve kendilerine yönelik şiddet tehditlerini protesto ediyor.

Öte yandan İsrailli hemşireler de salgın nedeniyle artan iş yüküyle başa çıkmaya çalışıyor. Personel kıtlığı ve düşük ücret başlıca iki sorun. Her gün yaklaşık bin 500 yeni koronavirüs vakası ortaya çıkıyor. İsrail Hemşireler Birliği (INA) üyeleri greve hazırlanıyor.

ZİMBABVE

Hemşireler baskıya rağmen greve devam ediyor

Zimbabve’deki binlerce hemşire, polis copu ve mermileriyle karşı karşıya kalmasına, tutuklanmasına ve suçluymuş gibi kirli, aşırı kalabalık polis hücrelerinde tutulmasına rağmen ücretlerinin artırılması için grevlerini sürdürüyor. Geçen hafta tutuklanan 13 hemşireden 2’si para cezası ödedikten sonra serbest bırakılırken, diğer 11 hemşire Mbare Sulh Ceza Mahkemesi’ne çıkmadan önceki geceyi polis hücrelerinde geçirdi. Daha sonra her biri 500 dolar kefaletle serbest bırakıldı. Zimbabve Sendikalar Kongresi Genel Sekreteri Japhet Moyo, hemşirelerin yasayı çiğnemediğini söyledi.

GÜNEY AFRİKA

Covid-19 nedeniyle öğretmen ve sağlık emekçileri grevde

35 öğretmen, 8 Temmuz’da Güney Afrika’nın Cape Town’daki okullarındaki koşullar nedeniyle yürüyüş yaptı. Karantina sonrası öğrencileri ve kendilerini güvende tutmak için mücadele ediyorlar. Okullar hâlâ Covid-19 tehdidi için hazırlıksız. Sınıflar çok kalabalık. Daha çok öğretmene ihtiyaç duyuluyor.

Batı Cape eyaletindeki bir klinikte Ulusal Eğitim ve Müttefik İşçi Sendikası’na üye sağlık emekçileri, güvensiz çalışma koşullarına karşı protesto gösterileri yaparak 13 Temmuz Pazartesi günü greve gitti.