Dünya emek mücadelesinden: Hindistan'da hastane çalışanları ücret istiyor

Hazırlayan: Mutahhar Aksarı - muaksari@yahoo.com

BANGLADEŞ :Ücretler ve fabrika kapanışlarıyla ilgili protestolar sürüyor
Gazipur, Mymensingh, Narayanganj, Dhaka ve Chattogram'daki sanayi sitelerinde 770 fabrikadan on binlerce işçi nisan ayından bu yana protestolarına devam ediyor. Gösteriler, hükümetin fabrikaları 4 Nisan'da kapatmasından sonra patladı. Hemayetpur'da yaklaşık 400 Mars Design çalışanı, geçen pazar günü 2 ile 4 aylık ödenmemiş ücretlerini talep ederken; Dakka'da 6 hazır giyim fabrikası, 1 iplik fabrikası ve 1 kablo fabrikasından yaklaşık 2 bin işçi de işten çıkarılmalarını protesto etti ve mart ayı maaşlarını istedi. Narayanganj'da, 3 hazır giyim fabrikasından işçiler 3 aylık ödenmemiş ücretlerini talep etti. Ertesi gün yaklaşık 25 işçi, Elaine Apparels fabrikasından ödenmemiş ücretlerini talep ettiklerinde şiddetli şekilde dövüldü ve 10 kişi yaralandı. Paltan'daki Eton Fashion'dan yaklaşık 150 hazır giyim işçisi de çarşamba günü yönetimin 500 işçiyi işten çıkardığını duyurmasının ardından eylem yaptı.

HİNDİSTAN: Hastane çalışanları ücret istiyor
Tamil Nadu'daki Karur Devlet Tıp Koleji Hastanesi'nden yaklaşık 200 temizlikçi, 21 Nisan'da mart ayı maaşlarının ödenmesini talep etmek için oturma eylemi düzenledi. Protestocular, birçok Covid-19 hastasının kabul edildiği hastanede artan temizlik çalışmaları nedeniyle iş yükünün iki katına çıktığını söyledi. Bu arada, 17 Nisan'da Uttar Pradesh’in Lucknow kentindeki King George Tıp Üniversitesi'nde başka bir temizlik işçisi grubu, maaşlarında kesinti yapıldığını iddia etti. Pek çok işçi ocak ayından bu yana kendilerine ödeme yapılmadığını iddia etti. İşçiler, basına verdikleri demeçte aralık ayına kadar ayda 8 bin 800 rupi (116 ABD doları) ödendiğini, ancak bu yıl maaşlarının neredeyse üçte bir oranında azaltıldığını ve 6 bin rupi olduğunu söyledi.

PAKİSTAN: Cephede savaşan sağlıkçılar KKD eksikliği çekiyor
Yüzlerce sağlıkçı, 17 Nisan'da Lahor'daki Pencap Sağlık Sekreterliği önünde hükümetin kendilerine yeterli kişisel koruyucu donanım (KKD) sağlaması için eylem yaptı. Eylem, yeni kurulan Büyük Ulusal Sağlık İttifakı (GNHA) tarafından gerçekleştirildi. İttifak 6 sendikadan oluşuyor: Genç Doktorlar Derneği, Genç Eczacılar Derneği, Sağlık Hizmetleri Derneği ve Pakistan Uyuşturucu Avukatları Forumu. 23 Nisan Perşembe akşamı itibariyle Pakistan’da, 10 bin 500'den fazla pozitif Covid-19 ve 235 ölüm vakası kaydedildi. 100'den fazla doktorda koronavirus testi pozitif çıktı ve ikisi öldü.

KAMBOÇYA: Hazır giyim işçileri işten çıkarılmaları protesto etti
Phnom Penh'in Por Senchey bölgesindeki Hulu Konfeksiyon fabrikasında 300'den fazla işçi, işten çıkarmaları 23 Nisan Perşembe günü protesto etti. Tazminat ödenmeden bin 20 işçi işten çıkarılmıştı. Yönetim üretimi iki aydan fazla askıya aldı ve işçilerin istifa ettiğini iddia etti. Bu manevra, işverenlerin işçi ücretlerinin sadece yüzde 40'ını ödemesine olanak sağlayan ve tüm işten çıkarma davalarında kıdem tazminatı ödememesine izin veren yasal bir boşluktan kaynaklanıyor.
Covid-19 salgını nedeniyle ihracat siparişleri durduğundan, 750 bin hazır giyim işçisinin 500 bini işini kaybetti. Ulusal Hazır Giyim Üreticileri Örgütü, hazır giyim fabrikalarının yüzde 60'ının salgından ciddi şekilde etkilendiğini söylüyor.