Dünya emek mücadelesinden...

Hazırlayan: Mutahhar Aksarı muaksari@yahoo.com

HİNDİSTAN: Liman işçileri özelleştirmeye karşı

» Hindistan İşçi Sendikaları Kongresi (INTUC) üyesi Tuticorin Limanı işçileri, hükümetin sendikal hakları ortadan kaldıracak ve limanları özelleştirecek yeni yasa önerisine karşı çıkarak 27 Kasım’da eylem düzenledi. Yasadan 45 bin civarında işçi etkilenecek.

PAKİSTAN: Üç aydır ödenmeyen ücretleri için grevdeler

» Khyber Pakhtunkhwa eyaletinin Lakki Marwat bölgesinde işçiler, ödenmeyen üç aylık ücretleri için 26 Kasım’dan bu yana grevde. İşçiler 1 Aralık’ta tüm büroları kilitleyip Tajazai kasabasındaki yönetim merkezine gitti ve oturma eylemi yaptı.

BURMA: Patron sendikayı tanımıyor

» Hlaing Tharyar Endüstri Bölgesi’ndeki Tai Yi adlı Çinli patrona ait ayakkabı fabrikasında çalışan 1000’e yakın işçi, 20 Kasım’dan bu yana grevde. İşçiler, sendikalarının patronca tanınmasını istiyor.

AVUSTRALYA: Mühendis ve teknikerler greve çıktı

» Avustralya Ulusal Genişbant Ağ (NBN) sisteminin yapımını 1,5 milyar dolara üstlenen dünyanın en büyük telekomünikasyon şirketi Alcatel-Lucent’teki 120 mühendis ve uzman tekniker, 3 yıldır süren toplusözleşme görüşmelerinin başarısızlıkla sonuçlanması üzerine 30 Kasım’da greve başladı. Mühendis ve teknikerler gelecek 4 yıl için ücretlerine yüzde 2-3 oranında yıllık zam istiyor. Şirket, NBN ile çok kârlı bir anlaşma yapmasına karşın 6 yıldır çalışanlarına zam yapmıyor.